Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka robienia grafiki

KeloOne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.

Chciałbym zostać Grafikiem. Chciałbym zacząć się uczyć.

Mam pytanka.

Jakim programem robić grafikę?  (darmowy)

Czy wystarczy robic w 1 programie?

I czy można zarabiac na byciu grafikiem?

1377531174-U173186.png

Opublikowano

1. Z darmowych programów najlepszym wyborem będzie GIMP. Możesz również wypróbować 30-dniowy trial do Photoshopa.

2. To zależy. Jak chcesz być dobrym grafikiem i pracować w tym zawodzie, to powinieneś przynajmniej dwoma programami operować. Jednak na początek wystarczy jeden program.

3. Oczywiście, że tak.

Opublikowano

Siemano.

Mam pytanka.

Najlepiej od razu zacząć od Photoshopa. Główne jego zalety to dużo poradników, szybsza praca. Czy wystarczy robić w jednym programie... według mnie można. Tylko wiesz to zależy w co pójdziesz. Bo np. w web designie tworzenie log, ikonek dla klientów już wymaga programu do grafiki wektorowej. Możesz też zacząć bawić się w fotomanipulacje gdzie będzie ci potrzebny program do grafiki 3D. Jeżeli będziesz chciał tworzyć reklamy/efekty sepcjalne itp. to będziesz musiał obsługiwać After Effects. Dużo ścieżek do wyboru ale powoli z zyskiwaniem doświadczenia w grafice wybierzesz swój własny "dział" i będziesz się w nim kształcił i poznawał nowe programy które pomogą ci w twojej pracy. Na początek Photoshop, a później sam zobaczysz co będzie cie jarać.

Czy można zarabiać? Tak ale przed tym musisz zyskać dużo doświadczenia w grafice. 

Opublikowano

a czy w Gimpie mozna nawet ladne robic prace :)?

Czy są jakieś dodatki do gimpa?

GIMP jest bardzo dobrym programem darmowym.

I na początek to jest najlepszy wybór, są różne dodatki do niego taki jak GMI'C Itp.

Polecam zacząć od tego :)

1392970192-U247153.png

Zadaj pytanie czy naprawdę jesteś wolny?

Opublikowano

GIMP jest bardzo dobrym programem darmowym.

I na początek to jest najlepszy wybór, są różne dodatki do niego taki jak GMI'C Itp.

Polecam zacząć od tego :)

pls

Jeśli chcesz być grafikiem to od razu photoshop. Według mnie nie ma innej opcji.

I to ile... B)

3t6EGVz.png

Opublikowano

Dalibyscie mi Link do pobrania dodatków do Gimpa ? żebym syfu nie pobrał.

A czy w wieku 15 lat też mogłbym zarobic? Pracujac na wlasną ręke. Około 300zł Mies :D

1377531174-U173186.png

Opublikowano

A czy w wieku 15 lat też mogłbym zarobic? Pracujac na wlasną ręke. Około 300zł Mies :D

Wszystko zależy od profesjonalizmu i hojności zleceniodawcy. Najwięcej zarobisz chyba na layoutach :p.

Widziałem wiele osób w tym wieku, którzy zarabiali ok. 100zł/lay i nie tylko :p.

Opublikowano

Jeśli traktujesz grafikę jako zabawę i chcesz zabić czas tworząc jakieś małe prace, typu sygnaturki na forum, to najbardziej polecam Ci GIMPa :) No chyba, że podchodzisz do tego poważnie i wiesz, że w przyszłości będzie się o to opierał twój zawód, to dobrą opcją będzie Photoshop, nawet piracki, po warunkiem, że ambitnie go wykorzystasz i nie będziesz używał go tylko do tworzenia gównianych sygnaturek do szpanowania na forum o tematyce CS i za pierwsze zarobione pieniądze kupisz sobie oryginał :P

Co do tworzenia prac, pamiętaj, że najważniejszy jest pomysł, dopiero później są umiejętności i program - Hal Lasko tworzy naprawdę świetne prace i używa do tego zwykłego windows'owego painta -

http://laughingsquid.com/the-pixel-painter-97-year-old-retiree-makes-beautiful-pixel-art-on-microsoft-paint/

(ale by pozamiatał jakby brał udział w pojedynkach na painta na mpc :) )

Do nauki najbardziej polecam tutoriale z internetu, nie tylko polskie.

Opublikowano

Nie ważne ile lat, ważne jakie doświadczenie w tym masz i czy potrafisz robić to co chcesz sprzedawać.

Opublikowano

Jeżeli chcesz zostać w przyszłości grafikiem to tylko i wyłącznie Photoshop na początek lub Illustrator. Gimpa nawet nie tykaj. Nie posiada wielu opcji potrzebnych do wykonania grafik (chociażby grafik na potrzeby internetu). Zaczynając przygodę z grafika na GIMPIE robisz sobie krzywdę. Tak, czy inaczej, jeżeli chcesz z tym wiązać przyszłość lub ogólnie na tym zarabiać, będziesz musiał tworzyć projekty na pakiecie Adobe. Przenoszenie się z GIMPA na Photoshopa wiąże się z ponowna nauką, która potrafi zając nawet 2-3 miesiące.

