Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kompilator c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, orientuje się ktoś czy jest jakiś kompilator c++ z polskim tłumaczeniem błędów? (Chodzi mi o te zdania, które wyskakują po angielsku jak program nie chce się skompilować).

DO MODA: W regulaminie czytałem że trzeba dodawać prefix,ale zobaczyłem że nikt nie dodaje to uznałem to za "wymarłą" część regulaminu. Jeżeli powinien być prefix to z góry przepraszam.

Opublikowano

Krótka odpowiedź: nie.

Trochę dziwne do wszystkiego są spolszczenia, a kompilatora nikt nie przetłumaczy używanego przez miliony Polaków . :/

Opublikowano

Odsetek Polaków zajmujących się informatyką, którzy mają problemy ze zrozumieniem komunikatów w języku angielskim, jest żałośnie mała. 

Proszę pamiętać, że j. angielski jest najpopularniejszym językiem obcym i jego znajomość jest obowiązkowa na poziomie B przy zdawaniu matury. Informatyka posiada największy deficyt inżynierów, co pozwala bezpiecznie założyć, że odsetek licealistów i gimnazjalistów zajmujących sie nią jest - jak wspomniane powyżej - żałośnie mała. 

Nie należy mylić tłumaczonego IDE ( programu do pisania kodu ) z kompilatorem. Stworzenie tego drugiego jest niewyobrażalnie trudniejszym zajęciem i nie może być mowy o czymś takim jak "łatka polonizująca". 

Liczba najpopularniejszych komunikatów błędów i ostrzeżeń wynosi góra dwa tuziny, więc nie jest to materiał, z którym odrobina sumienności i translate.google nie mogliby sobie poradzić. 

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Odsetek Polaków zajmujących się informatyką, którzy mają problemy ze zrozumieniem komunikatów w języku angielskim, jest żałośnie mała. 

Proszę pamiętać, że j. angielski jest najpopularniejszym językiem obcym i jego znajomość jest obowiązkowa na poziomie B przy zdawaniu matury, oraz na poziomie C po skończeniu studiów licencjackich. Informatyka posiada największy deficyt inżynierów, co pozwala bezpiecznie założyć, że odsetek licealistów i gimnazjalistów zajmujących sie nią jest - jak wspomniane powyżej - żałośnie mała. 

Nie należy mylić tłumaczonego IDE ( programu do pisania kodu ) z kompilatorem. Stworzenie tego drugiego jest niewyobrażalnie trudniejszym zajęciem i nie może być mowy o czymś takim jak "łatka polonizująca". 

Liczba najpopularniejszych komunikatów błędów i ostrzeżeń wynosi góra dwa tuziny, więc nie jest to materiał, z którym odrobina sumienności i translate.google nie mogliby sobie poradzić. 

Pytałem z ciekawości, bo wiadomo że byłby lżej na początek jakby wszystko było po polsku. Chodzę na studia inżynierskie z informatyki pierwszy rok, angielski ledwo co zdałem na maturze , jak na razie angielski jest najłatwiejszym przedmiotem na studiach bo praktycznie muszę umieć same słówka zawodowe - więcej nic i jest tylko przez rok, można powiedzieć że dużo mniej uczenia niż w technikum informatycznym.

Opublikowano

Nawet gdybyś znalazł tłumaczenie, to nie zawsze będziesz mógł z niego korzystać. Lepiej nauczyć się wcześniej, a potem już na pewno nie będziesz musiał się głowić, co dany błąd oznacza. 3/4 błędów, to syntaxy, czyli brakujące, lub nieodpowiednie znaki. Zawsze masz podaną linie, w której błąd występuje. Sprawdzaj linię wyżej i niżej, oraz podaną. Sam wyszukaj błędy, a później spójrz na komunikat i zapamiętaj jego treść, oraz rozwiązanie. Parę razy i będziesz obcykany ;) gorzej, jeżeli pojawią się błędy związane z brakiem biblioteki.

hov6.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...