Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

NothemaN Guide #1 Kha'zix Top / Mid

NothemaN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaw.gif

ofz0.png

Witam wszystkich bardzo serdecznie w pierwszym poradniku mojego autorstwa. 

W debiutanckim odcinku z serii ,,Guide by NothemaN" chciałbym wam przybliżyć postać jaką jest Kha'zix. 

Poradnik będzie ,,kopią'' od zewnątrz (skille, statystyki itd), od siebie dodam build, max skilli i to co naprawdę przyda się nam w grze.

Kha'zix jest potężnym championem siejącym potężne obrażenia w wczesnej fazie gry, w późnej natomiast zbierającym kille zanim najlepszy z Koreańców zdążyłby zareagować. 

Poradnik chciałbym aby przedstawiał postać na Mida / topa, aczkolwiek sam tą postać widuję w jungli.

Statystyki Kha'zixa

j6ds.png

sg0a.png

adhr.png

5ekg.png

59w4.png

drdk.png

z67y.png

4ey0.png

vezm.png

u6d8.png

e2dv.png

qpba.png

ywj1.png

No i jesteśmy chyba w najważniejszej części poradnika. Przedstawię wam build, z którego ja korzystam. Nigdy jeszcze mnie nie zawiódł, nie wiem czy kiedyś to nastąpi ;)

Zaczynamy z 2041.png oraz 2004.png2003.png2003.png - poke, wymiany z przeciwnikiem w zasadzie go kaleczą, my tego nie odczujemy. Runki dają nam AD więc doran czy long sword jest nie potrzebny

Trinket to 3350.png

Po pierwszym powrocie staramy się zakupić 3134.png. Jeśli nie starcza nam golda, zakupujemy 1036.png (możemy kupić nawet 3 sztuki, na pewno się nie zmarnują).

Z jednego long sworda który pozostał nam po budowaniu brutalka wykorzystujemy do budowy 3035.png czyli kolejnego core itemu na Kha.

Po itemach które mamy już złożone zadajemy potężne obrażenia. Myślę że AD'carry leży na combo

W E Q aa R aa R aa

Butki zakupujemy takie o to 3158.png. Wiadomo, cd na kha = potężne obrażenia.

Mamy 3 itemy, co dalej?

1) Jeśli widzimy że mamy dość dużo golda i zdobywanie następnych sztuk nie przychodzi zbyt ciężko składamy 3031.png. Tak, wiem. Hejt będzie na 100%. Czemu infinity? z prostego powodu - potężne obrażenia. Tak, hydra czy BT również doda sporo DMG, aczkolwiek moim zdaniem IE sprawuje się o wiele lepiej. Testowane wielokrotnie.

2) Jeśli mecz jest wyrównany a gold nie przychodzi do nas najłatwiej zakupujemy 3072.png. Ja nigdy nie zakupuje Hydry. Niby AD hydry + użycie zadaje więcej DMG, aczkolwiek ja jestem wierny mojemu BT i wydaje mi się że ten item po prostu sprawuje się lepiej z mechaniką KHA'zixa.

Mamy 4 itemki, wypada zrobić coś bardziej defensywnego bo obrażenia mamy potężne, gorzej z żywotnością w TF'ach, Dobrym wyborem będzie :

1) 3143.pngjeśli przeciwnicy mają mocne AD.

2) 3065.pngJeśli APc przeciwnika sieje spustoszenie

Pozostał nam item końcowy - 3026.png dwa życia w TF'ach to coś potężnego na Kha'zixie. Serdecznie polecam.

djrv.png

Erly Game :

Kha'zix może mieć bardzo ciężko na początkowych poziomach gdy gra przeciwko postacią dystansowym. Niestety w takich sytuacjach należy dać się spushować i starać się farmić z Q pod wieżą. 

Gdy gramy przeciwko postacią meele należy odciąć ich od farmy. Jeśli kha wbije 3 lvl przed przeciwnikiem i jego linia nie będzie zapełniona creapami przeciwnika, jest wielka szansa że combo W E Q aa - ignite zabije przeciwnika. Należy właśnie taką próbę podjąć. Kha na poziomach 3/4 sieje istne spustoszenie.

