Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka karta graficzna jest lepsza do gier?

YaszczuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyżej.

Chodzi mi tu o ogół Geforce vs Radeon. Które są wydajniejsze i zachowują stosunek cena/jakość i dobrze się podkręcają? :D

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Konkretne modele, bo zawsze można porównać hd4850 vs GTX 780ti, co się mija z celem.

Radeony to głównie wydajność, a Nvidia to wydajność, jakość i funkcjonalność (mowa tu o CUDA i PhyxiX) + bardziej ogarnięta technika łączenia kart.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Jak bierzesz Radeona R9 jakis tam to bierz i Windows 8.1 + Mantle można pykać póki co w BF4 duży skok

Pozdrawiam posiadaczy Nvidia

auto.png

®

Opublikowano

No powiedzmy:

Asus Radeon HD 7870 (v2) vs Gigabyte Geforce GTX 760

A więcej takich pojedynków wygrywa Radeon czy Geforce?

No powiedzmy: budżet 1000zł

Opublikowano

Jak bierzesz Radeona R9 jakis tam to bierz i Windows 8.1 + Mantle można pykać póki co w BF4 duży skok

Pozdrawiam posiadaczy Nvidia

Pozdrawiam biedę informacyjną, po pierwsze Mantle pomaga praktycznie tylko przy słabych procesorach, po drugie jest ogólnodostępne i prędzej, czy później Nvidia też będzie to miała.

Nie wspominając o tym, że póki co obsługuje to aż jedna sensowna gra to ma i w starsze gry sobie nie pograsz już na ultra, a Nvidia wyśmienicie daje sobie radę bez żadnego mantle. ;)

Co do tematu, to Radeony ciężko dostać z racji bytu koparek do bitcoinów, które potrzebują ogromnej wydajności, więc powinieneś sobie sam już wywnioskować odpowiedź. Sama wydajność bez wodotrysków = Radeon, wydajność na tym samym poziomie cenowym czasem niższa, a czasem wyższa o te kilka FPS + cud grafika Nvidia.

Jeszcze wszystko zależy od budżetu i do czego chcesz to włożyć.

Opublikowano

No tak. Mantle poprawia jakość przy słabych procesorach. A porównując czystą moc obliczeniową bez żadnych super optymalizacji to wygrywa Geforce? I to na całej linii?

Opublikowano

No powiedzmy:

Asus Radeon HD 7870 (v2) vs Gigabyte Geforce GTX 760

A więcej takich pojedynków wygrywa Radeon czy Geforce?

No powiedzmy: budżet 1000zł

W budżecie 1000zł lepszy będzie gtx 760, ale jest o wiele droższy, a taki Radeon r9 270x (lepsza wersja Radeon 7870) dogania gtx 760 i w cenie max. 800zł nic z Nvidii nie znajdziesz.

Ogólnie głupi temat. Napisz sprzęt i budżet bez pisania AMD/Nvidia. Wszytko zależy od budżetu.

Down Faktycznie już poprawione.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

No tak. Mantle poprawia jakość przy słabych procesorach. A porównując czystą moc obliczeniową bez żadnych super optymalizacji to wygrywa Geforce? I to na całej linii?

Nie, sprawa z kartami nie wygląda tak jak kilka(naście) la temu, że da się je bezpośrednio porównać. Wszystko zależy też od gry, w niektórych Nvidia lepiej daje sobie radę od Radeonów, a w niektórych na odwrót, Radeony po prostu są tańsze ze względu braku bajerów i w jednej grze karta z radeona X może mieć tam o 5FPS więcej od kary z Nvidi Y, ale już w drugiej Y może mieć o 5FPS więcej od X.

Do tego zależy też jaki masz procesor (tu pomijamy mantle i inne wynalazki). Dajmy na to Karta Y z Nvidii może mieć mniej FPS w tej samej grze z FS-8350, niż z odpowiadającej cenowo i5. Tu jest za dużo gdybania, najlepiej napisz po co Ci to wiedzieć, to może będzie się to dało bardziej sprecyzować.

@Up

Missclick, zamiast 780 760. :P

Opublikowano

Mój aktualny sprzęt:

CPU: Intel Core i5 2550k @ 4.3GHz

MOBO: AsRock P67 Pro3 B3

GPU: Asus Radeon HD 7870 v2

FSU: OCZ 500W

myślę o wymianie tego Asusa na Geforce'a po prostu ;)

Sprzedałbym go, dołożybym ~300zł i już.

Nie wiem tylko, czy byłby przyrost mocy (ogólnej, czystej)

a wymienić to na taką:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-760-oc-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-box-gv-n760oc-2gd-546589/ 

Opublikowano

Zmień na wersję od MSI, cichsza, chłodniejsza, ogólnie lepsza.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-n760-tf-2gd5-oc-546618/

Jakbyś tak temat postawił pytanie, to byś oszczędził sobie i nam czasu. xD

Przyrost będzie na bank + jak nagrywasz filmy (renderujesz, konwertujesz) to o wiele szybciej Ci to idzie.

Ślepy dziś jestem, widziałem 4870...

Opublikowano

Oj tam :D

A czy jesteś w stanie mi powiedzieć czemu msi ma 2 wentylatory a Geforce ma 3? To chyba Geforce jest chłodniejszy :D

I czy te grafy zmieszczą mi się do obudowy?

