Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Edytowanie rekordów msql

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam oto taki kod :

<?php
// odbieramy dane z formularza 
$lang     = $_POST['dzial'];
$nazwa   = $_POST['nazwa'];
$autor    = $_POST['autor'];
$program = $_POST['program'];
$edytor = $_POST['edytor'];
$id = $_GET['id'];

if($lang = 'c++'){
$dzial = "cplusplus";
}

if ($dzial != '' | $nazwa != '' | $autor != '' | $program != '' | $edytor != '') {

if ($dzial and $nazwa and $autor and $program and $edytor) {
    // ĹÂączymy siÄ z bazÂą danych 
    $connection = @mysql_connect('adres_bazy_danych', 'użytkownik_bazy', 'hasło_do_bazy') or die('Brak poĹÄczenia z bazÂą danych!');
    $db = @mysql_select_db('nazwa_bazy', $connection) or die('Nie moĹźna poĹÄczyÄ siÄ z bazÂą danych!');

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM nazwa_bazy WHERE id='$id'") or die('BĹÄd PoĹÄczenia');

// dodajemy rekord do bazy 
    $ins = mysql_query("UPDATE INTO nazwa_bazy SET dzial='$dzial', nazwa='$_POST[nazwa]', autor='$_POST[autor]', program='$_POST[program]', edytor='$_POST[edytor]' WHERE id='$id'");

if ($ins)

echo "<center><div class=\"alert alert-success\">
        <strong><h3>Well done!</strong>Program został z aktualizowany!!.
      </h3></div><br>
<a href=\"\" class=\"btn btn-primary btn-lg btn-block\" role=\"button\">PowrĂłt do strony gĹĂłwnej</a>
</center>";

else

echo "<center><div class=\"alert alert-danger\">
        <strong><h3>Error!</strong> Program nie został z aktualizowany!.   
      </h3></div><a href=\"\" class=\"btn btn-primary btn-lg btn-block\" role=\"button\">PowrĂłt do strony gĹĂłwnej</a>
</center>";

}
else { echo "<center><h2>WypeĹnij wszystkie pola!</h2></center>";
}

mysql_close($connection);
}
?> 

I gdy chcę edytować dany rekord (np id=6) to wyskakuje "Program nie został z aktualizowany!" Mogli byście mi powiedzieć gdzie popełniłem błąd? Z góry dziękuje za pomoc.

Pumpernikiell.png

Opublikowano

$ins = mysql_query("UPDATE INTO nazwa_bazy SET dzial='$dzial', nazwa='$_POST[nazwa]', autor='$_POST[autor]', program='$_POST[program]', edytor='$_POST[edytor]' WHERE id='$id'");

po co ci to 'INTO' ? I update robisz tabeli czy bazy danych ? nazwa_bazy czy raczej nazwa_tabeli ?

$ins = mysql_query("UPDATE nazwa_bazy SET dzial='$dzial', nazwa='$_POST[nazwa]', autor='$_POST[autor]', program='$_POST[program]', edytor='$_POST[edytor]' WHERE id='$id'");

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...