Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

komputer się nie włącza

skysho

Pytanie

Opublikowano

Witam . Problem jest taki ze kontrolka na płycie głownej się świeci lecz gdy naciskam guzik power nic nie rusza .. Wszystko jest dobrze podpięte wiec nie wiem w czym jest problem

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro po wymianie płyty głównej to coś z nią jest zryte. Wypnij z niej wszystko, zostaw tylko procesor, wentylatory, pamięci i zasilacz. Wentylatory się kręcą?

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

nie nic nie dziala tak jak by przycisk power byl zryty jakis czy cos bo na płycie się świeci dioda a spamie power to nie rusza nic nic sie nie zaswieca zeroooo ..

Opublikowano

Wystarczy sama płyta główna, procesor i ram. Karta graficzna nie jest wymagana... Nadal nie odpowiedziałeś, załączają się wentylatory? Sprawdż napięcia. Co do rady kolegi, aby sprawdzić socket, to niech najpierw nauzcy się czytać, skoro na poprzedniej płycie wszystko działa...

3587513.png

Opublikowano

Coś z sekcją zasilania, przyciskiem lub płytą. Sprawdź czy masz dobrą stroną włożony kabelek od power. Zobacz czy procesor jest odpowiednio włożony, ponieważ niektóre płyty przerywają sekcje jeśli go nie ma...

3587513.png

Opublikowano

Miałem ten sam problem.

1.U mnie pomogło dociśniecie karty graficznej do portu(przed wcześniejszym jej wyjęciem).

2.Kabel SATA/IDE od dysku.

3.Nie podłączony wentylator od CPU do MOBO

4.Zasilacz(być może jest uszkodzony)

Opublikowano

skoro napisałeś że dzieje się tak od wymiany płyty głównej to jak myślisz, co zawodzi?:) jak masz jakąś inną płytę główną to sprawdź czy to na 100% jej wina.

Opublikowano

procesor napewno dobrze bo od tego są na nim wycięcia , płyta hmm jest dopiero co kupiona ma 1 dzien i dzis zabralem sie za przelozenie , zasilacz raczej się nie zepsuł poniewaz przed wymianą wszystko działało lecz na starej płycie mialem przepalony port lan dlatego zakupilem nową . Jest to albo cos z płytą albo z tym przyciskiem tylko coo ..

Opublikowano

Rób na zasadzie prób i błędów wypnij wszystko, i podpinaj pojedyńczo podzespoły komputera :)

Zobaczysz czy któryś kolioduje ze startem komputera.

Opublikowano

Czasami nowe płyty są uszkodzone. Sprawdź Z tym kablem, ja idę spać. Dobranoc

3587513.png

Opublikowano

hm moze wyciagniecie bateryjki cos da ? Czytałem troszke i ktos zrobil male zwarcie z usb i tez mu nic nie startowalo i zrobil to z baterią i mowil ze dziala . Czy to prawda i czy oplaca sie kombinowac ?

Opublikowano

Jaki masz procesor i płytę główną?

Możliwe jest, że masz wygięte piny w sockecie procesora i komputer się za chiny nie załączy, sam tak miałem.

Zacznij od dokładnego sprawdzenia socketu, a jak to nie pomoże, to stopniowo odpinaj kartę graficzną, DVD, dyski, reset, RAM, a jak nie będzie odpalać na samej płycie z procesorem (a gniazdo będzie OK.), to szukaj zwarć w portach USB, HDMI, jack etc.

Jak dalej nie odpali, to płyta na gwarancję.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...