SilentiumPC Brutus 410

Opublikowano

Oj tam  :D

A czy jesteś w stanie mi powiedzieć czemu msi ma 2 wentylatory a Geforce ma 3? To chyba Geforce jest chłodniejszy  :D

I czy te grafy zmieszczą mi się do obudowy?

SilentiumPC Brutus 410

Nie warto. Przecież Radeon 7870 jest dość dobrą karą. Szkoda kasy. Na razie nowe gry spokojnie będą chodzić, a później wymiana na gtx 770 albo 780.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nie warto. Przecież Radeon 7870 jest dość dobrą karą. Szkoda kasy. Na razie nowe gry spokojnie będą chodzić, a później wymiana na gtx 770 albo 780.

Sorry, mało dzisiaj spałem i widziałem tam 4870, wzrost będzie, ale nie wielki.

@YaszczuR wentylatory to nie wszystko, liczy się także ilość i rozmieszczenie Heat-pipe i radiator.

Opublikowano

No dobra, ale mojego radeona to podkręce maksymalnie do 400 MHz (czyli 1400MHz) i koniec. Jak mi się uda dobrze sprzedać Radeona to na 100% zmieniam. Radeonowi już powoli zaczyna brakować owej mocy. A geforce się podobno bosko podkręcają. Za ile poszedłby Asus Radeon HD 7870? I czy ten MSI zmieści siędo budy SilentiumPC Brutus 410?

Opublikowano

No dobra, ale mojego radeona to podkręce maksymalnie do 400 MHz (czyli 1400MHz) i koniec. Jak mi się uda dobrze sprzedać Radeona to na 100% zmieniam. Radeonowi już powoli zaczyna brakować owej mocy. A geforce się podobno bosko podkręcają. Za ile poszedłby Asus Radeon HD 7870? I czy ten MSI zmieści siędo budy SilentiumPC Brutus 410?

Za Radka możesz spróbować 500 wzwyż, powinien pójść spokojnie, a MSI wejdzie prędzej, niż Gigabyte, zaraz sprawdzę jeszcze dokładnie i walnę eidta. :P

@Edit.

Brutus ma 310mm na kartę, Gigabyte ma chyba 275, a MSi jeszcze mniej, więc spokojnie. Napisz ile byś miał kasy, jakby Ci się udało za 500zł ją sprzedać.

Opublikowano

Nie licz na wysoki wzrost. Jeśli chcesz więcej mocy to gtx 770, bo na gtx 760 szkoda kasy. Prawie zerowy wzrost.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Pisałem o tym. Radeon na razie wystarcza, ale to kwestia czasu. Minie rok, 2 i koniec. Tej karty nie podkręcę mocno (max. 1400MHz na rdzeń) i to wszystko, A Geforce to o wiele więcej, po podkręceniu przyrost będzie.

Taktowanie RAMU w moim Radeonie: 1220MHz

W Geforce: 6008MHz

;)

Opublikowano

Pisałem o tym. Radeon na razie wystarcza, ale to kwestia czasu. Minie rok, 2 i koniec. Tej karty nie podkręcę mocno (max. 1400MHz na rdzeń) i to wszystko, A Geforce to o wiele więcej, po podkręceniu przyrost będzie.

;)

W Twoim przypadku procesora na upartego to i przez ponad 5 lat nie będziesz musiał zmieniać (o ile nie padnie :P), więc tylko grafiką się będziesz musiał przejmować. Za rok GTX780 będą w jeszcze śmieszniejszej cenie i będziesz mógł sobie na niego pozwolić + jak potem uznasz, że to dla Ciebie za mało, to będziesz mógł postawić 2 w SLI, które góruje nad CrossfireX. Co do kręcenia, to wszystko zależy od sztuki, wiadomo. Jakbyś miał plany wymieniać na nową kartę, to patrz na minimum 770.

Opublikowano

;)

ALE ZA TEN JEDEN ROK W TEJ CENIE BĘDZIESZ MIAŁ GTX 770/780!!!

A ta karta spokojnie uciągnie nowsze gry przez rok.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Dobra zrobię jak mówicie. Pomęczę się jeszcze z Radeonem. Jak nie uda mi się go wykręcić na więcej niż 1400MHz to kupuję Geforcea. Jak ktoś jeszcze chce coś powiedzieć to proszę. Jak nic się nie stanie, można zamknąć

Opublikowano

Dobra zrobię jak mówicie. Pomęczę się jeszcze z Radeonem. Jak nie uda mi się go wykręcić na więcej niż 1400MHz to kupuję Geforcea. Można zamknąć :D. Dzięki ;)

Sorry, że w temacie do zamknięcia, ale pisałeś, że temu Radeonowi brakuje mocy. W czym?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Teraz mu nie brakuje mocy, ale jak nie wykręcę go mocno to po jakimś czasie zacznie. A Radeony się słabo kręcą (1400MHz max w moim przypadku, a mam 1020 MHz już)

Opublikowano

Teraz mu nie brakuje mocy, ale jak nie wykręcę go mocno to po jakimś czasie zacznie. A Radeony się słabo kręcą (1400MHz max w moim przypadku, a mam 1020 MHz już)

Z rok da radę.

graphic.pnggraphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...