Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moda na muzyke klubowa/house/big room w radiu?

umotex12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co o tym sadzicie? Bo ja zaczynam miec tego dosyc. To jest muzyka do posluchania przez jakis czas albo do tanczenia ale nie do regularnego sluchania! Aint a party czy Tsunami/animals to rewelacja, ale to co wysypalo sie po nich robi sie nudne. Ile w radiu mozna sluchac pustego bitu, idacego wg.identycznego schematu (lagodny bit, spiewanie, kumulacja, beat drop, tumtum koniec bitu, i tak jeszcze raz albo dwa), bez slow? Poza tym im wiecej tych trackow tym sie robia nudniejsze i bardziej przewidywalne. Np. to cuś ze dziewczyna spiewa "if we never say goodbye" i jest bit. Wtf is that? Ani to mocny bit, ani tanczyc do tego ani sluchac. Jestem fanem takiej muzyki ale ile mozna??? Jakby chociaz te kawalki mialy powera jak Animals czy Booyah.. Radio to miejsce na pop albo sympatyczne kawalki...

A wy? Co o tym sadzicie?

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Ref 2h przed czasem ale mam chyba 97% na pasku wiec mi darujcie :>

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Zaprzeczasz sam sobie, przy tym nie mając racji... Mówisz, że lubisz muzykę klubową. W podstawie jest to electro, house, dance (electro-house), trance i wszelakie odmiany. Nie wiem jakiego radia słuchasz, że ciągle leci ci taka typu muzyka. Może po prostu mylisz to z "podrasowanym" pop-em...

RMF FM, Radio ZET. To są "zwykłe" radia. Masz tam przekrój dekad. Od lat '40, '50 aż po najnowsze hity. Jeżeli chodzi o eski, maxxx-y oraz inne partyfm, to już jest zmiana. Inna era radia. Mix wszystkich najnowszych hitów, a wieczorami i w określonych audycjach tylko dance, club oraz muzyka "młodzieżowa". Nie ma się czemu dziwić. Muzyka jaką obecnie się produkuję (czyli głównie takie klimaty) musi być promowana. Obecnie najlepiej to reklamować przez internet, radio lub telewizję. Nie przepadam za tym, dlatego mało słucham radia. A przynajmniej nie polskiego.

Jeżeli dla ciebie Tsunami lub Animals, które było tłuczone non-stop jest spoko, a cała reszta, czyli np. Calvin Harris, Avicii, Afrojack, DJ Antoine czy Showtek (którymi też katują, ale mniej) to już gówno, którego nie da się słuchać... O czym my mówimy ?

Osobiście żadnego utworu artystów wyżej wymienionych nie zdzierże w oryginale albo na sucho. Jednak jeżeli ty, "fan" muzyki house/electro/dance denerwujesz się gdy leci w radiu jeden z utworów, to proponuje albo nie słuchać (tego) radia albo zmienić gust muzyczny. Pozdrawiam !

Opublikowano

To jest typowe dla polskiego radia ;) Nie rozumiem, czemu  tobie tak bardzo to przeszkadza? Większość tych "hitów" puszczanych na Esce albo RMF maxx to marne popłuczyny po House i jego odmianach (uwaga- są wyjątki) więc skoro jesteś fanem muzyki elektronicznej/klubowej, to powinieneś -przepraszam za wyrażenie- szczać na takie "kwiatki".

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Po prostu chwilowa moda, taka sama była na szkrillexa, wyrosła nagle całkiem spora grupka pseudo speców od dubstepu, którzy nawet borgora, mt eden, czy enigmy nie znali. Teraz jest to, za jakiś czas będzie co innego, ciekawe jest kiedy dotrą do metalu, lub lepiej do black metalu, i zacznie się słuchanie na telefonach w autobusie słuchanie metaliki :P

