-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
xWasser
xWasser
Witam ! Mam problem z wydajnością komputera . Oto jego parametry :
Procesor : Pentium® Dual-Core CPU E5200 @2,50GHz 2,50GHz
Pamięć(RAM): 3,00 GB
Typ systemu : Windows 7 ultimate 32 bitowy system operacyjny
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9400 GT
Dyski twarde : 320 GB
Komputer czyszczę programem Odkurzacz a rejestr naprawiam i czyszczę programem CCleaner . Na dyskach twardych mam dużo wolnego miejsca . Nie mam zaśmieconego kompa , mam zainstalowane tylko parę gier (ok. 5) . Zawsze mam wyłączone wszystkie programy , aplikacje jeżeli gram w jakąś grę (prócz antywirusa) . Posiadam antywirusa ArcaVir opłaconego na 3 lata . Co tydzień używam go do skanowania systemu i wykrywania wirusów (póki co jest czysto , nie miałem żadnego wirusa) . Komputer jest czysty w środku . A jednak występują u mnie lagi w grach które w minimalnych mają 2GB ramu (używam najniższych ustawień , nie mam antylastingu czy jak to się tam piszę i gram na małym oknie) . Komputer ma już swoje 5 lat ale dbam o niego . Jedyna usterka to brak wiatraka z przodu (kiedyś się złamał , ok. 3 lat temu) ale mam jeszcze 2 które działają . Kolega ma komputer 2GB ramu , procesor dwurdzeniowy 2Ghz i chodzi mu jak kosa . Gry które wymagają 4GB ramu chodzą mu bez problemu , ma około 50-60 fps'ów . I ogólnie wszystko mu działa a jego ma 6 lat . Więc czemu mój tak muli ? Oto kilka moich propozycji :
-słaba karta graficzna(nie znam się na nich)
-słaby procesor (słyszałem że procesory Pentium są słabe i mało wydajne)
-mimo tego że komputer jest wyczyszczony w środku to procesor nie jest nasmarowany (bo chyba powinien , nie był smarowany przez 5lat) pastą termoprzewodzącą . Słyszałem że to dużo daje i poprawia kondycje procesora , przynajmniej tak mówi mój wujek
-wina 32 bitowego systemu
-słabe chłodzenie (w sumie to sam nie wiem jakie mam i czy jest dobre)
-jakieś połamania , uszkodzenia w środku (w o bardzo wątpię bo według mnie wszystko jest ok)
To wszystkie moje sugestie , rozpatrzcie je i powiedzcie czy to prawda , czy mogę coś z tym zrobić itp . Możecie mi też doradzić co zrobić z chłodzeniem , kartą graficzną itp . Proszę , pomóżcie . Będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.