Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Pancerz i pancerz warstwowy

Kąsanafidne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio poruszyłem temat pocisków. Opisałem je dokładnie i ogólnie powiedziałem o nich wszystko co się dało. Ten TuT, jak sama nazwa wskazuje, będzie o pancerzu.

PANCERZ

Kolejna sprawa dotycząca poradnika: Pancerz.
Wiele osób narzeka, że mając 100 penetracji nie możesz przebić czołgu, który ma 80mm pancerza. Jest tak ponieważ pancerz można kątować.
Oczywiście oprócz kątowania występuje też inna rzecz, którą poruszyłem w temacie Amunicji: Pancerz Warstwowy.

Zajmijmy się jednak wpierw kątowaniem.
Kąt pancerza to nachylenie pancerza w stosunku do pionu.

Tutaj podaję tabelę, jak kąt pancerza wpływa na jego efektywność:

2hwl5yc.jpg

O co tutaj chodzi? Że jeżeli mamy 100mm pancerza, to mając kąt 60% będzie 200% z tych 100mm, czyli 200mm.
Ta tabela odnosi się do pocisków PP/KP. Pociski kumulacyjne mają autorykoszet przy 80° nachylenia pancerza.

Do tego wszystkiego dochodzi normalizacja pocisku PP/KP/Kumulacyjne, która wynosi 5°. Oznacza to, że jeżeli kąt pancerza wynosi 50°, to doliczając normalizację ma on 45°
Normalizacja jednak może ulec zmianie. Jak? Jeżeli pocisk ma 2 lub więcej raza większy kaliber niż wynosi grubość pancerza. O co chodzi? Podam przykład. Pz IV ma z boku 30mm pancerza. Ustawimy bok czołgu pod kątem 75° (daje to autorykoszet). Jeżeli strzelimy z działa poniżej kalibru 60mm, to automatycznie pocisk się odbije (wliczmy normalizację 5°, co i tak daje około 70° = autorykoszet). Jeżeli natomiast strzelimy z działa 60mm, to normalizacja będzie podwójna (w tym przypadku 10°, czyli kąt pancerza dla tego pocisku wynosi 65°). Jeżeli z 90mm, to normalizacja wyniesie 15°. Jeżeli ze 120mm, to normalizacja wyniesie 20° i tak dalej.

Oprócz automatycznego kątu w czołgu możemy samemu kątować swój czołg na 2 sposoby:
1. Przodem
2. Bokiem (tzw. Sidecrap)

Co do 1: Nie należy tego robić w czołgach z "nosem szczupaka" (specjalnie ułożonymi płytami przednimi, by był kąt, np: IS-3, IS-7, IS-8, AMX 50 120)
Co do 2: Nie polecam robić w Ciężkich czołgach USA i Brytyjskich (Brytyjskich od Tieru 8)

Obie te techniki pomagają nam i sprawiają, że trudniej nas przebić.

Jest jeszcze jedna technika używania pancerza: nazywa się ona hulldown. Polega na chowaniu kadłuba i wystawianiu samej wieży. Dobre dla ciężkich czołgów USA, ZSRR, Brytyjskich.

Ostatnia sprawa odnośnie pancerza: Pancerz Warstwowy. Ile razy strzeliłeś w osłonę działa i mimo tego, że pocisk się "wbił", to nie zadał obrażeń?

Dzieje się to dlatego, że pocisk przebija jedną warstwę pancerza, ale już nie przebija drugiej warstwy. Czemu? Bo pod pancerzem warstwowym jest zwykły pancerz.

Przyjmijmy osłonę działa w czołgu Tiger I. Wieża ma 100mm pancerza. Strzelając w wieżę często wejdzie za "zero", ponieważ na tych 100mm pancerza, jest dodatkowa warstwa (właśnie osłona działa).
A jak rozpoznać pancerz warstwowy?
Są to zazwyczaj:

-Gąsienice

-Osłony dział

-Osłony gąsienic

Do tego sławnym przypadkiem pancerza warstwowego jest przedni pancerz T26E4 SuperPershing.

Pancerz warstwowy, jak i zwykły, można normalnie kątować.

Dziękuję za uwagę. ;)

Opublikowano

Pancerzem warstwowym jest także działo. Przeglądałem Tank Inspector i zauważyłem że się do niego zalicza.

Opublikowano

Pancerzem warstwowym jest także działo. Przeglądałem Tank Inspector i zauważyłem że się do niego zalicza.

Są to zazwyczaj:

-Gąsienice

-Osłony dział

Opublikowano

Nie tylko, tortois ma pancerz warstwowy z przodu.

To samo is-4 cały bok. 

Tortoise nie ma pancerza wartwowego z przódu (tylko osłona działa)

IS-4 nie ma z boku oprócz gąsek, tylko IS-7, IS-3 i IS-8 mają.

Obczaj TankInspectora :)

Opublikowano

Juri, chodziło mi o samo działo a nie o osłonę działa. Jedno i drugie pełni funkcję pancerza warstwowego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wszystko bardzo ładnie napisane. hipstertwilightplz.png?2 Wszystko przeczytałem z ciekawością. Łap plusa pożyteczne. 

Niespodzianka

<

• Biter. zmienił(a) tytuł na [WoT] Pancerz i pancerz warstwowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...