Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Nie można uruchomić laptopa Orientacyjnie tak:co mogło paść?

absurdalna

Pytanie

Opublikowano

Wiem, że trzeba z tym lecieć do jakiegoś serwisu i dopiero tam się okaże w czym problem ale można na podstawie tych informacji możnaby coś wykluczyć albo orientacyjnie domyślić co padło bo dziś chyba nie zasnę.

Otóż  w nocy normalnie wyłączyłam laptopa z którym wcześniej nic się nie działo i na którym żadnych szczególnych zmian nie dokonywałam. Dziś rano nie mogłam go uruchomić. Zapala się lampka (koło niej jest symbol żarówki albo diody jakiejś) komputer wydaje z siebie dwa prychnięcia jak zwykle.., wiatrak chodzi ale cichutko i to wszystko. Ekran ciemny.
Laptop chodzi ale system nie startuje. Nie ma tego dźwięku windowsowskiego, nic nie słychać np jak podpinam pendriva. Gdy podłączyłam do niego monitor od stacjonarki to jedynie na monitorze zniknęło ''no signal''ale nic się nie wydarzyło.

Czy to są objawy rozwalonej karty graficznej, która by mi się akurat spaliła bezobjawowo? Czy to prawda że kart graficznych w lapkach wymieniać się nie da? Nawet jakoś na chama? Czy możliwe, że to poszedł dysk?

Czuję się przefantastycznie bo mam na nim całe życie więc z góry dzięki za jakikolwiek info..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli lapek się przegrzewał jest duże prawdopodobieństwo że, chipset graficzny się odkleił w X stopniu. Ostatnio często to widuje; Wymina chipsetu lub go lutowanie jest nie opłacalne lecz można spróbowac go uratować do tego stopnia że, będzie działał lecz nie powinno się go przemieszczać. Wystarczy docisnąć chipset graficzny plytką lub materiałem przewodzącym ciepło a następnie skręcić mocno. Sam tak kilka razy robiłem w kilku laptopach i się sprawdzało jeżeli laptop pracował w spoczynku bez zbędnego przemieszczania go. Można to zrobić w domowych warunkach jeśli się nie boisz, w rzeczywistości nie jest to takie trudne wystarczy poszukać manuala od laptopa i rozkręcić go według instrukcji a następnie dobrać się do chipsetu graficznego i go docisnąć. Tak jak mowie dużo razy się z tym spotkałem i wiem że, w starszych modelach nie jest opłacalne lutowanie chipsetu czy też wymiana go. W razie pytań jestem otwarty. Pozdro!

mały edit. Uszkodzenie matrycy czy też taśmy jest bardzo mało prawdopodobne, nawet jeśli matryca lub taśma by padła wciąż by ona była podświetlona. W sieci można też znaleść wiele info na temat usterek tego laptopa i większość to problem z integrą.

edit 2. Będzie nawet lepiej jeśli chipset będzie miał radiator to nawet będzie można mocniej docisnąć dzięki czemu laptop będzie mógł śmigać jak nigdy. chipset<<<pasta termoprzewodząca<<<płytka miedziana lub coś podobnego<<<radiator.

poczytaj to, kolesiowi odkleił się mostek północny i domowymi sposobami naprawil go raz dwa.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1334805.html

Opublikowano

Nie nie było problemów z grafiką. Tylko czasem się przegrzewał. I pół roku temu ułamał się zawias. Ale to chyba bez związku? Tam nie ma kabli żadnych.

Opublikowano
Nie opłaca się niestety komów brać na raty, bo będziesz spłacać coś, co już dawno straciło swoją wartość. Wymiana zawiasu może nawet i stówkę kosztować. Zależy. Taśma matrycy na allegro 30 zł, warto kupić samemu i z tym iść do serwisu. Od biedy możesz też sama ją spróbować wymienić

.

Opublikowano

akurat ten model nie ma problemów z grafiką i żadne dociskania na układach SMD nie pomogą ( jakby nie było nawet nie potrafi stwierdzić który układ to grafika a co dopiero rozkręcić laptopa bez zniszczenia czegokolwiek w nim ) , przegrzewa się tylko procesor albo układy zasilania na płycie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Albo matryca albo cos w plycie glownej w laptopach jest o tyle zle ze jest quiet boot i nie pika jak bios sie laduje :D ale ja bym obstawial na plyte glowna bo jak nie dziala dzwiek to juz widac ze to nie matryca

Opublikowano
zawias pełni ważną funkcje bo od tego może się popsuć taśma matrycy i tu by wszystko do siebie pasowało z objawami. Pod innymi monitorami zewnętrznymi próbowałaś?

.

Opublikowano

Widziałam podobny, ciężka sprawa Ci powiem. O ile jeszcze ram mogę wymienić itd, to matrycy bym się bała tknąć. No nic, dzięki za ewentualne pomysły .. dam to do serwisu jutro.

Opublikowano

Czasem jest tak, że znaczenie ma rozdzielczość ekranu ustawiona w llaptopie. Jeśli to to, co myślę pod innym monitorem powinno śmigać.

spróbuj pokombinować dłuższą chwilę, miałem do czynienia z podobnym problemem, system starował dopiero po dłuższej chwili po podłączeniu zew. monitora

.

Opublikowano

Jeżeli by procek się przegrzewał to po paru sek by się gasil sam laptop a tak jak wyżej osoba powiedziała laptop działa ale nie ma obrazu. W sieci jest pełno wątków na temat narzekania na brak obrazu lub artefaktach na ekranie wystarczy na początku zapytać wuja google a potem pisać. min:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1560986.html  - artefakty
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2542974.html  - problem z układem graficznym

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2096215.html  - ten sam problem u wielu osobach, problem z układem graficznym.

mogę tak wymieniać i wymieniać. Sam miałem na warsztacie podobny model asusa i też miał problem z układem graficznym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...