Co do zarabiania. Zgodnie z Polskim prawem możesz normalnie zarabiać (nie płacić podatku od dochodu) nawet przez 18 rokiem życia jednak, Twoje dochody nie mogą wynosić 1200, czy 1300zł rocznie.

Opublikowano

O rany. "Chciałbym zostać grafikiem" - to zdanie mówi bardzo mało i dużo zarazem.  :D

Sory, że napiszę może trochę nie na temat, ale tak mam.

Fajnie, gdybyś napisał na jakim poziomie stoi teraz twoja twórczość graficzna, gdybyś spróbował się sam ocenić. Jeżeli bowiem jesteś teraz na etapie "usiadłem i wymyśliłem, że będę grafikiem, ale nie mam żadnego doświadczenia" to spoko, ale musisz zdać sobie sprawę, że na takim właśnie samiutkim początku dobór programów graficznych i narzędzi nie jest taki ważny (przynajmniej ja tak twierdzę).

Jeżeli dopiero co zadecydowałeś, że chcesz zostać grafikiem, to najważniejsze jest utwierdzenie się w tym przekonaniu. Może już to wiesz i niepotrzebnie o tym piszę, ale musisz uświadomić sobie, że taka droga "kariery" to ogromna ilość pracy i poświęconych jej czasu, energii. Oczywiście, możesz zostać dobrym grafikiem jak każdy, kto posiada jakąś dozę talentu artystycznego. Żeby jednak naprawdę coś z tego wyszło musisz się naprawdę poświęcić: ćwiczyć, oglądać tutoriale, ćwiczyć, rozwijać wyobraźnię, kreatywność, ćwiczyć, oglądać prace innych, inspirować się, ćwiczyć, czytać blogi grafików, podpatrywać różne graficzne "tricki", ćwiczyć. Aha, i jeszcze ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć! 

Może to, co próbuję przekazać lepiej zobrazuje przykład:
Zobacz (o ile angielski ci nie straszny), tu jest filmik, który pokazuje profesjonalnego grafika po raz pierwszy zapoznającego się z programem graficznym. Gość robi parę kresek, patrzy sobie na różne funkcje, a potem "bawiąc się" tworzy naprawdę niezły rysunek. To, że udało mu się zrobić fajną, dobrze wyglądającą grafikę zależało właśnie od jego umiejętności. Jeżeli będziesz ćwiczył dużo, to tak naprawdę żaden program nie będzie ci straszny - będziesz go w stanie ogarnąć w ciągu paru godzin.  ;)

Jak chcesz mogę ci podesłać parę linków. Jednak tak jak napisałem wcześniej, nie wiem na jakim poziomie jesteś teraz i nie wiem czy w ogóle potrzebujesz takich rzeczy w tym momencie.

A co do zarabiania.... cóż, samych możliwości w internecie jest mnóstwo. Jeżeli będziesz robił to wszystko (i jeszcze więcej!), o czym napisałem powyżej, to zaczniesz "myśleć jak grafik", np. podczas przeglądania stron internetowych sam będziesz doszukiwał się możliwości zarobku. Niestety, tak to już jest w większości przypadków, że to ty musisz wyjść do klienta, a nie klient do ciebie. Zanim jednak zdecydujesz się zarabiać realne pieniądze proponuję porobić trochę zleceń bezinteresownie - podszkolisz się dzięki nim i, widząc zadowolonych zleceniodawców, upewnisz się w przekonaniu, że są ludzie, którzy byliby zdolni zapłacić za twoją pracę. Do takich niepłatnych zleceń polecam serwis Reddit.com i jego subfora powiązane z grafiką (znowu jeśli angielski ci nie straszny, to wszystko znajdziesz  :)).

Nie musisz brać moich słów jakoś bardzo na poważnie. Osobiście nie uważam się za jakiś autorytet w tej dziedzinie. Zdarza mi się robić czasem jakieś zlecenia graficzne, ale to raczej hobby i nie za pieniądze.
Jeżeli masz ochotę, to zerknij na moją marną galeryjkę na DeviantArcie:
http://m-kaminski.deviantart.com/gallery/

Pozdrawiam i życzę sukcesu (o ile naprawdę chcesz być grafikiem, w innym przypadku nie ma tracić na to sił i czasu).  ;)

Opublikowano

Siemano.

Mam pytanka.

Ps najlepiej cs6, dobrze by było żeby była to polska wersja językowa, chyba że umisz angielski.

Dodatkowo pobierz sobie corela i ilustratora. Ogarniaj wszystkie programy po kolei zaczynając od photoshopa.

w6qirs.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...