Opublikowano

Ale za przeproszeniem głupoty gadacie, o boże. Zacznijmy od tego że jesteśmy jedynym krajem, w którym ludzie nie znają się na muzyce elektronicznej i lecą za innymi. Dlaczego Martin Garrix, czy Hardwell lecą w radiu? Bo na pewno nie dlatego że to są dobrze skomponowane utwory danego gatunku muzyki. Tu się liczą pieniądze. Hajs,hajs,hajs bo ludzie zaczną słuchać radia, gdy zauważą "O tu leci Garrix" nie wspominając o tym że wiedzą tylko o 1 jego piosence i nie wiedzą że wcześniej cokolwiek tworzył. Chciałbym żeby radia w Polsce szły w stronę zachodu, głównie ze względu na ilość i rodzaje radia, które tam są. Dajmy przykład Holandia(kraj z największą ilością znanych DJ'ów na świecie), mamy tam mnóstwo różnych stacji radiowych i w każdej fan muzyki (nawet innej niż elektroniczna) znajdzie coś dla siebie. U nas się to ogranicza do tego że jak pisałem nie znamy gatunków i każdy mówi na to Electro,Techno. Wyobraźcie sobie żeby jakieś Uplifty leciały w radiach, myślicie że komuś to by się opłacało? Zero zysku by z tego było, bo słuchałaby tego garstka osób. 

sAGxRQg.jpg

Super usuwanie sygnatur bez info.

Opublikowano

Nie. Przynajmniej nie do końca. Owszem, to że w rynek muzyczny trzeba wpakować grube hajsy, to fakt. Jednak to, czy dany utwór będzie leciał w radiu, czy nie to nie zależy od tego ile kasy koleś w to wsadzi. Podstawa to to, żeby utwór był dobry. Sam w sobie.

W Polsce nie znamy się na muzyce elektronicznej ? A z kąd mamy się znać ? Jest garstka dobrych DJ i paru producentów. Ot to... Znacznie bardziej rozwinęły się u nas zespoły rockowe, metalowe, muzyka alternatywna oraz "pop star'sy".

Przede wszystkim, u nas radio pełni rolę informacyjno-rozrywkowego z naciskiem na informacyjno. Leci coś, bo leci. W związku z tym, iż więcej jest osób starszych niż młodszych lecą utwory najbardziej znane, z dawnych lat, filmów... Nie puszczą nic, co nie osiągnęło popularności, a w szczególności z muzyki nowoczensnej. Może i jakaś piosenka któregoś z zespołów rockowych się przeciśnie, ale to tyle.

Opublikowano

chwilowa moda, to samo bylo ze skrillexem bangrangiem i first of the year...  byl jakis miesiac  i tyle

proble jest w tym ze polacy srednio sie interesuja muzyka elektroniczna, a radia sluchaja zwykle osoby starsze niz mlodziez wiec sie nie dziwie ze tylko to tlucza

ci co znaja gatunek leją na to, jak ja

userbarwb.png

Opublikowano

Jakby chociaz te kawalki mialy powera jak Animals czy Booyah.. Radio to miejsce na pop albo sympatyczne kawalki...

Marcin Garnek - Zwierzęta zrobione w 3 minuty? Przecież tego się słuchać nie da, zwłaszcza, że gimby się tym jarają i w radiach FM leci to z 10 razy dziennie. Zresztą taka sama sytuacja z Tsunami i nie wiem czy jest coś nowego, bo gdy nastała era Animals i Tsunami kompletnie przestałem słuchać radia.

Nie będę się zbytnio rozpisywał, bo mógłbym się rozpisać na parę stron. W polskich radiach zawsze tak było i będzie, że zamiast promować zdolnych artystów, będą grać to co ludziom (często bywa tak, że nie mają oni uszu) się podoba w dodatku parenaście razy dziennie. Mamy nawet polaków, którzy produkują lepsze kawałki, którzy nawet w Holandii (jak to niektórzy nazywają Holandię matką EDM, bo pochodzi stamtąd Hardwell, Nicky Romero, Tiesto, Garrix itd.) wspominają o Polakach, gdy w cebulandii nikt nie słyszał o nich ani słowa. Jak to Hardwell powiedział - z muzyką EDM dzieje się coś złego. EDM dobre na eventy, nie żeby katować w radiu. W dodatku te utwory zrobione w 3 minuty. Zgubiłem wątek. Koniec.

