Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chciałbym otworzyc stronę z filmami online taką jak zalukaj.tv opartą na streamingu filmy dodawał bym z down.so i mam pytanie czy mogłbym pobierac opłaty za np konta vip dzięki ktorym mozna by było oglądac więcej filmow niz zwykły uzytkownik i czy pobieranie opłat było by legalne

Opublikowano

Najpierw to musisz znać jakieś języki, np takiej ak HTML, CSS (o są podstawy) a potem PhP, JS, JQ itp.... także być profesjonalny w takich sprawach.
Potem to potrzebujesz dużooooo pieniędzy na serwer WWW który by utrzymywał te wszystkie filmy. A jak już masz wszyskie poprzednie rzeczy załatwione to potrzebujesz specjalne licencje które by ci pozwalałyby legalnie udostępniać filmy lub potrzebował być zgody od producentów filmów na to. A to wszystko nie jest takie łatwe zdobyć oraz jeszcze się wybić dobrze oraz aby użytkownicy ci ufali. A tak w ogóle to po co ci taka strona? i tak już jest takich dużo więc szansa na wybicie jest nie wielka, jeszcze zapomniałem dodać że taką stronę nie robi jedna osoba, a grupa ich oraz profesjonalnych hackerów którzy będą ją zabezpieczać oraz pilnować.

Opublikowano

Najpierw to musisz znać jakieś języki, np takiej ak HTML, CSS (o są podstawy) a potem PhP, JS, JQ itp.... także być profesjonalny w takich sprawach.

Potem to potrzebujesz dużooooo pieniędzy na serwer WWW który by utrzymywał te wszystkie filmy. A jak już masz wszyskie poprzednie rzeczy załatwione to potrzebujesz specjalne licencje które by ci pozwalałyby legalnie udostępniać filmy lub potrzebował być zgody od producentów filmów na to. A to wszystko nie jest takie łatwe zdobyć oraz jeszcze się wybić dobrze oraz aby użytkownicy ci ufali. A tak w ogóle to po co ci taka strona? i tak już jest takich dużo więc szansa na wybicie jest nie wielka, jeszcze zapomniałem dodać że taką stronę nie robi jedna osoba, a grupa ich oraz profesjonalnych hackerów którzy będą ją zabezpieczać oraz pilnować.

yy przecxytaj moj post jeszcze raz znam te wszystkie języki a zgody mi nie potrzebne bo strona będzie opierac się o streaming ani hakerzy mi nie potrzebni pytałem się czy sprzedawanie kąt vip ze vip będzie mogł oglądac więcej filmow i czy legalne to
Opublikowano

To właśnie też o tym mówię, że potrzebna jest ci licencja abyś mógł sprzedawać konta VIP. I nie wiem także co masz na myśli "streaming" ale jak mówisz o zalukaj  to i tak oni maja tam licencje itp... Jak udostępniasz jakiekolwiek filmy czy muzykę w internecie to potrzebujesz licencje na to, każda strona jaką widzisz gdzie można pobrać czy słuchać muzyki i tak samo z filami, to posiadają licencję więc nie mów mi że "a zgody mi nie potrzebne bo strona będzie opierac się o streaming" chyba że teraz nie rozumiem znowu o co ci chodzi z tym streamingiem :/. No ale licencję jakąś będziesz musiał posidać aby móc 'Legalnie' sprzedawać konta VIP.

Opublikowano

streaming jest legalny. 

Ale od kiedy legalne jest streamowanie filmów bez zgody autorów lub wymaganych licencji?

Drugą kwestią jest pobieranie opłat. Nie możesz pobierać opłat za udostępnianie utworów bez zgody autorów lub wymaganych licencji.

Nawet jeśli jest to streaming. W końcu nie ma różnicy czy film jest na twoim serwerze, czy nie.

gamedevmania.com

Opublikowano

Okej, a ktoś by mógł przybliżyć jaka licencja lub coś takiego jest potrzeba aby legalnie można było np umożliwiać słuchanie muzyki tak jak serwis deezer? :)

Opublikowano

W tej chwili do głowy przychodzą mi tylko dwa stowarzyszenie. ZAiKS i STOART, ale w Polsce jest ich więcej.

