Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unrecognized character escape sequence - jak to obejść?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Swoje programy kompiluje pod MC Visual C++ 2010 Express. Ostatnio się zabrałem za pisanie gry. Problem się pojawił, gdy chciałem dodać napis z ASCII (oczywiście mowa o literałach znakowych...). Nakodziłem coś takiego:

string logo[8];
	logo[0] = " _       _                                           _     ";
	logo[1] = "( )  _  ( )           _                           _ ( )    ";
	logo[2] = "| | ( ) | |   _      (_)   _    _   _   _   ___  (_)| |/') ";
	logo[3] = "| | | | | | /'_`\    | | /'_`\ ( ) ( ) ( )/' _ `\| || , <  ";
	logo[4] = "| (_/ \_) |( (_) )   | |( (_) )| \_/ \_/ || ( ) || || |\`\ ";
	logo[5] = "`\___x___/'`\___/'_  | |`\___/'`\___x___/'(_) (_)(_)(_) (_)";
	logo[6] = "                 ( )_| |                                   ";
	logo[7] = "                 `\___/'                                   ";

Niestety kompilator sypie błędami jak głupi: 

1>wojowniklogo.cpp(13): warning C4129: ' ' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(13): warning C4129: ' ' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(13): warning C4129: '|' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(14): warning C4129: '_' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(14): warning C4129: '_' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(14): warning C4129: '`' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(14): warning C4129: ' ' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(15): warning C4129: '_' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(15): warning C4129: '_' : unrecognized character escape sequence
1>wojowniklogo.cpp(17): warning C4129: '_' : unrecognized character escape sequence

Wie ktoś jak to pominąć? Próbowałem przez R"(tekst)", ale wtedy oznajmia, że nie wie co to znaczy R ._.  Proszę o szybką pomoc.

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

/ musi być podwójnym / żeby wyszło /.

Inaczej, / to znak po którym wstawia się literę lub inny znak by osiągnąć jakiś efekt, np. /n to nowa linia, /t to tab (o ile pamiętam) a // to normalny slash. Wstaw // zamiast / i będzie działać.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

/ musi być podwójnym / żeby wyszło /.

Inaczej, / to znak po którym wstawia się literę lub inny znak by osiągnąć jakiś efekt, np. /n to nowa linia, /t to tab (o ile pamiętam) a // to normalny slash. Wstaw // zamiast / i będzie działać.

Geniuszu wiem o tym. A co z pozostalymi znakami? ._. Na GG to nie łaska wejść? :D

Nie ważne, coś mi się poje**ło. Działa z podwójnym backslashem, ale specjalnie sobie to opkawoałem w tablicy aby to wygladalo... Teraz to nie czytelne jest. Jest jakis inny sposób?

3587513.png

Opublikowano

Wstawisz // zamiast / i powinno wszystko zadziałać. Kompilator zamienia ci /_ na sekwencję której nie rozpoznaje i wywala błąd, tak samo z /' i resztą.

//widocznie mam jakiś powód dla którego nie ma mnie na gg

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Zapewne bedziesz to wyswietlac , polecalbym Ci zrobic sobie funkcje zamiast z tablicy to wyswietlac

cout<< " _       _                                             _     \n";
cout<< "( )  _  ( )           _                            _  ( )    \n";
cout<< "| | ( ) | |   _      (_)   _    _   _   _   ___   (_) | |/') \n";
cout<< "| | | | | | /'_`\\    | | /'_`\\ ( ) ( ) ( )/' _ `\  | | | , <  \n";
cout<< "| (_/ \\_) |( (_) )   | |( (_) )| \\_/ \\_/ || ( ) | | | | |\\`\\ \n";
cout<< "`\____x___/' \\___/'_  | |`\\___/'`\\___x___/'(_) (_) (_) (_) (_)\n";
cout<< "                 ( )_| |                                   \n";
cout<< "                 `\\___/'                                   \n";
Opublikowano

Zapewne bedziesz to wyswietlac , polecalbym Ci zrobic sobie funkcje zamiast z tablicy to wyswietlac

cout<< " _       _                                             _     \n";
cout<< "( )  _  ( )           _                            _  ( )    \n";
cout<< "| | ( ) | |   _      (_)   _    _   _   _   ___   (_) | |/') \n";
cout<< "| | | | | | /'_`\\    | | /'_`\\ ( ) ( ) ( )/' _ `\  | | | , <  \n";
cout<< "| (_/ \\_) |( (_) )   | |( (_) )| \\_/ \\_/ || ( ) | | | | |\\`\\ \n";
cout<< "`\____x___/' \\___/'_  | |`\\___/'`\\___x___/'(_) (_) (_) (_) (_)\n";
cout<< "                 ( )_| |                                   \n";
cout<< "                 `\\___/'                                   \n";

