Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ZMIENNA POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem.

Naczytałem się poradników i posłuchałem kolegów jednak nadal nie rozumiem do czego służą zmienne??

Czy to jest coś w rodzaju klimam na coś i wyskakuje mi coś czy jak, naprawdę proszę o ludzkie i logiczne wytłumaczenie moim językiem.(Czyli nie znam skrótów itd.)

Dzięki z góry.

Opublikowano

Podpisuję się pod phoenixa- piszesz gdzieś(np.) $zmienna1=0001 i kiedy będziesz używał 0001 to piszesz $zmienna1

Podpisuję się pod phoenixa- piszesz gdzieś(np.) $zmienna1=0001 i kiedy będziesz używał 0001 to piszesz $zmienna1

Opublikowano

Najprościej:

Tak wyglądałby twój program ale za każdym razem musiałbyś edytować program i ponownie go kompilować aby zmienić tekst który wyświetla a tak możesz

Msgbox (0, "tytul", "twojeslowo")

Użyć coś takiego, nie musisz edytować i kompilować ciągle programu a jednak wyświetli to co chcesz. Jak widzisz zamiast "twojeslowo" wstawiliśmy zmienną przez co kod programu zostaje ciągle taki sam a słów które może wyświetlić jest "wiele"

$zmienna = ;tu odczytasz wartosc z pliku
Msgbox (0, "tytul", $zmienna)

Czyli jeśli program pobierze sobie jakąś informacje którą mu każesz ale sam nie wiesz jaka ona jest i ona się zmienia wtedy dajesz to jako zmienną która jest równa pobranej informacji.

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...