Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Testowa gra Gra RPG - Mapa [Java][SILNIK]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam wam dzisiaj do zaprezentowania mój projekt gry Java - jest to silnik do gry rpg w wersji tekstowej.

Gra posiada wbudowaną mapę złożoną z cyferek:

1

1

2

1

111101111

1

1

1

1

Jest to mapa w kształcie krzyża - stworzenie mapy pełnowymiarowej pozostawiam chętnym osobom.

"0" na mapie oznacza gracza.

"1"-nki to puste pola.

"2"-jki to przeszkody.

W grze zbudowany jest system poruszania się po mapie przez wpisywanie odpowiednich komend - lewo,prawo,gora,dol.

Gra zawiera klasę postaci,edytor map,edytor scenariusza gry(!).

Grę stworzyłem w ramach nauki języka Java - na zakończenie rozdziału o programach tekstowych, udostępniam ją osobom zainteresowanym analizą kodu , bądź tym - którzy chcieliby stworzyć jakąś grę RPG na podstawie mojego silnika.

Jeśli zdecyduję się na rozpoczęciu tworzenia gry bądź rozszerzaniem silnika - udostępnię o tym post.

Ps. Bardzo mile widziane są osoby znające język - które sprawdzą kod w poszukiwaniu ewentualnych bezsensownych zabiegów. :)

Download:   https://www.mediafire.com/?pipfpaa5vcqde3l

Skan: https://www.virustotal.com/pl/file/2b3622b9cd1ab04ce4cd679b35e435f3a6ff5b479f9856e52db34ba7d994b8fb/analysis/1392466537/

Ps. Przepraszam za nazwę tematu , ale już nie mogę edytować ;/

Opublikowano

Bardzo mile widziane są osoby znające język - które sprawdzą kod w poszukiwaniu ewentualnych bezsensownych zabiegów.

Jak prosisz :). Więc zacznę od klasy Rozgrywka. Zamiast:

for(int gra =0;gra < 90000; gra++){

możesz dać:

while(true){

wtedy naprawdę będzie to działało w nieskończoność. Kolejnym małym błędem jest zastosowanie tylu intrukcji warunkowych (if) w odczytywaniu komend. Możesz użyć zamiast tego switch (poczytaj sobie gdzieś o tym) - znacznie to skróci kod. Totalnie kopnięty jest kod klasy Mapa. Tu już zrezygnowałem z głębszego odczytywania: jak robisz mapę 2-wymiarową to używaj też tablic 2-wymiarowych na pola. Dużo prościej zrobić map[x][y] niż to, co tam zrobiłeś. Kolejne - Nie usuwaj e.printStackTrace() z trykaczów. Powody raczej są oczywiste. Kolejna metoda - wizualizacja. Wiesz o ile byłoby to krótsze przy tablicy 2-wymiarowej? Do tego nawet tam możesz użyć pętli. Korzystaj ze wszystkich możliwych dróg skracania kodu. Zamiast "odczyt = null;" stosuj odczyt.close(). Lepiej by było gdybyś robił zmienne statyczne w klasie Config (poczytaj o modyfikatorze static). Jeśli masz jakieś pytania, to Skype: szymonrodant.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Zamiast robić klasę Config lepiej używaj gotowej Properties, która pobiera informacje z pliku. Jeszcze z takich estetycznych rzeczy to zamiast "skrec_lewo()" lepiej nazwij metodę "skrecLewo()". Bardzo fajnie, że próbujesz coś pisać w Javie i mam nadzieję że będziesz uczył się dalej. :)

2mmtzeu.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...