Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Słaba wydajność mojego PC - Jakieś rady ?

xWasser

Pytanie

Opublikowano

Witam ! Mam problem z wydajnością komputera . Oto jego parametry :

Procesor : Pentium® Dual-Core CPU E5200 @2,50GHz 2,50GHz

Pamięć(RAM): 3,00 GB

Typ systemu : Windows 7 ultimate 32 bitowy system operacyjny

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9400 GT

Dyski twarde : 320 GB

Komputer czyszczę programem Odkurzacz a rejestr naprawiam i czyszczę programem CCleaner . Na dyskach twardych mam dużo wolnego miejsca . Nie mam zaśmieconego kompa , mam zainstalowane tylko parę gier (ok. 5) . Zawsze mam wyłączone wszystkie programy , aplikacje jeżeli gram w jakąś grę (prócz antywirusa) . Posiadam antywirusa ArcaVir opłaconego na 3 lata . Co tydzień używam go do skanowania systemu i wykrywania wirusów (póki co jest czysto , nie miałem żadnego wirusa) . Komputer jest czysty w środku . A jednak występują u mnie lagi w grach które w minimalnych mają 2GB ramu (używam najniższych ustawień , nie mam antylastingu czy jak to się tam piszę i gram na małym oknie) . Komputer ma już swoje 5 lat ale dbam o niego . Jedyna usterka to brak wiatraka z przodu (kiedyś się złamał , ok. 3 lat temu) ale mam jeszcze 2 które działają . Kolega ma komputer 2GB ramu , procesor dwurdzeniowy 2Ghz i chodzi mu jak kosa . Gry które wymagają 4GB ramu chodzą mu bez problemu , ma około 50-60 fps'ów . I ogólnie wszystko mu działa a jego ma 6 lat . Więc czemu mój tak muli ? Oto kilka moich propozycji :

-słaba karta graficzna(nie znam się na nich) 

-słaby procesor (słyszałem że procesory Pentium są słabe i mało wydajne)

-mimo tego że komputer jest wyczyszczony w środku to procesor nie jest nasmarowany (bo chyba powinien , nie był smarowany przez 5lat) pastą termoprzewodzącą . Słyszałem że to dużo daje i poprawia kondycje procesora , przynajmniej tak mówi mój wujek

-wina 32 bitowego systemu

-słabe chłodzenie (w sumie to sam nie wiem jakie mam  i czy jest dobre)

-jakieś połamania , uszkodzenia w środku (w o bardzo wątpię bo według mnie wszystko jest ok)

To wszystkie moje sugestie , rozpatrzcie je i powiedzcie czy to prawda , czy mogę coś z tym zrobić itp . Możecie mi też doradzić co zrobić z chłodzeniem , kartą graficzną itp . Proszę , pomóżcie . Będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki programowi mam o 5-7 stopni mniej ale nadal jest powyżej 60 . Szkoda że go teraz nie słyszysz , chodzi jak czołg :D

Wiem,też miałem tak z komputerem ze na 100% był wiatraczek.

@Edit to może rzeczywiscie popatrz nad wiatraczkami i może kup,jaki wiatraczek kupic itd nie wiem na tym sie akurat nie znam,ktos inny ci to doradzi ;)Rocki star12 chyba bedzie wiedział :) akurat przegląda ten temat jak widze :)

O luju.  :v

Opublikowano

Jak regularnie czyścisz komputer, skanujesz itp to mało rozwiązań tutaj jest. Sprawdź w manadżerze co Ci żre najwięcej pamięci, procka itp. Podaj swoje temperatury,

Wspominałem w poście już że po za grą nie mam nic praktycznie uruchomionego . Jedynie antyvirusa , sterowniki do monitora i głośników i nic więcej . Staram się właśnie wyłączać wszystko co jest mi nie potrzebne . Bez włączonej jakiejkolwiek gry czy aplikacji wykorzystanie procesora (tylko przez antywirusa i sterowniki) wynosi 1% i zajmuje ok. 4 013K pamięci (przynajmniej z tego co obliczyłem) . Jest to mało w porównaniu że gra ciągnie mi ok. 900 000K pamięci . Nie wiem jak sprawdzić temperature komputera jednak po 2/3 godzinach komputer robi się ciepły . Mógłbyś mi opisać jak to się robi ?

Jeśli masz oryginalny system polecam ci zapisać ważne pliki na penrdrive/dysk przenośny i zrobić format ;) komputer odrazu zacznie śmigać jak należy,jeśli możesz to wyczyść komputer z kurzu.

