Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z programami z klas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Próbuję sobie ogarnąć klasy ale ciągle popełniam jakieś błędy.
Czy jest ktoś kto mógłby dla mnie zrobić przykładowy program z którego mógłbym potem korzystać?
Program dosłownie na 2 minuty roboty dla kogoś kto jest w temacie :)
Zadanie:
Zaimplementuj klasę LOSOWANIE
Konstruktor ma posiadać 2 parametry ( zakres - zakres liczb z ktorych odbywac sie bedzie losowanie   oraz Ilosc - ilosc liczb jaka chcemy wylosowac )
Do tego metoda:
int[] losowanie () {...}
Gdzie wynikiem funkcji ma być tablica wylosowanych liczb ( bez powtórzeń )

Opublikowano

Mógłbym Ci dać kod, ale byś się zbyt wiele przez to nie nauczył. (Nie żeby mi tam zależało xD, poprostu przyjdziesz tu za kilka dni i znowu o coś takiego poprosisz)

Więc opiszę Ci to w krokach:

1. Tworzysz klasę Losowanie.

2. Tworzysz tam 2 zmienne typu podstawowego int i jedną zmienną typu Random referującą (mającą w sobie) do obiektu klasy Random.

3. Teraz konstruktor, jako argumenty dwie zmienne typu int;

4.  Robisz te metodę losuj, na początku tworzysz tam tablicę (założyłem, że nie możesz korzystać z klasy List, byłoby łatwiej) i jej wielkość ustawiasz na wartość jednej ze zmiennych, jakie ustawiłeś na początku - oczywiście tej, która te wielkość określa.

Teraz coś, na co jest wiele sposobów, to jeden z nich:

(Iterować - jechać pętlą po kolei po każdej zmiennej z tablicy)

5. Punkty 5 i 6 znajdują się w pętli iterującej tablicę. Robisz zmienną int, ustawiasz jej wartość na to, co zwróci metoda nextInt(zakres) obiektu klasy Random, jakiego wcześniej utworzyłeś.

6. Teraz iterujesz tablicę po raz drugi, sprawdzasz czy nie ma tam tej liczby, jeśli jest wracasz do kodu jaki pisałeś w punkcie 5 (możnaby zrobić metodę sprawdzającą, jak wolisz).

7. I tu zwracasz te tablicę.

Że mi się chciało... Jeśli nadal nie rozumiesz, to skype - szymonrodant.

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...