Opublikowano

Marcin Garnek - Zwierzęta zrobione w 3 minuty? Przecież tego się słuchać nie da, zwłaszcza, że gimby się tym jarają i w radiach FM leci to z 10 razy dziennie. Zresztą taka sama sytuacja z Tsunami i nie wiem czy jest coś nowego, bo gdy nastała era Animals i Tsunami kompletnie przestałem słuchać radia.

Nie będę się zbytnio rozpisywał, bo mógłbym się rozpisać na parę stron. W polskich radiach zawsze tak było i będzie, że zamiast promować zdolnych artystów, będą grać to co ludziom (często bywa tak, że nie mają oni uszu) się podoba w dodatku parenaście razy dziennie. Mamy nawet polaków, którzy produkują lepsze kawałki, którzy nawet w Holandii (jak to niektórzy nazywają Holandię matką EDM, bo pochodzi stamtąd Hardwell, Nicky Romero, Tiesto, Garrix itd.) wspominają o Polakach, gdy w cebulandii nikt nie słyszał o nich ani słowa. Jak to Hardwell powiedział - z muzyką EDM dzieje się coś złego. EDM dobre na eventy, nie żeby katować w radiu. W dodatku te utwory zrobione w 3 minuty. Zgubiłem wątek. Koniec.

Z jednej strony sie z tobą zgodzę, mamy masę znakomitych twórców, którzy znani sa na całym świecie (a przynajmniej większości)i mogliby pokazywac nam częściej co potrafią polacy, lecz z drugiej strony. Jesli dany utwór jest popularny  to puszczają go, aby zdobyć większą ilość słuchaczy, niestety działa to też w odwrotną strone. Muszę się też z tobą niezgodzić w związku ze zdaniem

będą grać to co ludziom (często bywa tak, że nie mają oni uszu) się podoba w dodatku parenaście razy dziennie

Moze tobie te utwory się nie podobają ale ja naprzykład slucham takiej muzyki cały dzie i znam wielu ludzi którzy robiąto samo, lecz muszę przyznać żę jeżeli bez przerwy musiał bym tego słuchać to bym miał kisiel z mózgu. 

ruU3AnC.png

Opublikowano

Wkurza mnie to bo radio włączam często jak mam dosyć słuchania kilkunastu piosenek z mojego pendrive i chciałbym usłyszeć głos prezentera, radio jest takie... żywe  :P

Tsunami czy Animals, Avicii, Showtek itd. trzymają jakiś poziom (a wiele mi się podoba). Mi chodzi o wysyp tego... czegoś (zauważcie; wszystko ma prawie identyczny układ)

http://www.youtube.com/watch?v=5VONBJNS2gs

http://www.youtube.com/watch?v=m05B2tefeLw&feature=kp

Opublikowano

Tsunami czy Animals trzymają poziom? Boże, ratuj. W dzisiejszym świecie wszystko jest podobne. Wszystko ma identyczny układ? Widać nie umiesz się wsłuchać w melodię.

Opublikowano

Tsunami czy Animals trzymają poziom? Boże, ratuj. W dzisiejszym świecie wszystko jest podobne. Wszystko ma identyczny układ? Widać nie umiesz się wsłuchać w melodię.

Kazdy slucha czego innego.. Moj kolega slucha Tupaca, mi sie najlepiej tanczy do bitu z tekstem, ktos woli puste tluczenie. Tysiace ludzi na Tomorrowlandzie bawi sie przy muzyce klubowej, tyle samo na koncertach Iron Maidena czy na Woodstocku. Ktos inny z kolei chwyta kieliszek wina, idzie do znajomego klubiku i slucha jazzowego plumkania na zywo ;D Kazdy ma inny gust, dla mnie pykanie w Tsunami jest calkiem niezle,a nie moge przebolec mikow Tiesto i innych zawodowych, slynnych DJ. Dobra muza Wg mnie= OSTRY bit albo elektronika z tekstem...

btw. To wszystko ma identyczny uklad i jest piekielnie przewidywane... Lekkie spiewanie, potem kumulacja i beat drop. Beat mdly, rozmyty... Ja lubie taka muzyke, ale slucham jej po max 30 min bo czuje przesyt identycznym ukladem itd. A Hey Brothery, Booyah itd. sie jakos wyrozniaja- np. jak pierwszy raz uslyszalem Bujah to byl to dla mnie zajebisty smietnik- ostry bit, spoewanie jakby meksykanskie.... I to mi sie podoba :)

