Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przybliżanie koloru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Pisze program konsolowy w autoit. Prawie skończyłem go robić tylko że nie mogę wymyślić jednej rzeczy. Mianowicie chcę zrobić coś takiego:

HEX > RGB (zrobiłem)
RGB > Konsolowy kolor

Chodzi mi o przybliżenie otrzymanego koloru RGB do tych w konsoli. Czyli np zmieniałby wszystkie odcienie czerwonego na ten czerwony z konsoli. Tutaj podaje kolory RGB z konsoli (CMD, Wiersz polecena) do których trzeba przybliżyć otrzymany kolor:

czarny 0,0,0
niebieski 0,0,128
zielony 0,128,0
cyan 0,128,128
czerowny 128,0,0
różowy 128,0,128
żółty 128,128,0
jasny szary 192,192,192
szary 128,128,128
jasny niebieski 0,0,255
jasny zielony 0,255,0
jasny cyan 0,255,255
jasny czerwony 255,0,0
jasny różowy 255,0,255
jasny żółty 255,255,0
biały  255,255,255

Wyjaśnię dokładniej o co mi chodzi :)

Chce by program zmieniał wejściowy kolor na najbliższy pasujący jemu odpowiednik czyli np:

246,0,0 > 255,0,0 (jasny czerwony)
0,245,236 > 0,255,255 (jasny cyan)

0,130,130 > 0,128,128 (cyan, ciemny)

@Aktualizacja

Bo ogólnie to jestem batch maniakiem (cmd, wiersz polecenia) robienie "programów" w plikach .bat no i mamy z kolegami forum i wymyśliłem że zrobie program który zmieniłby np bitmapową grafikę na znaczki w pliku .bat w sensie miałby przerabiać pixele ze zdjęcia przybliżac ich kolory do konsolowych odpowiedników i rysować zdjęcie w "pixelach" (znakach) w konsoli brakuje mi tylko tego przybliżania koloru

Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Opublikowano

Dobra do zamknięcia poradziłem sobie sam :)

Cipka - Najlepszy silnik na świecie. Działa z tłokiem każdej średnicy, wbudowana funkcja samosmarowania, odpalasz jednym palcem i co miesiąc sam się wymienia olej. Szkoda tylko że ma taki pojebany komputer pokładowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...