Nope ale dzięki za propozycje. Wstawiłem sobie to do tabelki aby ladnie wyglądało. Wyświetlam to pętelką. Potrzebuje pętle, ponieważ za pomocą setw sobie to potem środkuje ;)

//Nie patrz na opis bo tam bzdury napisałem aby były xD

3WFSy66.png

//PS. Mam taki kodzik:

cout << "==========================================|=====================================" << endl;
    cout << "                  Opis                    |               Cechy                 " << endl;
    cout << "==========================================|=====================================" << endl;
    cout << "       Wojownik nalezy do jednej z        |   Sila:             ######## (8)" << endl;
    cout << "  najpotezniejszych postaci w grze. Jego  |   Wytrzymalosc:     #####    (5)" << endl;
    cout << "  sila powali przeciwnika z nog. Niestety |   Ataki z bliska:   ######   (6)" << endl;
    cout << "      nie grzeszy on inteligencja i       |   Ataki z daleka:            (0)" << endl;
    cout << "   zwinnoscia. Z powodu jego ociezalosci  |   Inteligencja:     ###      (3)" << endl;
    cout << "    jest wolny. Nadrabia to niesamowita   |   Zwinnosc:         ##       (2)" << endl;
    cout << " obrona. Postac zalecana dla poczatk. gr. |   Obrona:           #######  (7)";

Co zrobić, aby nie było tych odstępów co na SS? 

3587513.png

Opublikowano
Teraz to nie czytelne jest. Jest jakis inny sposób?

Wczytaj z pliku.

Jeśli używasz identycznych liter dosyć często to może zrób z tego jakąś prostą czcionkę? Tzn. trzymaj poszczególne litery w dwuwymiarowej tablicy i używaj jakiejś własnej funkcji konwertującej zwykły tekst na ten twój.

I mam nadzieję, że buforujesz wszystko przed wypisaniem na konsolę, bo inaczej sobie problemów narobisz.

Opublikowano

Wczytaj z pliku.

Jeśli używasz identycznych liter dosyć często to może zrób z tego jakąś prostą czcionkę? Tzn. trzymaj poszczególne litery w dwuwymiarowej tablicy i używaj jakiejś własnej funkcji konwertującej zwykły tekst na ten twój.

I mam nadzieję, że buforujesz wszystko przed wypisaniem na konsolę, bo inaczej sobie problemów narobisz.

To ma być prosta aplikacja, niech już będzie jak jest. Wiesz może czemu mi się robią takie odstępy?

3587513.png

Opublikowano

Napisz dokładniej bo nie wiem o jakie ci chodzi.

W kodzie tabeli mam, że ma być takie ułożenie:

========|

OPIS      |

========|

a w programie pojawia mi sie tak:

========|

OPIS       |

========|

EDIT: 

endl usun czlowieku  xD

Dobra, już wiem czemu chyba. Jak się dojdzie do końca linii do endl nie trzeba :D Dziękowac, działa.
//Można CLS

3587513.png

Opublikowano

#include <windows.h>

using namespace std;

void gotoxy(int x, int y)
{
COORD pos = {x ,y};
SetConsoleCursorPosition(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE),pos);
}
//=========================================================
void textcolor(short x)
{
HANDLE hConsole = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);
SetConsoleTextAttribute(hConsole,x);
}

Polecam Ci z tego skorzystac ,ta 1 funkcja jest od polozenia kursora , a druga od kolorowania , przyda Ci sie przy tworzeniu gier w konsoli xD

Jak nie bedziesz widzial jak uzyc to pisz 

PS . Tutaj masz jeszcze takie podstawowe znaki kodu ASCII z ktorych mozna wizualnie ramki itp. zrobic

É //201 
	Ë //203 
	» //187
	ą //85  
	Ľ //188 
	Ę //202 
	Č //200 
	Í //205 
	ş //186 
	Ě //-52 
Opublikowano
#include <windows.h>

using namespace std;

void gotoxy(int x, int y)
{
COORD pos = {x ,y};
SetConsoleCursorPosition(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE),pos);
}
//=========================================================
void textcolor(short x)
{
HANDLE hConsole = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);
SetConsoleTextAttribute(hConsole,x);
}

Polecam Ci z tego skorzystac ,ta 1 funkcja jest od polozenia kursora , a druga od kolorowania , przyda Ci sie przy tworzeniu gier w konsoli xD

Jak nie bedziesz widzial jak uzyc to pisz 

PS . Tutaj masz jeszcze takie podstawowe znaki kodu ASCII z ktorych mozna wizualnie ramki itp. zrobic

É //201 
	Ë //203 
	» //187
	ą //85  
	Ľ //188 
	Ę //202 
	Č //200 
	Í //205 
	ş //186 
	Ě //-52 

Dzięki, nie musiałeś :D Ale z tymi znakami ASCII już przegiąłeś, myślisz że ja nie potrafię z wikipedii korzystać? xD

//do zamknięcia

3587513.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...