Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TerrainControl - Zawansowany generator map

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hIfEK.png

TerrainControl - Jest to najbardziej zaawansowany plugin oraz mod, ma bardzo dużo opcji dotyczących generowania świata. Wyróżnia go to że wszystkie ustawienia pojawiają się tylko w 1 pliku nie posiada milion configów dotyczących innych ustawień. Co można w nim ustawić to dowiecie się właśnie tu.

• Tryby generatora

TerrainMode:Normal

1. Normal - Ten tryb używa wszystkie funkcje generatora terenu. Biomy wciąż wyglądają jak w zwykłym minecrafcie.
  2. OldGenerator - Ten generator stworzy teren jak w wersji Minecraft Beta 1.7.3.
  3. TerrainTest - Ten generator tworzy zwykły teren bez żadnych złóż. Jest szybszy niż zwykły świat.
  4. NotGenerate - Ten generator stworzy pusty świat.
  5. Default - Ten teren stworzy zwykły świat. Oprócz biomów, wszystkie opcje będą zignorowane.

BiomeMode:Normal

1. Normal - Używa wszystkich funkcji TerrainControl. Nawet z podstawowymi ustawieniami twoje biomy będą umieszczone inaczej niż w zwykłym Minecrafcie.
  2. FromImage - Wczytuje biomy z obrazka. Sprawdz "Biome Image Generator Variables poniżej aby uzyskać więcej informacji.
  3. OldGenerator - Tworzy biomy jak w Minecrafcie Beta 1.4.7.
  4. Default - Zostanie użyty zwykły generator z Minecrafta.

• Zmienne Generatora Biomów

Wartości w tej sekcji będą działały tylko wtedy, gdy ModeBiome jest ustawiony na tryb FromImage i ImageMode jest ustawiony na tryb ContinueNormal

GenerationDepth:10

Jeżeli chcesz większych obiektów typu biomy, rzeki itp. musisz ustawić rozmiar obiektów w pobliżu 0.
Jeżeli chcesz mniejszych obiektów musisz ustawić wielkość w okolicy GenerationDepth. Zarówno małe wartości (około 1-2) i duże wartości (około 20) mogą wpływać na wydajność generatora.

BiomeRarityScale:100

Maksymalna rzadkość biomu wynosi 1 do nieskończoności. Domyślnie jest to 100, ale możesz podnieść to do drobnoziarnistej wielkości, lub stworzyć biomy z szansą na występowanie 1 do 100.

LandRarity:9

Rzadkość ziemi od 100 do 1. Większe cyfry dają więcej gruntu. Wielkość jest dość wrażliwa, popatrzcie na obrazek. Ustawiając 100 całkowicie wyłączamy oceany!

LandSize:0

Wielkość ziemi od 0 dla GenerationDepth. Tworzenie LandSize większego spowoduje ,że ziemia będzie mniejsza.

LandFuzzy:6

Tworzy się więcej jezior (mniejsze oceany) na krawędzi kontynentów. Jako efekt uboczny, kontynent stanie się trochę większy.

IceRarity:90

Rzadkość zamarzniętych obszarów od 100 do 1. To ustawienie kontroluje częstość występowania IceBiomes . Nie kontroluje to NormalBiomes

IceSize:3

Powierzchnia lodu ma wielkość od 0 do GenerationDepth. Ustawiając IceSize mniejszym stworzysz większe obszary gdzie będzie się pojawiać większe IceBiomes, ale będą generować się rzadziej. Ta zakładka nie kontroluje NormalBiomes.

FrozenRivers:true

Tworzy rzeki płynące w IceBiome (czyli zamarznięte). Domyślnie, Taiga jest dodana jako NormalBiome, więc rzeki płynące w tajdze nie będą zamarznięte, nawet jeśli ustawisz na true.

FrozenOcean:true

Tworzy zamarznięte oceany w pobliżu IceBiome, a nie tworzy ich blisko NormalBiomes
nawet jeśli ustawisz na true.

RiverRarity:4

Rzadkość występowania rzek.

River Size:0

Tworzy większe rzeki, bez wpływu na to ile rzek się zespawnuje.

RiversEnabled:true

Wyłączanie lub włącznie rzek,aby to zadziałało trzeba także ustawić false w BiomeConfigs.

