Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

(Nie)legalny przemyt

Hydrant98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chcę sobie kupić sprzęt typu tablet z Niemiec, ze względu na większą dostępność i niższą cenę. Czy koszta wysyłki będą jakieś kolosalne + jakieś cło czy vat? Może lepiej osobiście pojechałbym do NRD i go przywiózł?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Chcę sobie kupić sprzęt typu tablet z Niemiec, ze względu na większą dostępność i niższą cenę. Czy koszta wysyłki będą jakieś kolosalne + jakieś cło czy vat? Może lepiej osobiście pojechałbym do NRD i go przywiózł?

Pozdrawiam

Powodzenia

aFMA3pg.png

Opublikowano

sprzęt elektroniczy jest zwolniony z cło

ale vat jak najbardziej. chociaż zależy. masz 50% szans że będziesz płacił. xD

a koszt wysyłki to zależy skąd zamawiasz no przecież skąd mamy wiedzieć? ja zamawiałem z chin to wysyłkę miałem już od razu w cenie przedmiotu więc było "wysyłka za free". :D

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano

Z Niemiec to raczej nie dużo, z Chin to już zależy.

Nie wiem jak jest z urzędem celnym dla krajów Unii, ale jakbyś zamawiał z Chin to być może by ci sprawdzali.

Opublikowano

No więc może nieco dokładniej. Napaliłem się na Transformera T100, z tymże w Polsce dostępna jest wersja jedynie 32GB co dla mnie jest bynajmniej śmieszne, gdyż zostaje ok. 7 GB na dane. W Niemczech mają wersje 64GB i byłbym skłonny taką kupić, np. za pośrednictwem niemieckiego ebaya. Mam ok. 200 km do Berlina, więc mógłbym ewentualnie zwiedzić NRD, bo dawno nie byłem w tamtych stronach. Najlepiej byłoby jednak, gdybym zamówił towar, podobno jest taka możliwość, ale nie wiem jak z opłatami podatkowymi. Nie mam znajomych celników, więc będzie trudno, tak sobie myślę, żeby mnie to nie wyniosło drożej niż w Polsce. Rozumiem, że wszystko zależy od humorów Panów celników, nie ma możliwości przemytu tego towaru? :D

Opublikowano

Celnikow? Skad ty sie kurwa urwales? Strefa shengen, upadek muru berlinskiego- cos ci to nie mowi??? xD

Najlepiej pojedz tam, kup i wroc- po drodze nie ma zadnej kontroli granicznej :)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

No co ty, 200zł w dwie strony, chyba taniej wyjdzie przesyłka. Chcę kupić na ebayu towar o wartości ok. 1400 zł z Berlina. Zapłace coś VATu czy nic?

Poza tym nie znam niemieckiego, tylko rosyjski i podstawy angielskiego. Jak ja się dogadam z facetem?

Opublikowano

cło jak najbardziej zapłaci tylko w razie uzasadnionej  kontroli celnej przesyłki ( cło to w sumie nie tylko cena cła za przedmiot tylko za  odprawę celną inaczej kontrolę )  jeśli natrafi na kontrolę

z Niemiec nie wolno wysyłać poza granicę kraju części czy urządzeń elektronicznych z bateriami litowymi ( których częścią jest lit ) czyli telefony , tablety są tez objęte zakazem jeśli zawierają baterie opartą na licie, prawie 90% urządzeń takie ma

cena przesyłki od 40 do 200 zł, zależy czym się wysyła

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

nie bd żadnego problemu gorzej jak byś ten sprzęt zaje.. z sklepu :) w razie czego mówisz ze byleś u rodziny czy znajomych i kupiłeś .. i cie puszcza 

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Jedź do Vanosza, on tam pogada z tym ziomkiem. Vanosz ciebie przepuści przez granice bez płacenia żadnego CŁO czy VAT bo on ma koleguf na granicach :O

Opublikowano

jak widać połowa nawet nie ogarnia umysłem tak prostego faktu  że on chce  PRZESŁAĆ W PACZCE zakupiony towar , na niego są inne prawa niż na towar wwożony

lepiej jedź to nie będzie problemów z przewozem zakupionego sprzętu i weź dowód zakupu bo przyda się do gwarancji jeśli ma międzynarodową

p.s. kontrolę celną można zaliczyć w każdym momencie przebywając poza terenem Polski a nawet i w obrębie naszego kraj już po wjeździe na terenie całego kraju

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...