Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna

xdax1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Sam nie znam się zbyt dobrze na sprzęcie więc mam pytanie, która z tych kart graficznych jest lepsza do grania/płynnie oglądania filmów:

Radeon x1650 Series czy NVIDIA GeForce 7600 GT?

Wiem, że obie są słabe, w najbliższym czasie mam zamiar kupić nową, ale na razie mam takie.

Sprzęt:

Windows 7 Ulitmate

Procesor:  Intel Pentium 4 CPU 2.80GHz  2.79GHz

64 bit

3 GB ram(Tutaj mogę zmienić, mam 4 GB wolniejsze(w różnych prędkościach) lub 3 GB szybsze, wybrałem 3GB bo z tego co wiem to lepiej mieć szybsze w takiej samej prędkości).

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Obydwie karty używałem na tym zasilaczu....

Ale która jest lepsza?

Mam jeszcze inny zasilacz:

DPS-250AB - A

A co do ramów to nie mam pojęcia, zmieniłem na 3GB i jest jakby lepiej. Pozatym gdy włożyłem 4GB to 0.75 zostało zabranych i zostało tylko 3.25.

Moje wszystkie ramy(kostki):

Wszystkie DDR2

2GB 400 MHz

2x 512MB 400 MHz

2x 1GB ok. 200MHz(chyba 288) nie pamiętam już.

4 wejścia na ramy, no więc jakie najlepiej włożyć?

Obecnie mam 2GB + 2x 512MB + jedno wejście wolne, wybrałem taką samą prędość.

Budżet na grafikę? Dokładnie jeszcze nie wiem ile będę miał, minimalnie 200zł-500zł.

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Piszę:

Typ systemu: 64 - bitowy system operacyjny...

Nie mam pojęcia czy to jest  XT czy PRO, nigdzie nie piszę, ta karta jest ze starego kompa gdzie miałem XP. Ale skoro piszesz, że 7600GT może być równe bądz lepsze czyli i tak wypada żeby wsadzić tą karte.

A co do zasilacza, w starym kompie gdzie był XP, miałen tego Radeon'a(dodam, że na tej karcie pisze "Asus") oraz ten 1 zasilacz i wszystko działało, nic się nie spaliło.

Ile by kosztowała lepsza karta graficzna od tych dwóch? Nie  b.dużo, bo na takie to mnie nie stać.

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Przecież ta karta ja mam sam x600 podkrecona na maks obecnie i tez zasilacz podobno wynalazek i dziala do tej pory bez zarzutu.

Bierz x1650.

auto.png

®

Opublikowano

No właśnie też tak myślę że 1650 lepsza.

Przed chwilą bawiłem się i testowałem, wydaje mi się, że x1650 jest jednak lepsza.

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Ten zasilacz jest z x roku

Ja mam zasilacz dziala 9 lat juz !!! i ciagnie podkreconego x600 z 393/204 na 540/240 bo juz wyżej to artefakty są.

Dopiero teraz kupując nowy komputer kupie coś markowego i podłacze obecnie tutaj na swoim.

auto.png

®

Opublikowano

Jeśli kupiłbym lepszą kartę graficzną, to rozumiem, że muszę wymienić zasilacz?

Możecie podać, jaki zasilacz najlepiej kupić? Tanio....

Pobawiłem się tymi 2 kartami no i różnicę trochę widać, np. w grze Mass Effect 3 w trybie multi, przy karcie graficznej 7600GT, są ścinki/gra tnie a przy x1650 nie.

Ale to jest dziwne, bo gdy włożyłem kartę 7600GT i sprawdziłem klasyfikację w Windowsie to wyszło:

Grafika: 5.9

Grafika w grach: 5.3

A w x1650:

Grafika: 4.4

Grafika w grach 4.5

A jednak x1650 chodzi lepiej.

Wyżej w temacie wspomnieliście coś o podkręceniu, nigdy tego nie robiłem, w jaki sposób mogę podkręcić kartę graficzną x1650? Jest jakieś ryzyko? Duże/małe?(przy moim sprzęcie)

EDIT:

Znalazłem co nie co i próbowałem podkręcić w CCC, stopniowo doszedłem do 600(max 650). Niby wszystko ok, ale po włączaniu gry Mass Effect 3, pojawił się blue sceen(na szczęście z kartą wszystko ok), z jakiej to przyczyny? Zasilacz?

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

EDIT:

Znalazłem co nie co i próbowałem podkręcić w CCC, stopniowo doszedłem do 600(max 650). Niby wszystko ok, ale po włączaniu gry Mass Effect 3, pojawił się blue sceen(na szczęście z kartą wszystko ok), z jakiej to przyczyny? Zasilacz?

Raczej na pewno zasilacz

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Jaki zasilacz mam kupić, żeby było dobry do mojego sprzętu? (Najlepiej od razu link).

Chyba na razie nową kartę graficzną sobie odpuszczę, najpierw kupie ten zasilacz. 

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Możesz kupić ten zasilacz będzie na przyszłość

http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-m1-550w-psu-80plus-bronze-modular-4xpeg-spc088-584919/

230zł to nie dużo jak za tą jakość

Dzięki, myślę, że go kupię.

Niekoniecznie, jak na normalnych taktach nie ma takich problemow to wina podkrecenia.

Czyli nie nie da się podkręcić? Czy ja coś zrobiłem źle?  

Ja podkręciłem wszystko do 601(stopniowo), jeśli bym dał na  np. 500 to by działało? Nie chce próbować, bo boje się, że coś się stanie.

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Znaczy, po tym blue sceenie zmieniło się na standardowe ustawienia, czyli:

Stan procesora graficznego: 500MHz(max 650) (wywalało przy 601)

Stan pamięci graficznej: 398MHz(max 760) (wywalało przy 601)

Jak myślicie, jak najlepiej ustawić, żeby dobrze było? I czy zmieniać te obydwa? Co właściwe dają te funkcję? 

EDIT:

Ustawiłem na:

Stan procesora graficznego: 540

Stan pamięci graficznej: 500

I wygląda na to, że jest dobrze.

Próbować zwiększyć dalej? I do ilu najlepiej? Przy 601 wywalało.

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Różnica może i jest ale raczej mała, tak myślę, ale nie jestem pewien.

Gdyby był jakiś program sprawdzający czy jest lepiej. 

Zbieram +

mca.png

Opublikowano

Różnica może i jest ale raczej mała, tak myślę, ale nie jestem pewien.

Gdyby był jakiś program sprawdzający czy jest lepiej. 

A benchmarki, albo chociażby FRAPS, który pokazuje w rogu ilość FPS?

Pobierz frapsa i sprawdź mniej więcej ile FPS masz w grze bez podkręcania i ile po podkręceniu.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...