Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawa autorskie grafiki a serwer.

waroftheworld

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie, a mianowicie pomijając sprawę z tworzeniem silnika (czysta teoria) to np. gdybym stworzył silnik i pod niego podczepił pobraną grafikę S$F i potem z tak powstałej gry czerpał korzyści majątkowe to czy S$F może mi zabronić korzystanie z ich grafiki? Bo np. jest wiele serwerów plemon, metina, ogame itp. z grafikami z orginalnych serwerów i nic się nie dzieje.

Opublikowano

Aby używać tej grafiki musisz mieć pozwolenie od twórcy SFgame bo inaczej mogą Cię nawet do sądu pozwać ;D 

#JebacSygnatury

Opublikowano

A dajmy na to pobiorę zdjęcie jakiejś postaci i je "trochę" edytuję to już nie będzie tak jak by ich całość. A np. jak są serwery do tych plemion, metin2 to tam też takie sprawy były czy póki co nic takiego nie było ?

Opublikowano

Co do metina to narazie nikt sie raczej nie czepia o prawa autorskie po wycieku plików w 2008r

najlepiej by było jakbyś używał grafik zrobionych od zera

1378331621-U719057.png

Opublikowano

No ale przy grafice najwięcej roboty dodając że grafikiem raczej nie jestem prócz "prostych" łatek w gimpie. Chciał bym zrobić coś w podobie do S$F albo taern ale przy użyciu ich grafiki. No cóż jak się nie da to trudno.

Opublikowano

To jest tak jak z muzyką. Nie edytowana muzyka będzie np. na YT się rzucać o prawa autorskie, a jeśli ją trochę poedytujesz to już się nie czepia. 

Czyli jak dorysujesz wąsy postaci to już jest ona twoja :)

(Ja tak wnioskuje przynajmniej ;D)

#JebacSygnatury

Opublikowano

moze poszukaj jakiegos grafika poczatkujacego, dogadacie sie i cos razem zdzialacie, powiedz mu ze masz zamiar zarabiac na tej grze i on tez zarobi, jak stworzycie cos fajnego co ludzie kupią to bedziecie miec fajny zarobek.

TrollololololololololooO!

Opublikowano

Tak jak przedmówcy mówili nie możesz użyć oryginalnej grafiki z SFa, bo obowiązują prawa autorskie. Jeżeli chociaż troszeczkę zmienisz obrazek, to według prawa polskiego staje się on twój i wtedy możesz go użyć, ale na twoim miejscu, zrobiłbym inną grę bazując na SFie, tzn. inne nazwy postaci, itemów, nowa grafika itp. Jest z tym masa roboty, ale masz silnik gry, więc teraz to tylko twoje chęci i pomysły ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...