Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer RP/RL

RP/RL  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Chcielibyście taki serwer?

• Jak będzie to się zobaczy
      8
    • Tak
      3
    • Nie
      1
  2. 2. Ile slotów na start?

• 50-100
      4
    • ok. 100
      4
    • 100-200
      0
    • +200
      4
  3. 3. Na czym serwer?

• Same Pluginy
      5
    • Pluginy + Mody (launcher)
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Mam do Was pytanie czy chcielibyście serwer RolePlay/RealLife czyli w jak największym stopniu realne życie.

Na serwerze nie będzie czegoś takiego jak warpy/teleporty. Do poruszania się po serwerze będzie można jeździć samochodami (trzeba kupić), tramwajem/pociągiem (trzeba kupić bilet) lub pieszo.

Serwer planujemy w jak największym stopniu wykorzystać tak jak w realnym życiu czyli będą choroby (mniej groźne ale też bardziej szkodliwe), samochody, ubrania, lekarstwa, nowe jedzenie/napoje, prawo jazdy, dokumenty, automaty, kasyna, firmy, bankomaty, prace (górnik, policjant, medyk itp.), mieszkania/domy oraz wiele innych.

Mam jeszcze jedno pytanie czy wolicie taki serwer na samych pluginach, ewentualnie skryptach czy na modach (launcher). Wiadomo pluginy wszystkiego nie dadzą i będzie to zrobione jak najlepiej ale w pewnym stopniu raczej okrojone, natomiast na modach można już coś więcej zdziałać m.in. nowe jedzenie, meble itd.

Ile slotów chcielibyście na sam start? Jeśli ma być to "realne życie" to wiadomo miasta/wsie itd. nie mogą być puste, ponieważ na serwerze bardzo ważna będzie komumikacja oraz handel pomiędzy graczami (chodzi mi o to że jeśli ktoś otworzy jakiś biznes np. firmę budowlaną  to muszą być osoby, które będą tam pracować - zarabiać chyba że właściciel sam sobie poradzi oraz osoby, które kupią dany produkt) wydaje mi się że wiecie o co chodzi.

Pozdrawiam i czekam na opinie (negatywne jak i pozytywne) oraz propozycje.

PS: Jeśli jest ktoś chętny do napisania pluginów proszę o kontakt (raczej się dogadamy). 

Opublikowano

Wydaje mi się że slotów na start wystarczy z 30-40 slotów chyba że będziesz mieć mega reklame

jeśli chcesz mogę Ci pomóc go rozreklamować

jeśli chcesz pw

1-2536914-560x95-2-FF5519-FFFFFF.png

Opublikowano

@up

Nad slotami to jeszcze pomyślimy ale według mnie to +50 na pewno.

Reklamę serwera raczej załatwię u jednego YouTubera (większego lub kilku mniejszych).

W razie czego to napiszę.

Głównie chciałbym wiedzieć co sądzicie o takim serwerze + proszę o głosy w ankiecie.

Opublikowano

@up

Aktualnie poszukuję osób głównie do pluginów, co do modów to ich nie będzie a jak będą to poradzę sobie raczej z gotowych modów.

Opublikowano

jak chcesz taki serwer zrobic to musisz go na ostatni guzik dopiac...ladna mapa to podstawa bo jak jej nie bedzie to bedzie malo graczy

mody wez bedzie lepiej bo bedziesz mogl dodac to co w pluginach nie mozliwe

Opublikowano

@up

Mody będą - nie za dużo ale będzie (nowe jedzenie, meble, bloki itp.)

Będzie oczywiście serwerowy TexturePack

Mapę będę starał się z kolegami wykonać jak najlepiej (będę stawiać nawet na detale)

Opublikowano

spk ale zapamietaj ze mapa musi byc pro musisz wziac jak naj naj naj lepszych bobow.Jak bedzie mile dla oka to duzo graczy bedzie jesli na odwal to ich nie bedzie :D

jak sie za to zabierasz rob to dokladnie i powoli bo jak szybko to nic nie wyjdzie ci ;)

Opublikowano

Serwery rp to bardzo dobra droga, sam tworzę jeden od 5 miesięcy i mogę cię zapewnić, że jest bardzo dużo roboty

@Down

Jak chcesz, to możesz mi pomóc;)

1390684250-U762298.png

Opublikowano

Serwery rp to bardzo dobra droga, sam tworzę jeden od 5 miesięcy i mogę cię zapewnić, że jest bardzo dużo roboty

Zawsze można zrobić na odpierdziel ;> jak 99.99999999999999999% serwerów.

