Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bieganie oraz dieta

50DUKEN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka .

Postanowiłem od poniedziałku zacząć biegać i jakaś dietę zacząć oczywiście aby schudnąć .

Mam jeszcze tydzień ferii i musze to jakoś wykorzystać w ferie będe biegał codziennie a w dni szkolne to właśnie nie wiem lekcje mam do 16;00 i po szkole nie mam zbytnio czasu na bieganie pozostaje tylko sobota-niedziela . 

I DO WAS PYTANIA !

1.Ile czasu biegać.?

2.Ile km pokonać.? 

3.Jaka dietę polecacie.?

4.Mam hantle i jakie ćwiczenia robić.?

5.I czy wystarczy w dni szkolne robić tylko ćw na hantlach (poniedziałek-piątek) i sobota-niedziela biegać ?

I ile bym schudł do wakacji jak bym te wszystkie ćw regularnie robił 

Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC DAM + :)

Opublikowano

Hej,

Zadam parę pytań a potem postaram Ci się pomóc.

1. Ile ważysz?
  2. Jaki wzrost?
  3. Ile lat (nie musisz odpowiadać jeśli nie chcesz)?
  4. Ćwiczyłeś wcześniej?
  5. Ile posiłków dziennie teraz jesz?
  6. Jesz po godzinie 18stej?

Pozdr, Matz.

Opublikowano

Matzar 

1.ok 65

2.178

3.15

4.ćwiczyłem na hantlach mięśnie 

5.Przez ten tydzien mam bardzo duży apetyt a w dni szkolne jem 1-2 posiłki 

6.Po szkole w domu jestem ok 16;20 to jem obiad i ok 19-20 coś zjem jakieś kanapki 

Opublikowano

Według wskaźnika BMI który wynosi jakieś 20.5 nie masz nadwagi, ale skoro napisałeś temat to znaczy, że albo chcesz lepiej wyglądać albo pojawił Ci się brzuch. Whatever.

Spróbuj obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i rozłożyć cały dzień na więcej posiłków. Wiadomą sprawą jest to, że jak chodzisz do szkoły to nie możesz jeść co trzy godziny posiłku wartego w białka, węgle oraz tłuszcze bo jest po prostu nie wykonalne. Cardio czyli bieganie - zacznij od 25 minut dziennie, jeśli masz dostęp do rowerka możesz użyć niego zamiast biegania. Nie liczą się kilometry a czas w tym wypadku. Po paru dniach zwiększ z 25 minut do 30-35 minut. Zwiększaj sobie czas dopiero wtedy kiedy uważasz, że będziesz w stanie tyle przebiec.

Trochę kiepska opcja, że miałbyś tylko ten tydzień ferii oraz weekendy. To trochę popsuje wszystko. Postaraj się codziennie biegać, może znajdziesz tą chwilę czasu. To w końcu nie cały dzień a maksymalnie godzina cardio. :) Codziennie jak najbardziej hantle - lataj sobie według swoich ustaleń, czy tam ćwiczeń jakie sobie wyznaczysz (w internecie tego pełno).

Co do diety - pamiętaj, że cardio w diecie to podstawa. Uważaj też żeby nie popalić mięśni. Praktycznie powinno to wyglądać tak: ćwiczenia na hantlach/jakiś abs/pompki/whatever -> cardio (biegi). Ogranicz tłuszcze, jedz co trzy godziny kiedy masz taką możliwość. Ostatni posiłek staraj się spożywać w granicach godziny 18, ale jeśli Ci się tak nie uda z jakiejś tam przyczyny to po prostu zjedz później tylko mniej kalorycznie. :P

Powodzenia. :)

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie co do diety .

Nie moge jeść słodyczy itp 

Tłuszczy np schabowy smażony na oleju xD 

Opublikowano

Tak, ogranicz słodycze. Najlepiej w ogóle ich nie jedz. Co do schabowych - jasne, że byłoby lepiej gdybyś takich tłuszczy nie wcinał ale pamiętaj, że nie możesz tak od razu zmienić swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i z ponad dwóch tysięcy kcal zejśc do 1000 lub nawet mniej. :)

Opublikowano

Nie ma sensu odchudzania się przy wzroście 178 cm i 65 kg wagi do tego ćwicząć na hantlach.Według wskaźnika BMI masz prawiedłową wagę i jeszcze 5 punktów rezerwy, więc zacznij po prostu budować masę mięśniową.Hantle, pompki + jakis trening domatora powinny wystarczyć na początek.Podaj swój wiek, bo raczej nie powinno się stosować wymyślnych diet mając 13/14 lat.Unikaj po prostu śmieciowego jedzenia typu fastfoody, słodycze, gazowane napoje.

Opublikowano

slodyczy nie jedz wgl bo to sa cukry proste czyli podwyzszaja nam cukier we krwi i musi dzialac insulina ktora przeszkadza w spalaniu tkanki tluszczowej ;c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...