• Zmienne generatora biomów z obrazków

Zmienne w tej sekcji będą działać tylko wtedy,gdy BiomeMode jest ustawiony na tryb FromImage.

ImageMode:Repeat

Co zrobić,gdy teren jest generowany poza granicami obrazu: Repeat,CintinueNormal,FillEmpty

1. Repeat - Powtarzaj obrazek.
  2. ContinueNormal - Kontynuuj normalne generowanie.
  3. FillEmpty - Wypełnij go za pomocą jednego biomu.

ImageFile:map.png

Plik PNG, z którego zostaną odczytane biomy. Umieść go obok pliku WorldConfig.

ImageFillBiome:Ocean

Kiedy używamy trybu FillEmpty ten biom będzie używany poza obrazkiem.

• Zmienne generatora terenu

WorldHeightBits:7

Wysokość świata. WorldHeightBits:7 = 2^7 = 128 bloków wysokości. WorldHeightBits:8 = 2^8 = 256 bloków wysokości

WaterLevelMax:64

Maksymalna wysokość poziomu wody.

WaterLevelMin:0

Wybiera poziom wody. Każdy pusty blok między tymi poziomami będzie wypełniony przez wodę. Jaskinie są wyjątkiem
W biomeconfigs to wyłączyć używając UseWorldWaterLevel:false.

WaterBlock:9

Blok używany jako woda.

IceBlock:79

Blok używany jako lód.

32116413017151428165.jpeg

FeactureHorizontal:0.0

Możesz zwiększyć (wartości większe od 0) lub zmniejszyć (wartości mniejsze od 0) jak wiele krajobrazu załamuje się poziomo.

FractureVertical:0.0

Możesz zwiększyć (wartości większe od zera) lub zmniejszyć (wartości mniejsze od 0) jak wiele krajobrazu załamuje się pionowo.

09421417380169718350.png

RemoveSurfaceStone:false

Porośnięte dirtem góry

DisableBedrock:false

Ustawione na true wyłącza skałę macierzystą.

CeilingBedrock:false

Ustawione na true włącza generacje sufitu podłoża skalnego mapy jak w "nether".

FlatBedrock:false

Ustawione na true tworzy płaską skałę macierzystą.

BedrockbBlock:7

Id bloku używanego jako skała macierzysta

• Obiekty na mapie

Generowane struktury w pliku server.properties jest ignorowany przez TerrainControl. Używaj tych ustawień zamiast tamtych.

1. StrongHoldsEnabled:true -----Twierdza
  2. VillagesEnabled:true ----- Wioski NPC
  3. MineshaftsEnabled:true ----- Szyby kopalniane
  4. PyramidsEnabled:true ----- Piramidy
  5. NetherFortressEnabled:false ----- Piekielne twierdze (mogą pojawić sie nawet na zwykłym świecie)

• Wizualne ustawienia świata

Ostrzeżenie: Wartości w tej sekcji działają tylko wtedy,gdy mamy zainstalowany TerrainControl na singleplayer.
Możesz zmienić niebo, trawę i kolor liści w biomeconfigs.

WorldFog:0dc0d8ff

Kolor mgły na danym świecie.

WorldNightFog:0x0b0d17

Kolor mgły w nocy na danym świecie.

• Zmienne jakiń

caveRarity:7

Kontroluje szansę ze dany chunk będzie gospodarzem pojedynczej jaskini i/lub początkiem systemu jaskiń.

caveFrequency:40

Liczba pokazująca ile razy generator będzie próbował utworzyć pojedynczą jaskinie oraz systemy jaskiń w danym chunku.

caveMinAltitude:8
caveMaxAltitude:128

Ustawia minimalne i maksymalne wysokości, na których zostaną wygenerowane jaskinie. Ustawienie evenCaveDistribution na true spowoduje, że jaskinie będą tworzone na wszystkich wysokościach

individualCaveRarity:25

Kierunek, w którym generator utworzy pojedynczą pieczarę bez towarzyszących systemu jaskiń. Ilekroć generator stworzy pojedynczą grotę spowoduje to, że w sąsiedztwie utworzy się sieć jaskiń.

caveSystemFrequency:1

Ile razy generator będzie próbował utworzyć jaskinie w danym chunku. Należy zapamiętać, że zbyt wysokie ustawienie tej wartości spowoduje dłuższe generowanie świata.

