Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ComputerCraft - Od zera do OS Makera

MrGregorix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-

-

-

R
E
K
L

A

M

A

-

-

-

cropped-Screen-shot-2012-07-16-at-23.png

Witajcie w pierwszym poradniku do ComputerCrafta, w którym nauczymy się podstaw języka skryptowego LUA a potem będziemy powoli zagłębiać się w tworzenie bardziej skomplikowanych programów aż do napisania własnego OS'a, czyli systemu operacyjnego! Postaram się szczegółowo opisać wszystkie rzeczy związane z początkami programowania.

A więc czym jest ComputerCraft? ComputerCraft jest to modyfikacja do Minecrafta dodająca programowalne komputery które mogą robić prawie wszystko, np. zaczynając po proste drzwi na hasło przez automatyczne farmy aż do skomplikowanych systemów kontrolujących reaktory atomowe np. z Industrial Crafta 2.

Więc zaczynajmy!

1. Instalacja modyfikacji

Instalacja jest bardzo prosta pobieramy modyfikacjei wrzucamy do katalogu mods w folderze .minecraft. Wymagany jest Minecraft Forge!
Link na (1.6.4):

2. Pierwsze kroki

Przy nauce każdego języka programowania przydało by się napisać prostym program typu Hello World. Hmm, a jak w ogóle zacząć pisanie ? Potrzebujemy komputera crafting zwykłego komputera wygląda tak:

6OtmlL2.png

A złotego komputera wyglada tak:

A941yds.png

Czym te komputery się różnią ? Złoty potrafi wyświetlać kolorowy tekst.
Więc craftujemy komputer najlepiej złoty, kładziemy na ziemi, powinno wam się ukazać okienko z napisem CraftOS <numer wersji>. Wszystko jest już gotowe do napisania naszego pierwszego programu.
Aby stworzyć nowy plik należy w naszym komputerze wpisać: edit <nazwa programu>, np. edit witaj
Włączy się nam edytor w którym piszemy kod. Aby wyświelić coś na ekranie należy użyć funkcji print. Ale czym wogóle są funkcje ? Najlepiej to wam wytłumacze pokazując schemat funkcji, a wygląda on tak:

<nazwa>(<argument1>, <argument2> ... <argumentN>)

Funkcja może ale nie musi przyjmować argumentów. Jak widzicie tych argumentów może być nieskończenie wiele. A więc jak wygląda funkcja print ?

print(<text>)

Więc wydrukujmy pierwsze hello world. W tym celu w naszym edytorze wpisujemy: 

print("Hello World!")

Dlaczego użyłem cudzysłowia(") ? Dlatego że tak musimy wpisywać tekst, np. print("Hello World") czy print("Mój tekst"), Gdybyśmy wpisali print(Hello World) to wywali nam błąd, wyjątkiem są liczby bo możemy napisać np. print(1234) i to jest poprawny zapis.

Więc pora uruchomić nasz program. Zapisujemy naciskająć Ctrl a potem S nie w tym samym czasie!, jak zapisaliśmy to naciskamy Ctrl a potem E i dzięki temu wyłączamy nasz edytor. Jak uruchomić teraz nasz program, wystaczy wpisać jego nazwe, w moim przypadku jest to witaj, jak wpiszemy nazwe to naciskamy enter i jeżeli wszystko dobrze zrobiliście powinniście ujerzeć napis: Hello World u mnie wygląda to tak

RtNuCpX.png

A więc pierwsza część tutoriala zakończona! Nauczyłeś się dzisiaj:

- Wgrania moda computer craft.

- Crafingów computerów;

- Tworzenia programów.

- Wyświetlania tekstu na ekranie.

Część 2

3. Zmienne

Czym są zmienne ? Zmienne mogą przechowywać dane, np. number, string(ciąg znaków), lub nawet funkcję(o tym kiedy indziej). A więc jak stworzyć zmienną jest to bardzo proste:

<nazwa_zmiennej> = <wartosc>

Zróbmy są zmienną tekst i wpiszmy do niej jakiś tekst np. "Tekst ze Zmiennej", zawsze gdy wpisujemy jakiś ciąg znaków używamy cuzysłowia czyli ". Wygląda to tak:

mojaZmienna = "Tekst ze zmiennej"

Teraz możemy tej zmiennej gdzieś użyć np w funkncji print, gdy podajemy nazwę zmiennej, nie używamy cudzysłowia czyli piszemy poprosu mojaZmienna.

Ważne! Zmienne nie mogą mieć w sobie spacji, czyli moja zmienna jest nie prawidłowe! Najlepiej zamiast spacji wstawiać duże litery, np. mojaZmienna.

Czyli piszemy poprostu:

print(mojaZmienna)

Cały kod wygląda wtedy tak:

mojaZmienna = "Tekst ze zmiennej"
print(mojaZmienna)

Ten kod będzie już działał, po zapisaniu go i uruchomieniu powinieneś zobaczyć na ekranie

Tekst ze zmiennej

Zmienna jak sama nazwa mówi może się zmieniać i robimy to tak samo jak ją tworzymy. Zróbmy sobie jakiś prosty kod dla przykładu. Np. taki:

mojaZmienna = "Jestem zmienna"
print(mojaZmienna)
mojaZmienna = "Zmienilam sie"
print(mojaZmienna)

Zapisujemy i uruchamiamy na ekranie powinno się nam pokazać:

Jestem zmienna
Zmienilam sie

Zmienne mogą też być numerami oraz wartościamy logicznymi (to nie jest takie straszne jak się nazywa :D).

Jak pamiętacie numery piszemy bez cudzysłowia czyli np.

mojaZmienna = 5

Zmienne numeryczne można także dodawać, odejmować, dzielić, itp. Poprostu znakami:

+  Dodać

-   Odjąć

/   Podzielić

*   Pomnożyć

Zrobmy sobie prosty kod.

liczba1 = 5
liczba2 = 4
wynik = liczba1 * liczba2
print(wynik)

Zapiszmy i uruchommy, na ekranie powinno nam się ukazać:

20

Bo 5 * 4 = 20. Dość logiczne, jak ktoś skończył 1 klase podstawówki :D

A więc druga część tutoriala zakończona! Nauczyłeś się dzisiaj:

- Tworzenia i uzywania zmiennych

- Operacji matematycznych na zmiennych

Czekajcie na kolejne części :)

Opublikowano

WoW ! Pierwszy raz widze takie coś, bardzo mi się podoba jego pomysł. Napewno skorzystam, tylko prezentacja trochę mało rozbudowana.

,,Vape is good, vape is my life"

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przydatne. Jako osoba uwielbiająca mody miałem problem z Computer Craft, ty mi właśnie to wyjaśniłeś. Wielkie dzięki.

b6tusk.png

Opublikowano

Bardzo fajny i przydatny TuTorial.

Nie słyszałem o tej modyfikacji, może gdzieś przelotem.

Wszystko przeczytałem i robiłem wg Twojego poradnika, zadziałało.

Brawo!

Poprawił bym go trochę od strony graficznej, lecz nie o to tutaj chodzi.

Nie wiem, czy modyfikacja jest na serwery, lecz na pewno skorzystam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Genialne. Masz ode mnie wielkiego +. Jestem zielonym w computercrafcie. Ale tera już się czuje dużo pewniej :).

KOLEKCJONER POSTÓW:

50 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1k

lUU8K8b.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...