Mid Game:

Tutaj mamy już ewolucje na Q. Staramy się lekko pushować naszą linie i starać się pomagać sojusznikom. Wiadomo - doskok, slow x2 to coś potężnego przy roamowaniu na tak niskich lvl'ach.

Ponadto farma, farma i jeszcze raz farma. Od czasu do czasu wbitka w przeciwnika i wycofanie. Myślę że kha w tej fazie gry jest równie potężny jak w najlepszych momentach w grze. Brutallizer zadaje już swoje obrażenia (czyt. z Q u odizolowanych przeciwników 1/5 hp)

Late Game - Team Fight

Zachowanie Kha w team fight jest bardzo proste. Czekasz do momentu aż carry przeciwnika będzie lekko obity, czyli jego hp będzie wynosić jakieś 70%. Wskakujesz, wykonujesz combo E W Q aa R aa i następnie za pomocą E skaczesz do kolejnego przeciwnika. 

Kha obecnie jest potężną postacią w team fightach jednak czasami potrzebne jest duże zgranie i wielka aktywność każdego członka drużyny aby mechanika kha'zixa była wykorzystywana w 100%

h64q.png

leesin.png - skille Lee Sina niemalże eliminują nasz pasyw. Dobry lee może bardzo dobrze zout farmić kha'zixa po czym kha nie może być w pełnym stopniu wykorzystany podczas walk drużynowych

kayle.png - ult, heal, out farm. Mechanika gry Kayle niszczy naszego biednego Komarka ;<

renekton.png - duża wytrzymałość, równie mocny poke i ten heal z Q. No niestety życie na lini z rakietonem nie jest proste.

4oo1.png

- Umiejętność bierna Kha'zixa reaktywuje się gdy jest on nie widzialny dla przeciwnika. Warto wykorzystać zarośla aby pasyw był niemalże cały czas aktywny i nękał naszych przeciwników.

- Gdy Kha'zix oraz Rengar grają przeciwko sobie, po osiągnięciu 16 poziomu rozpoczynają się łowy. Jeśli Kha'zix zabije Rengara otrzyma dodatkową ewolucje (w naszym wypadku na W), jeśli natomiast Rengar zabije Kha'zixa otrzyma dodatkowy buff z naszyjnika. 

- Kha'zix jest bardzo często banowany. Warto uprzedzić naszego first picka iż wyrażasz chęć zagrania tą postacią

Na dzień dzisiejszy to wszystko. Chciałbym wszystkich bardzo serdecznie zaprosić do krytyki tego poradnika. Jeśli natomiast się wam on spodoba, możecie obdarować moją pracę skromnym Like ;)

Powodzenia przywoływacze :>

rbd2t1.png

Opublikowano

Średni ,prezka nie czytelna ,a budowania infinity to bzdura ( HEJTERS GONNA HATE ) jestem fanem hydry osobiście i tak bym zamienił na infinity ,a grałeś kiedyś komarem na malzaharem?

Spróbuj napewno będziesz go zawsze banować grając komarem

6/10

http://www.lolking.net/summoner/eune/41603982

Chcesz 1 vs 1 do 1 towera/ first blooda? Pisz na nick podany na lolkingu.

Opublikowano

Masterki ok, runy też, choć niektórzy preferują również armor penetration, ale to dyskusja na dłuższą metę. Słaby build, nawet bardzo - IE, BT, omen, spirit = do wywalenia. Zamiast BT IMO lepiej złożyć hydrę, ponieważ resetuje naszą animacje AA + łatwiej czyści się lane (różnica w DMG jest nieodczuwalna). 

Przykładowy build powinien wyglądać tak:

3074.png > 3111.png > 3035.png > 3071.png > 3083.png  > 3026.png

Oczywiście przed hydrą składamy również item, który zależny jest od naszego przeciwnika (brutalizer vs ad, hexdrinker vs ap). 

