Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak tworzyć kopie zapasowe aplikacji!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Zapewne czasami macie tak, że chcecie przenieść na drugie urządzenie dane aplikacji, a nie tylko ją samą. Co wtedy? Przecież szukanie plików ręcznie jest żmudne i bez sensowne. Z pomocą przychodzi nam aplikacja Helium od Clockworkmod :)

Instalacja aplikacji nie jest procesem łatwym. Jednak warto. Sama aplikacja nie wymaga root'a, aczkolwiek z nim można zacząć tworzyć kopie zapasowe bez podłączania do komputera. Ja pokażę tą dłuższą opcję (użytkownicy z root'em sobie poradzą, to tylko nadanie prawa Superuser'a).

1. Pobieramy aplikację Helium z Google Play.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.koushikdutta.backup&hl=pl

2. Pobieramy aplikację Helium na komputer.

http://clockworkmod.com/carbon

3. Aby uruchomić aplikację na telefonie, uruchamiamy Helium na komputerze i podłączamy telefon dobrym kablem USB.

4. Postępujemy według instrukcji na ekranie (włączanie debugowania USB i zmiana typu urządzenia do podłączenia).

5. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, wyświetli nam się taki komunikat:

1393011812-U867857.png

6. Helium na telefonie uaktywni się. Teraz możemy przejść tam.

7. Pojawi nam się główne menu. Na dole ekranu mamy listę aplikacji których dane (dodatkowo je same) możemy skopiować. Wybieramy jedną lub kilka z nich.

1393012202-U867857.png

8. Teraz klikamy przycisk "Kopia zapasowa". Wybieramy miejsce dla kopii (jeśli ma być przeniesione, najlepiej karta SD, lub dysk internetowy (dyski w wersji Premium)). W czasie tworzenia kopii nie należy nic klikać.

1393012294-U867857.png

9. Wyskoczy kilka okien. Spokojnie czekamy.

10. Po chwili pojawi się okno "Zakończono tworzenie kopii".

11. Aby przywrócić wybieramy opcję "Przywracanie i synchronizacja", wybieramy lokalizację kopii i przywracamy ją.

12. Jeżeli posiadamy płatną wersję Helium, możemy ustawić harmonogram tworzenia kopii. Bezpieczeństwa nigdy za wiele :)

13. Możemy także zgrać kopie na komputer. W tym celu wybieramy "Połączenie z PC" i w pasku przeglądarki wpisujemy adres, który wyświetli się na ekranie. Wtedy wybieramy aplikacje.

Mam nadzieję, że poradnik wam się podobał ;)

Jeśli tak było, nie zapomnij dać "Lubię to!"

To bardzo motywuje do dalszej pracy :)

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Aha ok...
Jeśli ktoś czegoś nie rozumie, piszcie - postaram wytłumaczyć.

EDIT

Root tutaj nie jest potrzebny. Ale:

Root - takie jakby konto administratora. Można edytować wszystkie pliki, korzystać z różnych apek dla root'a itp.

Każdy telefon ma inny system rootowania.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hmm... Ale to działa tak:

Mam Samsunga.

Chce przeniesc na telefon Sonego

Czy progress w np. Grze zostanie zachowany? Albo jestem slepy albo nie napisales ;3

#teams4bal

Opublikowano

Hmm... Ale to działa tak:

Mam Samsunga.

Chce przeniesc na telefon Sonego

Czy progress w np. Grze zostanie zachowany? Albo jestem slepy albo nie napisales ;3

Tak.

@adiz2001

Jeśli robiłeś kopię wraz z aplikacją to przywracasz przez Helium na telefonie z backupu.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

mam problem, mianowicie zrobiłem kopie zapasową dokładnie tak jak jest tu opisane przed oddaniem telefonu na gwarancje. telefon na gwarancji miał wgranego od nowa androida i teraz zainstalowałem apke, żeby przywrócić kopie zapasową i nie wykrywa mi jej ani na karcie ani w pamięci wewnętrznej. jakieś pomysły co zrobić? z góry dzięki :)

Opublikowano

mam problem, mianowicie zrobiłem kopie zapasową dokładnie tak jak jest tu opisane przed oddaniem telefonu na gwarancje. telefon na gwarancji miał wgranego od nowa androida i teraz zainstalowałem apke, żeby przywrócić kopie zapasową i nie wykrywa mi jej ani na karcie ani w pamięci wewnętrznej. jakieś pomysły co zrobić? z góry dzięki :)

Jak masz kopię w formacie .zip, wrzuć ją na wewnętrzną pamięć (bez żadnego folderu, po prostu tam) i zresetuj telefon. Spróbuj wyszukać jeszcze raz.

Opublikowano

poradziłem sobie w troszkę inny sposób ale dzięki :) musiałem na telefonie zainstalować aplikacje, które chciałem przywrócić, zrobić kopie zapasowe tych świeżo zainstalowanych aplikacji i podmienić te kopie zapasowe z tymi z komputera, wtedy była już możliwość ich przywrócenia. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Wszystko mam odpalone, kabel usb nowy, debugowanie tez, zmiana typu do podłączenia, na fonie włączona, na kompie też, a na fonie pisze- Waiting for the Helium desktop application itd ;-;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...