Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co ważniejsze ? Składam kompa

Manio356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam do Was pytanie co jest ogólnie ważniejsze pod gry + ewentualne nagrywanie/streamowanie? Procek czy grafika? 
Powiedzmy że obudowę, zasilacz itd. mam odpowiednie chodzi mi tylko o te 2 podzespoły.

Moglibyście mi złożyć kompa właśnie pod gry + ewentualne streamowanie/nagrywanie do powiedzmy 2500zł góra 3000zł (lecz wolałby jak najniższą kwotę) bo po co dokładać np. 100 zł więcej do czegoś co będzie mieć 2% lepszą wydajność (czyli np. 5fpsów więcej/mniej w grze ale to już sami zadecydujcie co sądzicie).

Jeśli w ogóle istnieją takie części to żeby to też jakoś w miarę ładnie wyglądało w obudowie, chociaż i tak najważniejsza jest wydajność.

Planuję grać/nagrywać/streamować:
Minecraft (czysty, jak i z modami + ewentualne shadery)

BF 3/4

SaintRow 3 i 4

Crysis 3

SleepingDogs

GTA IV

MaxPayne 3

FIFA 14

FarCry 3

ogólnie tego typu gry oraz chciałbym pograć w nowsze tytuły, które dopiero będą np. DyingLight, WatchDogs, GTA V

Czyli jeśli grać to przydałoby się ok. 30 FPSów (bez nagrywania a z to ok. 40 bo programy obciążają) bez spadków grafika chociaż średnia i gra na pełnym ekranie w chociaż 1280x720

Czy podany przez Ciebie "składak" poradzi sobie bez problemu z tym? Proszę o info.

Pozdrawiam, daje like za pomoc.

Opublikowano

Też tak mi się wydaje ale potrzebuję zestaw gdzie wszystko do tej ceny co podałem będzie git nic nie będzie się ograniczać i będzie jak najlepsza wydajność.

Opublikowano
 2500zł góra 3000zł (lecz wolałby jak najniższą kwotę) bo po co dokładać np. 100 zł więcej do czegoś co będzie mieć 2% lepszą wydajność (czyli np. 5fpsów więcej/mniej w grze ale to już sami zadecydujcie co sądzicie).

500 zł różnicy to kilkanaście/dziesiąt procent wydajności w górę, nie dwa.

http://www.morele.net/inventory/info/gTsukg/

http://www.mpcforum.pl/topic/989161-tut-kody-na-darmowy-montazwysylke-na-morelenet-oraz-techplanetpl/

Opublikowano

Witam,

Mam do Was pytanie co jest ogólnie ważniejsze pod gry + ewentualne nagrywanie/streamowanie? Procek czy grafika? 

Powiedzmy że obudowę, zasilacz itd. mam odpowiednie chodzi mi tylko o te 2 podzespoły.

Moglibyście mi złożyć kompa właśnie pod gry + ewentualne streamowanie/nagrywanie do powiedzmy 2500zł góra 3000zł (lecz wolałby jak najniższą kwotę) bo po co dokładać np. 100 zł więcej do czegoś co będzie mieć 2% lepszą wydajność (czyli np. 5fpsów więcej/mniej w grze ale to już sami zadecydujcie co sądzicie).

Jeśli w ogóle istnieją takie części to żeby to też jakoś w miarę ładnie wyglądało w obudowie, chociaż i tak najważniejsza jest wydajność.

Planuję grać/nagrywać/streamować:

Minecraft (czysty, jak i z modami + ewentualne shadery)

BF 3/4

SaintRow 3 i 4

Crysis 3

SleepingDogs

GTA IV

MaxPayne 3

FIFA 14

FarCry 3

ogólnie tego typu gry oraz chciałbym pograć w nowsze tytuły, które dopiero będą np. DyingLight, WatchDogs, GTA V

Czyli jeśli grać to przydałoby się ok. 30 FPSów (bez nagrywania a z to ok. 40 bo programy obciążają) bez spadków grafika chociaż średnia i gra na pełnym ekranie w chociaż 1280x720

Czy podany przez Ciebie "składak" poradzi sobie bez problemu z tym? Proszę o info.

Pozdrawiam, daje like za pomoc.

Zawsze lepiej mieć procesor na wyższym poziomie niż GPU - czyli gdy grasz, i grafika jest używana w 100%, to użycie procesora było ok. 85% max - ja przykładowo jak nagrywam, to mam na raz uruchomione:

• skype (włączona rozmowa z kimś)
  • Google Chrome
  • Internet Explorer (uruchamiam z niego radio)
  • Fraps (do nagrywania)

I nie widzę spadków przez to, że mam procesor z wyższej półki niż grafika :). Tobie też tak radzę zrobić.

Jeśli chodzi o stream na twitch - przydało by się przynajmniej z 8 GB 1333 MHz (im większe taktowanie tym lepiej!) ram, oraz szybki dysk (SAS, Hybrydowy lub SSD) choć na tych zwykłych HDD też się da rady dobrze streamować.

Podsumowując : w kompie wszystko jest ważne ale ja priorytet stawiam tak:

1. Procesor CPU
  2. Procesor GPU (karta graficzna)
  3. Ram
  4. Płyta główna

I jeszcze dopiszę, że poleciłbym Ci brać karty graficzne od AMD, gdyż zrobili takie coś jak Mantle, i słabe procesory (intel i3 itp.) mają po 50 FPS w BF4, a w mocniejszych prockach, większość operacji wykonuję karta graficzna.

Pozdrawiam.

@edit: liczę na like, bo trochę się napisałem.

