Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie modelu "RC"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zabieram się za projekt, mianowicie chcę zrobić "zdalnie sterowany" samochód (sterowanie po kablu - nie umiem jeszcze robić nadajników i odbiorników),
Mam 3 silniczki, zestaw baterii, kilka ładowarek, osie, zębatki i inne duperele (z zepsutego helikoptera rc), w poniedziałek wybieram się po resztę niezbędnych
materiałów (kable, plastiki, rureczki), będzie on wymiarów mniej więcej 10-15cm długi i 5-8cm szeroki, koncepcje mam, wiem mniej więcej jak to zrobić, wszystkie elementy
testowałem, dadzą radę, mam też kilka pytań/próśb o cenne rady:
- Lepiej, żeby bym napędzany przednią, czy tylną osią (myślałem nad napędem na tył),
- Lepiej umieścić silniczki centralnie nad osiami, żeby wprawiały je w obroty "szufelkowo" czy jak to się zwie, czy zastosować coś na zasadzie łańcucha,
- Jeden silnik ma napędzać przednią oś (przy jeździe w przód), a drugi tylną (przy jeździe w tył), czy lepiej będzie jak jeden napędzać będzie i przód i tył, zmieniać będzie się tylko kierunek obrotów? Mi nie robi różnicy, jedno i drugie dam radę zrobić.

Jeżeli jakieś podpowiedzi macie, to piszcie, co w ogóle o tym sądzicie,

Pozdrawiam :D

1272247667773s.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...