Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Działanie gry jak w tibii lub margonem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem, że w tibii i margonem prawdopodobnie rusza się

mapą, a nie postacią, więc jak to działa, że gracze nie ruszają swoim mapami wzajemnie? Jestem ciekawy bo postać gracza w takich grach jest zawsze na środku. Proszę o odpowiedź, też tworzę taką grę.

Opublikowano

Obraz jest renderowany poprzez pobranie współrzędnych gracza i od tych współrzędnych odliczane ile mapy musi być narysowane.

Dla przykładu na ekranie jest wyswietlana siatka(mapa) o szerokości i wysokości 20 pól, mapa ma na przykład rozmiar 500x500

gracz znajduje się w pozycjach 100,120, czyli program wybiera z tablicy pól mapy pola w przedziale x€<90, 110> i y€<110, 130>

(10 w lewo, 10 w prawo, 10 do gory i 10 w dół to są pola, które będą wyświetlone na ekranie)

Opublikowano

Ty ale mu chodzi o to ze jak to jest ze gracz jest na srodku, a reszta sie rusza i nie rusza mapa gracza.

Otoz zalozmy, ze jedno pope to 32x32 i postac ma wymiary 32x32.

Mususz wtedy recznie wysterowac postac tak by znalazla sie na srodku ale jej pozycja od gory i od lewej musi byc podzielna przez 32 bez reszty. Potem (jak chodzi o gre www) tworzysz sobie diva, na ktorym jest mapa oraz na tej mapie jest cala reszta graczy. Po czyms takim musisz odpowiednio sobie upozycjonowac element tak by bedac na kordach 5|6, npc o kordach 4|6 byl obok ciebie.

Potem jak ruszy sie jakis inny gracz, nie my to zmieniasz jego pozycje odpowiednio i animujesz.

Z kolei jak ruszymy sie my to animujesz postac, a przesuwasz ten element.

Opublikowano

Ty ale mu chodzi o to ze jak to jest ze gracz jest na srodku, a reszta sie rusza i nie rusza mapa gracza.

Otoz zalozmy, ze jedno pope to 32x32 i postac ma wymiary 32x32.

Mususz wtedy recznie wysterowac postac tak by znalazla sie na srodku ale jej pozycja od gory i od lewej musi byc podzielna przez 32 bez reszty. Potem (jak chodzi o gre www) tworzysz sobie diva, na ktorym jest mapa oraz na tej mapie jest cala reszta graczy. Po czyms takim musisz odpowiednio sobie upozycjonowac element tak by bedac na kordach 5|6, npc o kordach 4|6 byl obok ciebie.

Potem jak ruszy sie jakis inny gracz, nie my to zmieniasz jego pozycje odpowiednio i animujesz.

Z kolei jak ruszymy sie my to animujesz postac, a przesuwasz ten element.

A co ja opisałem? Skoro wybierasz pola z mapy dookoła gracza o 10 pól pozostaje tylko namalować gracza na środku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...