Opublikowano

Zawsze lepiej mieć procesor na wyższym poziomie niż GPU - czyli gdy grasz, i grafika jest używana w 100%, to użycie procesora było ok. 85% max - ja przykładowo jak nagrywam, to mam na raz uruchomione:

• skype (włączona rozmowa z kimś)
  • Google Chrome
  • Internet Explorer (uruchamiam z niego radio)
  • Fraps (do nagrywania)

I nie widzę spadków przez to, że mam procesor z wyższej półki niż grafika :). Tobie też tak radzę zrobić.

Jeśli chodzi o stream na twitch - przydało by się przynajmniej z 8 GB 1333 MHz (im większe taktowanie tym lepiej!) ram, oraz szybki dysk (SAS, Hybrydowy lub SSD) choć na tych zwykłych HDD też się da rady dobrze streamować.

Podsumowując : w kompie wszystko jest ważne ale ja priorytet stawiam tak:

1. Procesor CPU
  2. Procesor GPU (karta graficzna)
  3. Ram
  4. Płyta główna

I jeszcze dopiszę, że poleciłbym Ci brać karty graficzne od AMD, gdyż zrobili takie coś jak Mantle, i słabe procesory (intel i3 itp.) mają po 50 FPS w BF4, a w mocniejszych prockach, większość operacji wykonuję karta graficzna.

Pozdrawiam.

@edit: liczę na like, bo trochę się napisałem.

GjRLupU.jpg

Od kiedy to istnieje jakaś hierarchia przy doborze części ? Dzięki temu, że masz procesor z wyższej półki a kartę z niższej nie możesz się cieszyć wyższymi ustawieniami graficznymi.

Zastanów się, lepiej wziąć

i7 3770 + GTX760

czy i5 3570 + GTX780 ?

Ceny się trochę nie zgadzają, ale nie o to tu chodzi.

PŁYTA GŁÓWNA ? Olbrzymi wpływ na wydajność Twojej jednostki. Jak ktoś nie planuje O/C, to wystarczy się kierować zintegrowanym układem dźwiękowym, wersją interfejsu SATA, USB, FPS od tego nie przybędzie.

Opublikowano

A  co powiecie na, któryś z tych kompów? Różnią one się tylko kartą graficzną (jaka będzie różnica w wydajności)? Zawsze to ok. 300zł taniej. Czy ten tańszy poradzi sobie bez problemu z tymi grami co podałem na początku tematu + ewentualne nagrywanie/streamowanie? Wtedy jeśli brałbym tańszy komp to mogę ok. 100/150zł dołożyć do czegoś innego (jeśli ma sens np. płyta główna).

post-755019-0-31277200-1392577624_thumb.png

post-755019-0-36596500-1392577569_thumb.png

Opublikowano

Jak możesz dopłacić do tego z gtx 770 to śmiało bo jednak różnica jest znaczna między 760 a 770. A streamowac i nagrywać tez spokojnie będziesz mógł.

4zzt3n.png

Opublikowano

GjRLupU.jpg

Od kiedy to istnieje jakaś hierarchia przy doborze części ? Dzięki temu, że masz procesor z wyższej półki a kartę z niższej nie możesz się cieszyć wyższymi ustawieniami graficznymi.

Zastanów się, lepiej wziąć

i7 3770 + GTX760

czy i5 3570 + GTX780 ?

Ceny się trochę nie zgadzają, ale nie o to tu chodzi.

PŁYTA GŁÓWNA ? Olbrzymi wpływ na wydajność Twojej jednostki. Jak ktoś nie planuje O/C, to wystarczy się kierować zintegrowanym układem dźwiękowym, wersją interfejsu SATA, USB, FPS od tego nie przybędzie.

Ty masz swoje zdanie, ja osobiście wolę mieć procesor z dużo wyższej półki, bo jeśli procesor słaby, także nie pograsz, a większe są spadki FPS jeśli masz słaby procesor + mocna grafika niż na odwrót.

Opublikowano

Ty masz swoje zdanie, ja osobiście wolę mieć procesor z dużo wyższej półki, bo jeśli procesor słaby, także nie pograsz, a większe są spadki FPS jeśli masz słaby procesor + mocna grafika niż na odwrót.

Najlepiej to mieć obie części dobre w swoim budżecie i ta opcja jest chyba najlepsza bo wtedy nie tniemy ani po procku ani grafice. 

4zzt3n.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ahhh. Nie ma to jak wypowiedzi "ekspertów". Większość gier wykorzystuje głównie kartę graficzną. Sam przeprowadzałem testy. W bf4 na najwyższych detalach (ultra) 1920x1080 gtx 760 miał 99% użycia w mocnych akcjach, procesor (i7 3770k) natomiast w tym samym czasie zaledwie 67% użycia. Są to dane z dwóch programów, więc nie mogą być mylne.

Opublikowano

Jeśli możesz dołożyć do zestawu z GTX 770 to jak najbardziej warto, ale i tak przydałoby się wprowadzić kilka zmian.

Obudowa na

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-midi-tower-bialy-609357/

ładniejsza, lepiej wykonana, lepiej wentylowana.

RAM na

http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

albo jakbyś chciał bajer w postaci czerwonych lub białych diod LED na radiatorze to któreś z tych

http://www.morele.net/pamiec-avexir-core-red-led-ddr3-1600-cl9-8-gb-avd3u16000904g-2cir-571829/
http://www.morele.net/pamiec-avexir-core-white-led-ddr3-1600-cl9-8-gb-avd3u16000904g-2ciw-571831/

Zasilacz daj TT Smart SE 530W

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

zbliżona moc, ale rok dłuższa gwarancja niż Deus

Reszta zestawu może zostać.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/
to ta usługa.
Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz
O44Y129AC8
i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asusa, dokładnie taką
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...