Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Elise- Pajęcza Królowa na topie

OZUMIK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

iAq9yXn.jpg

Wstęp

Elise na topie jest spotykana bardzo rzadko, a niewiele osób widzi potencjał w tej postaci. Grana na jungli, racja, robi dużo, ale mało ludzi zauważa co potrafi zrobić na toplanie. Nie jestem challengerem czy diamentem żeby dyktować wam jak grać, jednak jestem w stanie podzielić się nieco sprawdzoną wiedzą na temat tego champa. Jakby ktoś był ciekawy, mój nick to GG I AFK, jestem w Platynie 1. :) Aby nie rzucać słów na wiatr, że potrafię coś ugrać Eliską, wrzucam 2 screeny. Od lewej fragi, śmierci, asysty i farma. Do sprawdzenia na moim profilu na LoLking.net

Sezon 3:

pRcw3gb.png

Sezon 4:

VeaWIgn.png

1. Plusy i minusy

+Bully na lane'ie

+Haras

+Wytrzymałość

+Damage procentowy od HP

+Dwie formy, czyli znacznie więcej możliwości outplay'owania przeciwników

+Brak kosztów many na postaci pająka

+Stun, który także odkrywa wrogów z FoW

+Sytuacyjny escape za pomocą jej E na formie pająka

+Sustain

+Dodatkowy AP dmg z autoataków

+Ogromny burst damage, idealny do szybkiego zabicia nafeedowanego carry w teamfighcie

-Wysokie koszty many, szczególnie rzucające się w early

-Brak konkretnego ulta, co widać przy wbiciu 6 lvl'a na lane'ie

-Częsty problem z dostaniem się do przeciwnego carry w teamfightach, o czym później

-Niewygodny autoattack w formie człowieka

-W late game'ie zaczynają się problemy z burstowaniem przeciwnego carry

2. Summonerki

Nie polecam grać Eliską bez f3gchd.png, gdyż jej głównym zadaniem w późniejszej fazie gry jest wyeliminowanie przeciwnego carry, który może się nieźle leczyć. Oczywiście obowiązkowo auf6ea.jpg. W niektórych sytuacjach warto wziąć Exhaust.jpg, lecz przez moje wszystkie gry taka sytuacja zdarzyła się tylko kilka razy i szczerze nie potrafię wymienić postaci, na które grałem.

3. Runy

A1woPpB.png

Przy własnych zmianach, zauważcie że magic penetration jest nie do ruszenia. Ostatnio popularnymi champami na topa są Mundo czy Shyvana, które najprawdopodobniej pójdą w Spirit Visage jako pierwszy item, przez co te niecałe 8 pkt magic pen daje naprawdę dużo. Warto też wypróbować runy z domieszką AD, testowałem je i szczerze preferuję moje aktualne, jednak każdy powinien ocenić to samodzielnie.

4. Masteries

Z8FEXaP.png

Tutaj także warto popróbować z AD, lecz, jak już mówiłem, nie podoba mi się ta szkoła.

5. Maksowanie

Tutaj nie ma co się rozpisywać, R>Q>W>E. Jeśli chodzi o kolejność pickowania skilli, na 1. lvlu weź W- daje ci to damage z formy człowieka i attack speed na formie pająka, co pozwala wygrać większość 1-levelowych wymian. Na drugim poziomie- jak wolisz. Jeśli jesteś pushowany, weź Q, aby w formie pająka w jakiś sposób ocalić farmę która znalazła się pod wieżą. Jeśli grasz defensywnie bądź nie jesteś pushowany, polecam raczej wzięcie E by w razie czego uciec przed junglerem lub kogoś zestunować.

6. Fazy gry

Laning phase: Zanim zdobędziesz 2036878807.png nie warto mówić o prawdziwym dmg, więc staraj się last hitować, jeśli masz okazję- wbij się z człowieka E->W->Q->R->Q->W i powinieneś wygrać wymianę nawet z postaciami stricte pod early game. Po zdobyciu itemu wymienionego powyżej, używaj Q na przeciwniku ale rozsądnie- koszt many tego skilla jest bardzo wysoki, a powinieneś zawsze mieć zapas many na wyprowadzenie comba. Zauważ, że w niektórych sytuacjach kiedy przeciwnik ucieka, E na formie pająka jest równe Flashowi, więc zawsze zamiast flashować upewnij się najpierw że twoje E nie jest na cooldownie. Przykładem użycia E do escape'u jest gdy jesteś na górze mapy, pushujesz i enemy jungler wybiega z tribusha. Zamiast panikować, zestunuj któregoś z przeciwników, zmień się w pająka i użyj Rappel, czyli E, na junglerze, co w większości przypadków ratuje ci tyłek. Lane'ując, staraj się cały czas być w formie człowieka, ponieważ combo zaczynane z postaci pająka nie ma prawdziwego potencjału. Wyryj sobie w pamięci, że cooldown na zmianę formy wynosi aż 4 sekundy, przez które może zdarzyć się naprawdę wiele i błąd tego typu nierzadko kosztuje życie. Ważne- nie marnuj złota na item typu łezka czy kielich. Nie warto. Kolejną rzeczą jest, gdy masz już małą maskę w dosyć wczesnym etapie gry, a gankuje cię jungler- najprawdopodobniej utyka z LvLem, czyli także z HP. Jeśli chcesz, podejmij ryzyko i zaatakuj go full combem, a powinien złożyć się zanim przeciwny toplaner podejdzie. Note: Jeśli użyjesz skilla Rappel stojąc przy ścianie gdzie nie masz wizji, odkryje on wrogie jednostki, dzięki czemu możesz łatwo skontrować np. Flasha i zaskoczyć przeciwnika pojawiając się za jego plecami. Także, jeśli jesteś divowany, użyj tego skilla aby być untargetable, a kiedy przeciwnik oberwie kilka razy od towera i ma mało hp, użyj E ponownie i wykończ go z Q. Wartą zapamiętania rzeczą jest to, że gdy jesteś na ludzkiej formie i puścisz W, po zamianie w pająka i ugryzieniu przeciwnika wybuchający pająk "dolatuje" do przeciwnika, co działa także z Rappelem. Przykładowa sytuacja: puszczasz W, przeciwnik się flashuje bo jest na low HP. Dostajesz się do niego szybko z E pająka, uderzasz go z Q a twój pająk przelatuje drogę do przeciwnika i wybucha, zadając obrażenia.

