Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki zawód?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. j.w.

• Fotograf
      2
    • Programista (Informatyka)
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, chodzę do 2 gimnazjum i skończę w tym roku 15 lat i zastanawiam się co robić w życiu. Zastanawiam się nad technikum informatycznym ale z matematyki jestem dość słaby (na 3 lecę), lecz mam brata który w tym roku kończy studia i może coś mi pomoże z matmą, fizyka jest ok (mocne 3), interesuję się grafiką wektorową (logotypy etc.), rastrową i trochę motion designem (after effects i te sprawy) ale to zawsze mogę robić na "boku" (czyli portfolio>reklama>zamówienia>profit) i dzisiaj też pomyślałem o fotografii lub kręceniu filmów (np. teledyski), jakie szkoły pod takie "preferencje" byłyby ok?

Moje oceny z tego półrocza to:

Polak - 3 (prawie 4..)

Matma - 3 

Fiza - 3

Informatyka - 5

Zaj. Art - 5

Chemia - 4

Biologia - 4 (dobrze mi właśnie z bioli i chemi idzie ale nie czuje się w tym)

Hista - 4

Wos - 4

Teraz na matmie mamy algebrę i jest nawet nawet ok (przyjemniejsze od pierwiastków). Grafiki nie uwzględniłem w ankiecie, ponieważ to zawsze mogę robić a szkoły typu ASP to tam mało się nauczę, bo dużo teorii a mało praktyki a w tej dziedzinie tylko praktyka podwyższa umiejętności. 

PMK3yt4.png

Opublikowano

Jedna rada: Nie idź tam gdzie koledzy chcą, żebyś z nimi szedł, tylko idź tam gdzie Ci najbardziej pasuje :) 

Ogólnie programista chyba bardziej wymagający zawód. 

Logo.JPG

Opublikowano

Wiem, że programista może bardzo ale to bardzo dużo zarobić (brat już w czasie studiów wyciągał 2000 zł na miesiąc w Olsztynie, a teraz gdy w tym roku piszę inżynierkę to bierze 3000 zł i niedługo do Wawy się wyprowadza) i wiem, że zawsze będziesz ktoś mnie mógł czegoś nauczyć (brat), a np. takiej lustrzanki nigdy w ręce nie miałem ;/ 

PMK3yt4.png

Opublikowano

Jak ogarniasz matme i fizyke to elektrotechnik. Dorobić już możesz po... roku w dobrym technikum.

Mogłeś chociaż przeczytać temat... Matmę i fizę mam na 3. 

PMK3yt4.png

Opublikowano

No i co z tego że masz  pozytywne oceny z matmy i fizyki , przepaść materiału między gimnazjum a szkołą średnią jest bardzo duża . 

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Fizyka jest ok, z matmy jakbym miał sam oceniać moje umiejętności to tez ok, bo mam takie coś ze na testach brakuje mi czasu, w domu gdy posiedzę przy tym samym zadaniu co w szkole to robie lepiej i dobrze przez 8 minut ale tego samego zdania w szkole nie zrobię powiedzmy w 2 minuty przy tablicy. I często robie zadanie na parę kombinacji i przez to tracę czas ale zawsze mam wtedy pewność że zadania jest zrobione w 100% i nie wiem jak się tego oduczyć.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Przy informatyce wcale MATEMATYKA nie jest ważna, bardziej musisz się skupić na algorytmach etc, w sumie masz tutaj przyszłościowy zawód, gdyż ten kierunek idzie ciągle do przodu. 

Fotografia...fotografem możesz być bez szkoły, jeżeli się tym interesujesz możesz to robić w wolnych chwilach, sam się nauczysz jak wykorzystać światło, kąty itp. ale do tego musisz mieć ogromną pasję i zamiłowanie, bo na początku zdjęcia nie będą Ci wychodzić takie jakie chcesz.

Oceny nie zależą od tego na jaki kierunek masz iść, zastanów się porządnie co Cię bardziej interesuje, technikum dobra sprawa, bo tam od razu wchodzisz w praktykę tego co chcesz robić. Także masz jeszcze rok na zastanowienie się nad tym ;)

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Fizyka jest ok, z matmy jakbym miał sam oceniać moje umiejętności to tez ok, bo mam takie coś ze na testach brakuje mi czasu, w domu gdy posiedzę przy tym samym zadaniu co w szkole to robie lepiej i dobrze przez 8 minut ale tego samego zdania w szkole nie zrobię powiedzmy w 2 minuty przy tablicy

Jak dla mnie całą swoją inteligencje zaprezentowałeś p.w tekstem.

Myślisz, że jak masz 3 z fizyki i matmy to błyszczysz wiedzą?

Ktoś Ci już napisał że przepaść między szkołą średnią a gimnazjum jest duża.

Opublikowano

A gdzieś napisałem ze blyszcze inteligencja? Nie. Sam napisałem ze jestem słaby z matematyki wiec nie wiem czego się czepiasz...

PMK3yt4.png

Opublikowano

Powiem tak o.. nie polecam teraz iść do tech. informatycznego ponieważ tych szkół od paru lat tyle wyrosło że, zapotrzebowanie na informatyków zmalało. Teraz polecam iść do szkoły zawodowej ponieważ tam masz zapewnione prawie miejsce pracy po skończeniu szkoły min. spawacz, elektryk, mechanik itp. Na takie zawody jest ciągłe zapotrzebowanie, dodatkowo możesz także w trakcie pracy douczać się w weekendy min na technika. Nie polecam szkół takich jak tech. ekonom, fryzjer, dziennikarstwo czy bezpieczeństwo narodowe. Dobre są także szkoły typu technik mechanik czy technik elektyk ponieważ posiadasz wstedy wykształcenie techniczne dzięki czemu masz większe szanse na znalezienie dobrej pracy a za wykształcenie techniczne dostajesz dodatkową kase. Sam popełniłem mały błąd poieważ poszedłem do szkoły gdy na informatyka było zapotrzebowanie, lecz gdy skończyłem nikt już nie szukał informatyków więc postanowiłem się przekwalifikować co wyszło na dobre. Moim zdaniem licea są dla mnie bardziej dla osób które wiedzą że, zdadzą mature; pójdą na studia a po studiach na 100% dostaną robotę. Sam w mojej grupie jest 11 osób po studiach którzy nie mogą znaleść roboty min. jeden po pedagogice, bezpieczeństwie narodowym, informatyku itp. Więc jak bym miał teraz wybierać to bym poszedł do zawodóki a potem do roboty ponieważ 50% w zawodówce to praktyka w miejscu pracy za co także dostajemy jakieś grosze a 50% to łatwe przedmioty które łatwo zdać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...