A tak to jak nie masz dobrych programistów... to nie wypali.

Samo bym sobie zrobiła jakiś serwer ale RPG, no ale... jestem sama i z modami u mnie ciut gorzej :P bo już nie pamiętam nic z API forge

Więc robiła bym to z kilka lat...

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

spk ale zapamietaj ze mapa musi byc pro musisz wziac jak naj naj naj lepszych bobow.Jak bedzie mile dla oka to duzo graczy bedzie jesli na odwal to ich nie bedzie :D

jak sie za to zabierasz rob to dokladnie i powoli bo jak szybko to nic nie wyjdzie ci ;)

Dzięki za opinie. Mapę z kolegami robię powoli i chcemy aby była ona jak najlepsza (dbamy w pewnej mierze nawet o szczegóły typu linie wysokiego napięcia, wentylacja, "wejścia do ścieków na drogach")

@Down

Jak chcesz, to możesz mi pomóc;)

Nie mam zamiaru robić na odpierdziel. Będziemy go robić w miarę szybko ale dokładnie aby gra była jak najbardziej realistyczna oraz dopracowana.

Zawsze można zrobić na odpierdziel ;> jak 99.99999999999999999% serwerów.

A tak to jak nie masz dobrych programistów... to nie wypali.

Samo bym sobie zrobiła jakiś serwer ale RPG, no ale... jestem sama i z modami u mnie ciut gorzej :P bo już nie pamiętam nic z API forge

Więc robiła bym to z kilka lat...

Tak jak wyżej ;) Jedyne co za jakiś czas będzie nam potrzebne to jakiś programista do kilku pluginów (z nim raczej problemu nie będzie). Ale najpierw chcemy zrobić chociaż trochę mapy aby można było jakoś tego programistę zmotywować że serwer wypali. 

Opublikowano

Jak zawszę widzę takie zapowiedzi to widzę osoby, które sięgają daleko w przyszłość, ale w teraz nie ma nic. Widziałem dużo takich świetlistych zapowiedzi i pomysłów. Były już wielkie RPG magia itp., które padły po tygodniu. Były też taki sampy(GTA:SA MulitPlayer), ale nawet nie wystartowały. Szczerze, sam bym się bał brać za coś takiego, a jeszcze jakbym miał szukać kogoś kto to zrobi to już rezygnuje. Musisz znać doskonale całe środowisko minecrafta. Zapomnieć o łączeniu wielu modów z "zewnątrz", ponieważ to doda wiele bugów. Musisz mieć zgrany team, który ma dużo wolnego czasu i zna siebie nawzajem, anie ludzi z łapanki. Co dalej: dużo modów=duże zapotrzebowanie ramu- nie wystarczy 64MB na slot. Trzeba porządną maszyne. Jak wystartujesz chętnie zagram i jak się utrzyma przez 3m-ce, masz dotację z mojej strony.

Opublikowano

@up

Chciałbym aby ten (mój) serwer wystartował bo jest to dobry rodzaj serwera (nawet sam długo szukałem takiego serwera).

Być może że za jakiś czas wrzucę jakieś screeny z serwera + zacznę szukać osoby do napisania kilku pluginów.

Też co do tego czy serwer będzie na modach czy nie to jest jeszcze nie uzgodnione (jeśli będzie to tylko kilka modów + launcher)

I co do RAM'u to też wiem że 64MB na slot nie starczy nawet na same pluginy ;}

Opublikowano

Wiem i szanuję twoją decyzję, ale z doświadczenia wiem, że jest to duży wysiłek i większość twórców odpada. Widziałem dużo prezentacji, screenów z już powstających serwerów, ale nie doczekałem początku. Gdy serwer wystartuje i nie będzie żadnych technicznych problemów oraz grywalność będzie dobra, to serwer będzie miał setki graczy, ponieważ będzie on jedyny z takiej kategorii.

Opublikowano

@up

Dzięki za dodanie pozytywnej energii co do tego projektu ;}

Serwer raczej będzie na 1.6.4 + mody (głównie littleblockmod, dużo ważnych szczegółów można dzięki tej modyfikacji można zrobić)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...