Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OtherDrops - czyli drop ze stone oraz rud .

Thakan #PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema ! Szukałem na wielu forach porządnego poradnika o OtherDrops , niestety , nie znalazłem go więc postanowiłem sam opisać plugin , wszystko własnymi słowami .

Drop z rud - usunięcie .

Wycofanie dropu surowców z rud np. Diamenta z jego rudy jest banalnie proste - jedyną wymaganą rzeczą jest posiadanie pluginu OtherDrops .

Krok 1.

Otwieramy plik (otherdrops-drops) który znajduję się w folderze OtherDrops . Polecam otwierać go za pomocą Notepada , jest to najlepszy program (według mnie) do konfigurowania tego jak i wielu innych pluginów .

Krok 2.

Zaznaczamy wszystko i wklejamy to :

include-files: 
aliases:
defaults:
otherdrops:

Krok 3.
W Notepadzie powinno wyświetlić się wam 4 linijki , jeżeli nie , znowu zaznaczcie wszystko i wklejcie (można też ręcznie to zrobić ale po co się męczyć jak można dwoma klawiszami) . Tworzymy nową linijkę (na końcu wyrazu "otherdrops:" zaznaczamy kursor i klikamy enter . Ok , 5 linijka , robimy 4 razy spacja i wpisujemy ID naszego bloku z którego chcemy zablokować drop , ja to zrobię z ID 129 (ruda szmaragdu) , na końcu 129 dajemy dwukropek . 

129:

Krok 4.
Teraz może ustalimy , co ma wypadać z naszej rudy szmaragdu . Po dwukropku który postawiliśmy na końcu ID klikamy enter ale teraz nie 4 tylko 8 spacji , klikamy myślnik , 1 spacja , napis drop i na jego końcu dwukropek . Po dwukropku 1 spacja przerwy i wpisujemy ID bloku jaki chcemy żeby wypadał , ja ustalę np. ID 4 czyli bruk .

129:
        - drop: 4

Krok 5.
Zablokowanie dropu z rudy każdą rzeczą , czyli nie wiadomo czym byś kopał zawsze wypadnie to samo w moim przypadku zawsze wypadnie bruk . A więc dorabiamy nową linijkę , tym razem nie 4 , nie 8 a 10 spacji . Wpisujemy słowo tool a na końcu dajemy standardowy dwukropek . Rozpoczynamy kwadratowy nawias , teraz dam wam pod spodem co trzeba wpisać , najlepiej sobie wkleicie bo trochę tego jest a nie chce nikogo zamęczać .

129:
          tool: [ANY, -EXPLOSION_TNT, EXPLOSION_CREEPER]

Krok 6.
Wiadomość po wykopaniu zablokowanej rudy . To tak , dorabiamy nową linijkę , tak jak z tool czyli 10 spacji ale już nie ten wyraz ale inny czyli message , na końcu to co zawsze (dwukropek) , spacja przerwy , rozpoczynamy to znakiem " , wpisujemy naszą wiadomość i kończymy tym czym zaczęliśmy .

129:

Krok 7. 
Zróbcie sobie testowy serwer np. na hamachi , wgrajcie to i sprawdźcie czy wyleci wam szmaragd , jeżeli tak - musiałeś coś źle zrobić .

DODATEK.
Jak po tym co się teraz dowiedzieliście powinien wyglądać OtherDrops ? Właśnie tak jak to pokazałem na dole !

include-files: 
aliases:
defaults:
otherdrops:
    129:

Drop ze stone - dodanie .

Krok 1.

Dodajemy nową linijkę do OtherDropsa . 4 spacje , liczba 1 i za nią dwukropek (liczba 1 oznacza ID bloku a ID nr 1 to kamień) .

1:

Krok 2.

Może bez owijania w bawełnę dodamy co ma wylecieć z tego kamienia . W moim przypadku będzie to szmaragd . Dodajemy nową linijkę , 8 spacji  , myślnik , spacja , napis drop a na końcu dwukropek , spacja i ID tego co ma wypadać u mnie szmaragd czyli 388 (388 - ID szmaragdu) .

1:
        - drop: 388

Krok 3.
Szansa na znalezienie szmaragda w stone - nowa linijka , 10 spacji , chance , dwukropek , spacja i tutaj wpisujemy szanse na drop w % , ja dam np. 10% .

1:
          chance: 10%
Krok 4.
Kilof jakim ma wypadać to też znacząca sprawa . Nowa linijka - 10 spacji - tool - dwukropek - spacja - otwieramy kwadratowy nawias i wpisujemy dużymi literami jaki kilof , np. DIAMOND_PICKAXE .

1:
          chance: 10%
          tool: [DIAMOND_PICKAXE, IRON_PICKAXE]

Krok 5.
Wgrywamy na testowy serwer i patrzymy czy działa . Więcej według mnie nie trzeba dodawać ale na prośbę mogę dodać drop podczas dnia / nocy , drop od poziomu do poziomu czy co tam chcecie .

TEMAT CAŁY CZAS BĘDZIE AKTUALIZOWANY .
Opublikowano

@Up

No to powiedz , czego nie wytłumaczyłem i czego nie zrozumiałeś ? Masz wszystko czarno na białym najważniejsze opisane . Mam zamiar dodać drop ze szczęściem oraz drop z potworów .

Opublikowano

​Zaktualizujesz ten temat ? Proszę , miał być cały czas a od 8 lutego Cie na MPC Forum nie ma ...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ciekawe dla osob ktore nie znaja sie na Pluginach. Dzieki Like :)

MQpg.png

| Polub ten Post | Sygnatury na Zamowienie | Bannery | Loga |

Opublikowano

Troche mało komend, na yt było więcej podanych funkcji tego pluginu, niemniej komuś kto potrzebuje tylko prosty drop wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...