Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Domowy serwer - dla ludu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Proszę o podpowiedź... jestem w trakcie składania serwera ( lepszy komputer )
- Procesor intel i5,
- ram ddr 3 1600 Mhz, 8 Gb
- dysk systemowy sdd około 120 Gb
- dysk hdd 1 Tb
- łącze 10 Mb (pobieranie 1 Mb/s, wysyłanie 0.5 Mb/s)

i czy warto mi kończyć ten projekt (narazie mam płytę główną i procesor, dziś zamówiłem obudowę).
Serwer miałby hostować strony (w takim sensie jak cba.pl) i serwery gier.
Mam pare osób którzy są bardzo zainteresowani tym serwerem koledzy itp.
ale czy warto wkładać w to kasę ? Będzie chodź cień nadziei, ze po jakimś czasie mi się
to zwróci ? z reklam ? od kumpli też będę brał kase za serwer gier. Nie jest to całkiem do końca głupi
pomysł, ponieważ interesuje się informatyką i duzo w ten sposób się nauczę. Kasy mi akurat nie brak :)

Może jakie podpowiedzi ?

Z góry dziękuję za odpowiedź !

Opublikowano

Tak sobie myślę..... i to chyba ci by wystarczyło na 1-2 duże serwery gry, i... 4-6 darmowych www.

Licz się z Brute Force i D/DoS i nagłym większym obciążeniem.

Ps: A jak prądzisława albo interneta n. Będzie? :D

Najbardziej to tobie by się przydał, mógłbyś np. "Ulepić grę multiplayer" hostować na twoim komputerze.

@offtop

Gościu ty hyba z trzy tysiaki wydasz!

Opublikowano

@Up góra 2koła ;) jak na hosting gier to troche słaby net :| po www jeszcze ujdzie.

Opublikowano

@cody3223 

Jak nie będzie prądu to zasilacz UPS wchodzi w grę.  ^_^  A jak nie będzie internetu to drugi dostawca.  xD

Opublikowano

Szczerze? Moim zdaniem nie za bardzo to się opłaca. Aby taki serwer chodził jak najlepiej i non-stop, musi miec odpowiednie warunki (temperatura, wilgotność powietrza). Zastanawiałeś się nad tym ile to ciągnie prądu? Rachunki znacznie wzrosną. Tak jak pisał up,duża serwerownia to to nie będzie. Ok. 5 stron pójdzie i licz się też z tym że mogą być przeciążenia, różnego rodzaju ataki na Twój serwer. Nauczysz się na pewno dużo ciekawych rzeczy. Ale roboty też nie będziesz miał przy tym mało. 

Opublikowano

@up

Z tymi warunkami powietrza/wilgotność to żeś dojebał. Rozumiem jeżeli chodzi o duże hale gdzie jest kilka serwerów/szaf ale nie prywatnie jeden komputer... Według mnie to nie ma sensu chyba, że serwery do Minecraft byś postawił ze 2/3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...