Dolna część poradnika to raczej ciekawostki, aniżeli porady. Renekton nie jest aż taką kontrą, tym bardziej, że kiedy on próbuje nas zaatakować, możemy odskoczyć. Możesz też dopisać, że kiedy nastawiamy się na lepszy roam oraz mamy cięższą linię, w grę wchodzi ewoluowanie E jako pierwsze.

Opublikowano

Jeśli AP Carry sieje spustoszenie: better banshee niż spirit...

Hydra się przydaje do wavecleana, buty sytuacyjne, mobility też są dobre a merki nieraz też będą dobre.

Z brutalizera można też Yomumu złożyć.

@Edit  Hejt na IE.

Opublikowano

dziękuję za uwagi. wydaje mi się że zrobię "build'y czytelników" i dodam te które wy proponujecie. ale to dopiero dziś wieczorem

a co do napisów - tak wiem. dziś je poprawie. nie pykło. tło mpc mi sie pomyliło xD

rbd2t1.png

Opublikowano

W Sezonie trzecim Kha'Zix byl moją drugą najczesciej grana postacia-Niestety na Jungli, teraz rowniez nim pogrywam lecz w Platynie nauczyli sie ścierwo Kontrowac  ; [

Build: Lizard/Buty Ijojany/Czarny tasak/Ostatni szept/Aniol stroz/Plemienna ( Napisane po Polsku dla kazdego, dajcie like za meczenie sie z Polskimi nazwami :D )

Dlaczego nie Life steal ? Kha Zix ma zabijac na E + Q Czyli jest to typowy Nuker, Przy odrobinie taktyki wystarczy nam Sustain z W zeby przezyc kilka teamfightow narabiajac sobie przy tym kille. Zawsze zbieralem ten build i nigdy mnie nie zawiodl.

Poradnik jak dla mnie na 6/10, polecam go graczom Silvera.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Nie napisałeś co warto rozwinąć i dlaczego, a czego lepiej nawet nie maxować. Bulid słaby, lepszy jest ten :

Merce/Jonki > Hydra > Muramana > BC > LW > GA

Graficznie wszystko wygląda okey, tylko te nazwy ( bulid itp ) słabo widać.

Na start równie dobrze można kupić te amulety na manę i parę potionów, ale to wg. gustu.

Ogólnie to dam ci 6/10 :)

Opublikowano

Choja, ten build to na mobafajer lepsze są, + kha na topie zje większość obecnych toperów, te opisy niektóre ,,Wiadomo, cd na kha = potężne obrażenia'' łote łotee?//?

Hydra>Bt obecnie bez żadnych dyskusji, wylicz sobie ile da ci dodatkowe skalowanie tych 30 ad o ile w ogóle masz nastackowany, a użycie hydry kiedy już masz te 300 ad, każda sekunda jest cenna, nie możesz stać w tf masz zrobić 100-0 i eliminować kolejnych, stąd bt i jońskie to pomyłka tutaj ;), dodatkowo maksowanie w zdecydowanie się nie opłaca, nawet dla tego sustainu, granie na lajnach kha to ogółem kolejna pomyłka ;d

Po nadchodzącym nerfie dopiero możesz rozważyć maksowanie w>e bo traci spory przelicznik, aczkolwiek i tak zawsze lepiej maksować e dla mobliności.

Opublikowano

obrazki to sklejka z roznych stron

4 itemy pierwsze itemy na full ad aha spoko mam nadzieje, ze pierwsze E ewoulujesz albo grasz na zombie

Opublikowano

Czemu w early combo wykląda W > E > Q ja wole wbić E > W > Q bo gdy jesteśmy przy przeciwniku i wbijemy W to nas uleczy . Reszta spoko choć zmieniłbym ten IE nie pasuje mi ten bonus do kryta bo praktycznie opieramy się na skilach a nie AA :) I tak dobra robota lajk leci :)

c848.jpg

[10]-Postów    [80]-Postów     [640]-Postów
[20]-Postów    [160]-Postów   [1280]-Postów
[40]-Postów    [320]-Postów   [2560]-Postów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...