Opublikowano

Tsunami czy Animals, Avicii, Showtek itd. trzymają jakiś poziom (a wiele mi się podoba). Mi chodzi o wysyp tego... czegoś (zauważcie; wszystko ma prawie identyczny układ)

I ty się wypowiadasz na temat "Mody na Bigroomy w radiu"...

sAGxRQg.jpg

Opublikowano

I ty się wypowiadasz na temat "Mody na Bigroomy w radiu"...

???

Opublikowano

@up Chodzi mu o tych wykonawców których wymieniłeś za przykład.

W żadnym wypadku takie beztalencia jak: Avici, Showtek nie powinny być brane jako wzór muzyki EDM.

Tych  "twórców" powinno się do łagrów wysłać.Niszczą pozostałości po EDM w brutalny sposób (Dowód: Avici i jego wiejskie "coś")

Armin też jest przereklamowany. Jedynie Tiesto, Van Dyk i Hardwell trzymają się dobrego nurtu (jako tako).

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

W żadnym wypadku takie beztalencia jak: Avici, Showtek nie powinny być brane jako wzór muzyki EDM.

Showtek, dla odmiany, robi muzykę w elektro-house i wychodzi mu to dość dobrze. Siedzą tam bodajże rok, półtorej. To, że ty uważasz ich za "beztalencie" to już twój problem. W hardstyl-u to oni byli jednymi z early hardstalowców, którzy podbijali parkiety i rządzili na eventach. Moim zdaniem są na prawdę ogarnięci i wiedzą co robią. Może i EDM-owcą się to nie podoba, ale to nie znaczy, że chłopaki nie ogarniają...

Opublikowano

Showtek, dla odmiany, robi muzykę w elektro-house i wychodzi mu to dość dobrze. Siedzą tam bodajże rok, półtorej. To, że ty uważasz ich za "beztalencie" to już twój problem. W hardstyl-u to oni byli jednymi z early hardstalowców, którzy podbijali parkiety i rządzili na eventach. Moim zdaniem są na prawdę ogarnięci i wiedzą co robią. Może i EDM-owcą się to nie podoba, ale to nie znaczy, że chłopaki nie ogarniają...

Przesłuchałem tak z ciekawości kilka ich tracków, i muszę przyznać, że fajny mają styl i ciekawe brzmienie (poza Booyah). Poza tym, pisząc tamtego posta, miałem głównie na myśli Aviciego i jego pseudo arcydzieła pokroju: "Hey Brother" albo "Wake me up" które wzniosły go na wyżyny muzyki elektronicznej (sic!) Oczywiście w mniemaniu "wielkich" znawców tego gatunku...

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Racja, Showtek ze swoim Slow Down i Get Loose miażdży suty.

@Ghost, Avicii zrobił album dla 1 miejsca w DJ MAG lol, tak samo Armin, ale pach wkradł się Robbert Hardwell mistrz 2 piosenek. 

Ale Armin wraca do formy trochę bo nie leci całkowicie na hajs. Robi coś dla słuchaczy nie jak reszta(coroczny ASOT w tym roku akurat 650).

Swoją drogą, coś ostatnio cicho o Mr.Spaceman, chyba nie chce stracić sławy Kappa

sAGxRQg.jpg

Opublikowano

Jeśli mówimy o tego typu muzyce w Radiach to nie należy zapominać o tym, kto śpiewa tą piosenke. Radia kierują się sławą wokalistów ( Czasem nawet nie są to wokaliści - nie zaliczają się pod żadnym względem )

Opublikowano

Jeśli mówimy o tego typu muzyce w Radiach to nie należy zapominać o tym, kto śpiewa tą piosenke. Radia kierują się sławą wokalistów ( Czasem nawet nie są to wokaliści - nie zaliczają się pod żadnym względem )

A to da się śpiewać Animals i Tsunami? Pierwsze słyszę.

sAGxRQg.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...