Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

BSOD'y kwartalne? Mój komputer bardzo mnie nie lubi !

Viserion

Pytanie

Opublikowano

Cześć!

Kiedyś już pisałem podobny temat i miałem nadzieję, że nie będę do tego zmuszony ponownie (chociaż nie otrzymałem wtedy pomocy, to problem po jakimś czasie się rozwiązał).

Niestety jestem. Mianowicie mój komputer znowu zaczął zasypywać mnie Blue Skreen'ami przy każdym większym wysiłku. Dla przykładu: 

Włączę Planetside2 lub Bf4 i po dosyć krótkim okresie czasu (max 3 min gry) następuje blueskreen, niezależnie od ustawień graficznych. Żadnych ścinek czy jakichkolwiek oznak czegokolwiek przed BSOD'em. Po prostu wyskakuje i już. Zawsze zaczyna się podobnie: Jako ,że gram zazwyczaj tylko w weekendy to uznajmy ,że jedno stadium to 1 weekend -na początku raz na dzień, potem 2 - 3, następnie co godzinę i potem tak ,że się nie da porządnie zaaklimatyzować w grze i jest BS (3min) Oczywiście podane przeze mnie progi czasowe traktujcie jako +/- tyle. To samo w renderingu/kompresji filmów - minute, albo 2 normalnie a potem BSOD. Problem występuje na moim komputerze bodajże 4 lub 3 raz i zawsze pojawia się i znika z bliżej nieokreślonego powodu, bez specjalnych ingerencji, jednak zazwyczaj trwa to dosyć długo (kilka miesięcy działa i kilka miesięcy jest BSOD). Zdarza się on na każdym windows'ie, którego miałem - najpierw bodajże HomePremium, potem professional teraz ultimate. Nie muszę chyba mówić, że robiłem przez ten BSOD wielokrotne formaty ? Warto dodać ,że po formacie też był na start BSOD na ostatnim stadium, chociaż nie pamiętam już nawet czy były wyjątki (prawdopodobnie raz pomogło i zniknął, ale wraca niezmiennie, jak widać). Chyba się domyślacie, jakie to dla mnie irytujące, szczególnie ,że jestem zapalonym graczem i montażystą a do tego mój sprzęt do najgorszych nie należy. Składałem go sam, wszystkie systemy były i są pirackie, oprócz SnowLeoparda, którego niedawno zainstalowałem na SSD, które było za małe na windowsa (60gb), jednak mam wrażenie ,że nie soft jest powodem tych problemów, tylko hardware. Apeluję o pomoc,drodzy forumowicze, bo zaczynam mieć czarne myśli, typu sprzedanie tego syfu i kupienie Razer Blade, albo jakiegoś Alienware ( chociaż i tak tego nie zrobię, bo szkoda mi kasy na laptopa). Przypomniało mi się ,że ostatnio BSOD był prawdopodobnie przez podłączenie kabla do płyty głównej do zasilania, który powinien być podłączony prawdopodobnie tylko przy okazji SLI. Teraz jest niepodłączony, więc to coś innego. Niżej wrzucam specyfikację kompa wraz z peryferiami:

CPU: Intel Core i7 2600K 3.4 GHz (Turbo 4,8GHz)

MOBO: ASrock P67 Extreme4 Gen3

GPU: gigabyte GTX 680 O/C windforce 

PSU: XFX XXX Edition 650W Modular

RAM: Corsair DDR3 4x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance with Heatsink (blue)

HDD:  WD Green WD10EARX (3,5",1TB, SATA/600)", 512GB, SATA/600)

Dysk OCZ Agility 4 AGT4-25SAT3-64G (2.5" 64GB, SATA/600)

Monitor: Dell U2410 UltraSharp, 24", IPS, 1920x1200

Gryzoń: Razer DeathAdder BlackEdition

Klawiatura: Razer BlackWidow 2013

Słuchawki: Razer Megalodon 7.1

SS i zdjęcie błędu:

A tu taki sprzed kilku miesięcy:

viserion.png

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kręciłeś procka albo coś ? może chłodzenie nie wyrabia ? ja też tak miałem jak podkrecałem :) jak nie podkręcałeś to pierdolnij mu formata powinno pomóc 

PS: WYP... TEN ZASILACZ JESLI CHCESZ MIEC JESZCZE TEN SPRZET!

@Viserion

Co w nim złego? Nie widziałem go na żadnym forum na czarnej liście zasilaczy.

Teraz miałem BSOD przy włączaniu 2 zakładki w przeglądarce...

Zmniejszyć napięcie na procesorze?

viserion.png

Opublikowano

Zresetuj BIOS i sprawdź, czy dalej to się dzieje, aż mnie oczy rozbolały od czytania tego wszystkiego, na drugi raz jakieś streszczenie napisz + słuchawki bardzo są przydatne do zlokalizowania problemu. :P

@Up.

Jak już, to zwiększyć...

Podałeś wszystko oprócz numeru buta, a do ilu podkręciłeś i na jakich napięciach, to już nie. :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

Kręciłeś procka albo coś ? może chłodzenie nie wyrabia ? ja też tak miałem jak podkrecałem :) jak nie podkręcałeś to pierdolnij mu formata powinno pomóc 

@Viserion

Co ty chcesz od tego zasilacza? Dobry jest..

4zzt3n.png

Opublikowano

Zresetuj BIOS i sprawdź, czy dalej to się dzieje, aż mnie oczy rozbolały od czytania tego wszystkiego, na drugi raz jakieś streszczenie napisz + słuchawki bardzo są przydatne do zlokalizowania problemu. :P

@Up.

Jak już, to zwiększyć...

Podałeś wszystko oprócz numeru buta, a do ilu podkręciłeś i na jakich napięciach, to już nie. :P

Napisałem Turbo 4,8 GHz, przy wcześniejszych BSOD'ach nie robiło to różnicy. Napisałem o peryferiach, bo swojego czasu np. klawiatura blokowała mi start windowsa, więc to też może mieć jakieś tam znaczenie. :-)

viserion.png

Opublikowano

@Viserion

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Turbo, czyli rozumiem, że jak nie potrzeba, to sam zbija taktowanie, a jak potrzeba, to podnosi go do 4.8?

Jeśli tak, to albo wyłącz turbo i ustaw na sztywne 4.8, albo podbij napięcie na minimalnym taktowaniu, bo to na 99% zależy od złych napięć w IDE, jak chcesz, to poczytaj tutaj pierwszą odpowiedź.

http://www.overclock.net/t/1203302/bsod-101-help

Naprawiłeś?

Tak, dzięki. Pomogło zwiększenie napięcia procesora. :-) Widocznie "auto" jest kiepskie.

viserion.png

Opublikowano

Turbo, czyli rozumiem, że jak nie potrzeba, to sam zbija taktowanie, a jak potrzeba, to podnosi go do 4.8?

Jeśli tak, to albo wyłącz turbo i ustaw na sztywne 4.8, albo podbij napięcie na minimalnym taktowaniu, bo to na 99% zależy od złych napięć w IDE, jak chcesz, to poczytaj tutaj pierwszą odpowiedź.

http://www.overclock.net/t/1203302/bsod-101-help

Naprawiłeś?

436951440626370320491.png

Opublikowano

Napisałem w temacie, że "jebnięcie formata" nic szczególnego nie daje, oprócz przymusu wgrywania miliarda aktualizacji i programów od nowa. Procek jest podkręcony od dawna i raczej nagle nie zaczął się grzać, kartę już przy bsodach występujących co godzinę (tydzień temu) odkręciłem, jednak nie robi to żadnej różnicy.

viserion.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...