W sumie to fajny pomysł z tym formatem . Jeżeli nie pojawi się więcej odpowiedzi i porad które pomogą zrobię to , co mówiłeś . Na razie wolę jednak czekać na inne sugestie bo format do dość poważna sprawa (czyści praktycznie wszystko) :)

Opublikowano

Oto link : http://iv.pl/images/49060820821632596991.png . Tylko nie wiem czemu ale cały czas to zdjęcie wychodzi mi takie małe . Kombinowałem ale nic nie mogłem zrobić . Wrzucałem na inne hostingi ale to też nic nie dawało . Ale jednak idzie się coś tam rozczytać . Nie wiem co dokładnie miałem pokazać na ss więc pokazałem wszystko :D Obudowa jest lekko ciepła ale komputer chodzi jak czołg (jest bardzo głośny , zresztą zawsze był) . 

Opublikowano

Wiem,też miałem tak z komputerem ze na 100% był wiatraczek.

Ile kosztuje taki wiatraczek i gdzie taki kupię ? Właśnie mam popsuty wiatrak z przodu (kiedyś tata go złamał jak czyścił kompa) . Kiedyś jak go miałem to komputer chodził cicho więc wydaje mi się że to naprawdę może być on ;)

Opublikowano

Ile kosztuje taki wiatraczek i gdzie taki kupię ? Właśnie mam popsuty wiatrak z przodu (kiedyś tata go złamał jak czyścił kompa) . Kiedyś jak go miałem to komputer chodził cicho więc wydaje mi się że to naprawdę może być on ;)

nie znam sie na wiatraczkach :( i chodzi mi o to ze wiatrak w ustawieniach na maksymalnych obrotach miałem :D

Opublikowano

Ja też się na tym nie znam . Spróbuje zorientować się ile takie cuś kosztuje :) Z tego co widzę taki wiatrak kosztuje ok. 15zł więc nie taki diabeł straszny . Problem jednak tkwi w tym , że nie wiem jakiego wiatraka potrzebuje (tam są jakieś rozmiary itp) .

czekaj może ktoś wie,a raczej napewno :)

@Edit dlaczego dostałem ostrżezenie za spam? On mi się coś zapytał miałem już nic nie odpisywac?

Opublikowano

Komputer się przegrzewa,takie wielkie temperatury o.O Dlatego komputer jest słabo wydajny :D

@Edit Ja na twoim miejszu kupiłbym nowy komputer ;)

W programie speedfan da się zwiekszyć obroty wiatraczka,zwiększ trochę powinno chociaż troche dać :)
W biosie też raczej się da ale to łatwiejszy sposób :)

Opublikowano

HWMonitor, wstaw ss'a z tego programu tutaj :)

Wiem , głupi jestem , ale mam problem :D Zrobiłem screena , mam go w paincie ale nie wiem jak go wstawić . Próbuje , próbuje i jakoś mi nie wychodzi .

Opublikowano

Komputer się przegrzewa,takie wielkie temperatury o.O Dlatego komputer jest słabo wydajny :D

@Edit Ja na twoim miejszu kupiłbym nowy komputer ;)

Niestety póki co nie przewiduje kupna komputera . Mam wiele innych wydatków (naprawa tabletu ok. 250 zł , kupno koszulki z napisem na zawody wojewódzkie w piłce i wiele więcej) . Na pewno jest jakiś sposób na te "wielkie temperatury" . Nie jestem jakimś wielkim specjalistą ale wydaje mi się ze kupno innego , nowego chłodzenia powinno pomóc . Wolę jednak z tym zaczekać , post dopiero wystartował i czekam na rady .

Tak sobie oglądam ten program i doszedłem do wniosku że od dzisiaj na karcie graficznej będę smażyć jajecznicę a na procesorze pianki . Teraz temperatura doszła do 70 stopni więc lepiej wyłączę kompa :D

Opublikowano

Niestety póki co nie przewiduje kupna komputera . Mam wiele innych wydatków (naprawa tabletu ok. 250 zł , kupno koszulki z napisem na zawody wojewódzkie w piłce i wiele więcej) . Na pewno jest jakiś sposób na te "wielkie temperatury" . Nie jestem jakimś wielkim specjalistą ale wydaje mi się ze kupno innego , nowego chłodzenia powinno pomóc . Wolę jednak z tym zaczekać , post dopiero wystartował i czekam na rady .

Z edytowałem póżniej posta raczej nie widziałeś więc: pobierz SpeedFan,uruchom,i tam masz takie strzałki i obok np: 80% i wszystkie zwieksz do 100% :) to powinno chociaż troszeczkę pomóc :)

A i jak zrobisz jak mówilem to odczekaj tak 2-5 min i wstaw ss temperatur :)

Opublikowano

czekaj może ktoś wie,a raczej napewno :)

@Edit dlaczego dostałem ostrżezenie za spam? On mi się coś zapytał miałem już nic nie odpisywac?