Teamfighty: Twoim najważniejszym zadaniem jest zabicie wrogiego carry. Na ogół zabić trzeba AD carry, więc skupię się na tym przypadku. Wszystko zależy od stylu twojej gry, jednak zamierzam przedstawić swój. Staraj się nie trzymać z drużyną, lecz staraj się być zawsze w jej pobliżu. Ta irracjonalna rada ma sens, gdyż kiedy jesteś nafeedowany, czekasz aż enemy team się spozycjonuje i zacznie się teamfight, a ty możesz sobie na spokojnie złapać w stuna i zburstować przeciwnego carry tak szybko, że przeciwni bruiserzy nie zdążą pierdnąć. Jeśli to się nie uda, pozostaje jeszcze jedna strategia, ale musisz być naprawdę uber-fed. Użyj Rappela, aby dostać się do ADC i wywal combo pająka, a jeśli zostanie celowi mało HP zmień się w człowieka i dokończ sprawę E->W->Q. Dla bardziej zaawansowanych proponuję strategię chodzenia na huntingi do przeciwnej jungli, lecz szczerze nie polecam robienia tego w późniejszej fazie gry. Damage Elise jest niesamowity, i wystarcza do szybkiego zabicia celu robiącego buffa czy po prostu przemieszczającego się między liniami. Jeśli nie jesteś dobrze zaznajomiony z tą strategią, nie próbuj tego często- jest duża szansa że zostaniesz złapany, tym samym często tracąc smoka bądź wieżę. Warto zauważyć, że w miarę postępu gry przeciwnicy zdobywają armora i resy. Powinieneś wyczuć moment w grze, kiedy ADC staje się silniejszy od Eliski i zamiast rzucać się na przeciwnika, stać przy swoim własnym carry gdyż rzucenie się na przeciwnika solo w late game często skutkuje twoją śmiercią, ale nie zawsze. Pamiętaj, że używając E w formie pająka możesz uniknąć wielu skilli, takich jak ult Jinx czy Fizza. Refleks i ta wiedza często wygrywają starcia.

7. Build

Dla zwolenników domieszki AD dla Elise polecam startowanie z r9nyqb.jpg, lecz osobiście wolę 55otfp.jpg. Core itemy to Liandry%27s_Torment.gif oraz Rylai%27s_Crystal_Scepter_item.png. Uściślając, gdy tylko wracasz pierwszy raz do bazy, składasz małą maskę bądź itemy potrzebne do złożenia jej. Nie ma mowy o butach czy innych shitach, potrzebujesz maski do wytrzymałości oraz ogromnego boostu do dmg. Po masce kupujesz Giants_Belt.gif, co pozwoli ci uzyskać naprawdę dużą przewagę na linii. Po zdobyciu samej maski powinieneś zauważyć, że twój damage radykalnie wzrósł, o ile przeciwnik nie kupił itemu typu Negatron_Cloak.png. Jeśłi tak, rushuj sorc_shoes.jpg, jeśli nie, polecam zbudowanie bardziej defensywnych butów. Dobrym pomysłem jest Zhonya-Hourglass.jpg, Void_Staff_item.png, Banshees_Veil.gif czy w niektórych przypadkach guardian-angel.gif, Rabadon%27s_Deathcap_item.png czy Wormog%27s_Armor.png.

8. Kontry

Nie będę wypisywał postaci, na które Elise radzi sobie dobrze, ponieważ nie znam żadnej, na którą nie poradziłaby sobie Pajęcza Królowa. Jestem jednak w stanie wymienić kilka postaci z którymi miałem spore problemy.

-Volibear

-Mundo (obaj ze względu na sustain i HP, wbrew pozorom % dmg z Q aż tyle nie daje)

-Czasami Shyvana

-LeBlanc (nie zawsze, bo przy dobrym refleksie nie sprawia ona tyle problemów)

-Yorick (chyba nie trzeba tłumaczyć)

-Wukong (tak jakoś)

-Mordekaiser (TAAARCZAA)

-Renekton (też chyba nie trzeba ^^)

Zakończenie

Mam nadzieję że byłem w stanie przekazać coś ze swojej wiedzy o Elise, jeśli pominąłem jakiś ważny punkt, proszę piszcie, a poradnik zostanie zaktualizowany. Poradnik napisany w całości przeze mnie, zezwalam na kopiowanie pod warunkiem że podany będzie mój nick z LoLa, czyli GG I AFK jako autor.

Opublikowano

Pięknie wszystko opisane, ale quinty można wziąć też pod penetrację (ja tak mam na każdych ap'kach), daje to nam aż 14 penetracji, a skombinowanie tego z butkami, maską, abyssalem i 6% pene z masterek daje nam 6% penetracji + 64 = true dmg jeśli ktoś składa mało resów.

Opublikowano

Nie myślałem o tym, nie zachwyca mnie też posiadanie tylko bodajże 8 AP na start z masterek. Dzięki za pomysł, spróbuję z takimi runkami jak sobie dokupię więcej stron :)

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...