caveSystemPocketMinSize:0
caveSystemPocketMaxSize:4

Minimalny i maksymalny rozmiar,w który może być upakowany system jaskiń. Modyfikuje/zastępuje ustawienie częstotliwości (powyżej) systemu jaskiń, gdy jest uruchomiony

evenCaveDistribution:false

Ostawiając to na true wyłączy losowe rozmieszczanie systemów jaskiń (powyżej). Należy pamiętać, że jeśli włączysz to prawdopodobnie chcesz wyłączyć częstotliwość jaskini, aby uniknąć długiego czasu ładowania przy tworzeniu świata.

• Parę Zdjęć co ten generator potrafi

cave-final-screens.jpg

sandwich.jpg

Opublikowano

Polecam napisać jak go wgrać bo wiele osób tego nie umie ;)

Opublikowano

Lipa... opisane ledwo kilka %...

Nie ma opisane jak się powinno robić te obrazki, obiekty BO2 BO3, i struktury wykonywane za ich pomocą...

I nie ma najważniejszego... poradnika od tworzenia własnych biomów...

I serio? tak trudno było pozbyć się tego białego tła? :D

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Nic nie zrozumiałem. Nie wiem gdzie użyć tych "ustawień".

Polecam napisać jak go wgrać bo wiele osób tego nie umie ;)

Opublikowano

Dzięki, na pewno się przyda kiedy będę tworzył nową mapę :)

i tutaj rodzi się pytanie: Czy jeżeli stworze nowy świat tym pluginem, i usunę TerrainControl- to czy jeżeli gracze będą go dalej generować to będzie się robił normalny czy taki jaki ustawiliśmy w tym pluginie?

Opublikowano

Dzięki, na pewno się przyda kiedy będę tworzył nową mapę :)

i tutaj rodzi się pytanie: Czy jeżeli stworze nowy świat tym pluginem, i usunę TerrainControl- to czy jeżeli gracze będą go dalej generować to będzie się robił normalny czy taki jaki ustawiliśmy w tym pluginie?

oczywiście ze normalny... cuda nie istnieją

BukkitSmerf

Opublikowano

grafikiem nie jestem :) ale liczy się jednak chęć oraz poświecenie czasu:) ale i tak czas jest bez cenny. Jak można w konkursie edytować temat to na pewno ten projekt bardziej opisze:)

Opublikowano

grafikiem nie jestem :) ale liczy się jednak chęć oraz poświecenie czasu:) ale i tak czas jest bez cenny. Jak można w konkursie edytować temat to na pewno ten projekt bardziej opisze:)

Ja tez grafikiem nie jestem, ale usunięcie tła to kilka sekund xD

są nawet specjalnie strony dla takich idiotów od grafiki jak my :>

http://clippingmagic.com/

Niestety... ta strona przed obiadem jeszcze działala xD

Kilka minut temu nawet :P

Ale jak znowu zacznie działać to polecam :P

3 sekundy i nawet skomplikowany obrazek jest ładnie wycięty

I nic nie trzeba pobierać xD

Po 2. tu tło jest łatwe, wystarczy w gimpie zamienić je na przeźroczyste

BukkitSmerf

Opublikowano

jak bym posiadał gimpa oraz umiejętności nie ruszana myszki to bym mógł się w takiej stronie pobawić

Opublikowano

jak bym posiadał gimpa oraz umiejętności nie ruszana myszki to bym mógł się w takiej stronie pobawić

umiejętności do obsługi strony internetowej? :D

ScreenShot073_zps41a41c4f.pngI tego zielonego pewnie można nawet znacznie mniej, np kilka kropek albo nawet jedną xD

I efekt:

hIfEK_clipped_rev_1_zps25c312e4.png

Oczywiście można by się jeszcze trochę pobawić przy krawędziach, ale to już by było całe 20 sekund roboty zamiast 3 :<

BukkitSmerf

Opublikowano

aha no dzięki mogę użyć tego co zrobiłaś? czy mam się pomęczyć:P

Opublikowano

aha no dzięki mogę użyć tego co zrobiłaś? czy mam się pomęczyć :P

tja, możesz :P to tylko 3 sekundy 

BukkitSmerf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...