Licencje dotyczą tylko artystów należących do danego stowarzyszenia.

Tworzenie takiego serwisu jest bardzo skomplikowane, ze względu właśnie na masę takich stowarzyszeń. Stowarzyszenia pobierają opłaty za publiczne odtwarzanie utworów artystów, którzy do danych stowarzyszeń należą.

Można nawiązywać współpracę z niezależnymi twórcami lub wydawcami, którzy do żadnych stowarzyszeń nie należą.

Jak już wspomniałem tworzenie takiego serwisu jest bardzo trudne i skomplikowane. Zwykle zajmują się tym poważne firmy. Lub osoby niezdające sobie sprawy z konsekwencji, lub osoby liczące po prostu na szczęście. W końcu bardzo malutkich serwisów nie opłaca się ścigać.

Dodam jeszcze, że nawet na YouTube nie można wrzucić filmu czy muzyki bez zgody ich autorów. (mówię o komercyjnych utworach)

Istnieją jeszcze utwory na wolnej licencji, które można za darmo wykorzystywać nawet w celach komercyjnych. Ale zwykle nie są one zbyt popularne.

Niestety nie wiem jak działa serwis deezer - ale to zależy jakich wykonawców utwory publikuje.

gamedevmania.com

Opublikowano

Serwisy takie jak Zalukaj.tv, czy Kinomaniak (który został ostatnio zamknięty) są nielegalne, przynajmniej z punktu widzenia zastrzeżenia praw autorskich.

Oczywiscie, gdyby ktoś się przypieprzył, to można się bronić - "(...) ale w końcu te filmy nie są na naszych serwerach! (...)" - bullshit. Fakt faktem jest taki, że za pośrednictwem Twojej domeny można dojść do źródła, w którym są zamieszczone filmy bez zgody ich autora (i wydawcy). Chcesz to robić - wiedz jak to robić.

Po pierwsze: korzystaj z neutralnej domeny, niepolskiej. Dzięki temu żaden śmieszny rejestrator Ci jej nei zdejmie.

Po drugie: korzystaj z serwerów zagranicznych, najlepiej gwarantujących Ci anonimowość / w takich centrach danych w takich państwach, aby nikt się nie przypieprzył (teraz ciężko coś znaleźć: patrz sytuacja Pirate Bay).

Po trzecie: jesteś gówniakiem. Nie masz pojęcia o tym jak wygląda tworzenie serwisu komercyjnego - tak wnioskuję po Twoich poprzednich wypowiedziach. Wiele masz możliwości "zarabiania" na stronie - poprzez reklamy (które prędzej czy później znikną, jeśli bedziesz korzystał z usług jakichś gigantów [pokroju AdSense od Google]), VIPy (i tutaj znowu wiele możliwości, bo od jakiegoś kupowania przez SMSy [providerów jest dużo, ale jest i duża prowizja - bliska 50%]), czy jeszcze jakieś inne gówna. Tak czy siak - każde z nich pod względem prawnym będzie z czasem wymagało rozliczenia się z państwem, co oznacza wypełnienie podatku (co dalej prowadzi do nieprawidłowości - bo w końcu sprzedajesz usługę, której nie masz legalnego prawa sprzedawać / dzierżawić / udostępniać). 

tl;dr - NIE jest i NIE będzie to legalne, DA się to zrobić i DA się zarobić. Trzeba tylko mieć w miarę głowę na karku, być w tych sprawach obeznanym i ogarniętym. Pozdrawiam. Nie uda Ci się. 

Opublikowano

słyszałem o kiniomaniaku raz ovh ich wyłonczyło a wgl jest luka w prawie o streamingu a gdy bym uzył domeny .tk i 000webchost jako serwera na pliki to czy mogli mi cos zrobic??

Opublikowano

.tk to jest darmówka, 000webhost także. Obie to masówki, nie wiem czemu raz mówisz o streamingu i profesjonalizmie, a raz o masówkowych rozwiązaniach. Logicznym jest, że tego typu hostingi najszybciej by Cię wydały. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...