Lol , nie wiem czemu dostałeś ostrzeżenie za spam ;O

Dlatego zdjęcie wychodzi takie małe na hostingach bo ma rozdzielczość 3555x3975

Temp grafiki jest za znacznie za wysoka, procesor też mógłby by być chłodniejszy

Zdało by sie przeczyścić komputer z kurzu mimo że mówisz, że jest czysto to warto sprawdzić

Obudowa ma przewiew powietrza?

Możesz ustalić co to za model obudowy ?

5 lat nie wymieniana pasta to źle, przydało by się nałożyć nową

Komputer jest CAŁKOWICIE CZYSTY w środku , obudowa ma przewiew powietrza w dwóch miejscach (z lewej strony i prawej) i oba przewiewy są całkowicie odkryte i nie przysłaniane . Co do pasty to masz racje , już od paru dni zabieram się za wymianę . Samą pastę już mam i niedługo będę ją zakładać (im szybciej tym lepiej , szczególnie przy takiej temperaturze) . Planuje też wymienić wiatrak z przodu , jest połamany . Działają jedynie 2 inne wiatraki w środku komputera .

Opublikowano

Dlatego zdjęcie wychodzi takie małe na hostingach bo ma rozdzielczość 3555x3975

Temp grafiki jest za znacznie za wysoka, procesor też mógłby by być chłodniejszy

Zdało by sie przeczyścić komputer z kurzu mimo że mówisz, że jest czysto to warto sprawdzić

Obudowa ma przewiew powietrza?

Możesz ustalić co to za model obudowy ?

5 lat nie wymieniana pasta to źle, przydało by się nałożyć nową

1378331621-U719057.png

Opublikowano

nie znam sie na wiatraczkach :( i chodzi mi o to ze wiatrak w ustawieniach na maksymalnych obrotach miałem :D

Ja też się na tym nie znam . Spróbuje zorientować się ile takie cuś kosztuje :) Z tego co widzę taki wiatrak kosztuje ok. 15zł więc nie taki diabeł straszny . Problem jednak tkwi w tym , że nie wiem jakiego wiatraka potrzebuje (tam są jakieś rozmiary itp) .

Opublikowano

Z edytowałem póżniej posta raczej nie widziałeś więc: pobierz SpeedFan,uruchom,i tam masz takie strzałki i obok np: 80% i wszystkie zwieksz do 100% :) to powinno chociaż troszeczkę pomóc :)

A i jak zrobisz jak mówilem to odczekaj tak 2-5 min i wstaw ss temperatur :)

Później zobaczę co potrafi ten twój program . Dzięki za poradę . A tak z innej beczki to ile powinna wynosić temperatura procesora , karty graficznej itp w normalnym komputerze z normalnym chłodzeniem ? 

Opublikowano

Komputer jest CAŁKOWICIE CZYSTY w środku , obudowa ma przewiew powietrza w dwóch miejscach (z lewej strony i prawej) i oba przewiewy są całkowicie odkryte i nie przysłaniane . Co do pasty to masz racje , już od paru dni zabieram się za wymianę . Samą pastę już mam i niedługo będę ją zakładać (im szybciej tym lepiej , szczególnie przy takiej temperaturze) . Planuje też wymienić wiatrak z przodu , jest połamany . Działają jedynie 2 inne wiatraki w środku komputera .

a wiesz co to za obudowa ? 

jakieś zdjęcie ? 

pewnie standardowy 120mm 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Później zobaczę co potrafi ten twój program . Dzięki za poradę . A tak z innej beczki to ile powinna wynosić temperatura procesora , karty graficznej itp w normalnym komputerze z normalnym chłodzeniem ? 

U mnie jest to min: 37-48 max. :) w normalnym komputerze tez powinno byc cos podobnego :) (kazda częśc powinna mieć cos takiego jak napisałem)

Opublikowano

Sprawdz jednym z tych porgramów temperatury i wstaw ss ;)

SpeedFan
Everest Home Edition
HWMonitor 1.18
lub w biosie.

Często komputery zamulają bo się po prostu przegrzewają ;) A i karta tez już troche słaba :D Z procesorem tak samo.

Opublikowano

U mnie jest to min: 37-48 max. :) w normalnym komputerze tez powinno byc cos podobnego :) (kazda częśc powinna mieć cos takiego jak napisałem)

Dzięki programowi mam o 5-7 stopni mniej ale nadal jest powyżej 60 . Szkoda że go teraz nie słyszysz , chodzi jak czołg :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...