Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Second Screen, czyli mapa na smartphonie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
W tym poradniku wytłumaczę jak wyświetlić minimapę na ekranie smartphone'a bądź tabletu. Ew. może być nawet inny komputer.

Smartfon musi być podłączony do tej samej sieci w której jest komputer. W przeciwnym razie się nie uda.

Część czerwoną wykonujemy tylko za pierwszym razem. Kawałek zdobywania IP najlepiej wykonywać co uruchomienie komputera lub zdobyć stały adres IP.
Jeżeli mamy wyłączoną zaporę sieciową, ten kawałek jest niepotrzebny.
Włączamy Panel Sterowania
Wybieramy "Zapora systemu Windows"
Jeśli tego nie widzimy musimy poszukać w takich rzeczach jak "Centrum Zabezpieczeń" czy "Połączenia sieciowe i internetowe".
Otwieramy zakładkę "Wyjątki"
Klikamy "Dodaj port..."
Wpisujemy jakąś nazwę, port 8111 i zaznaczamy TCP. Klikamy "OK".
Wychodzimy z tych wszystkich okienek
Odpalamy command line'a, czyli najlepszy istniejący eksplorer plików w Windowsie.
Wpisujemy "ipconfig".
Powinniście uzyskać coś takiego:

Konfiguracja IP systemu Windows

[...]

Adres IP : [to_jest_adres_IP]

Adres IP zapamiętujemy, reszta jest dla nas bez znaczenia.
Teraz odpalamy War Thunder.
Najlepiej jeśli już odpalimy jakąś bitwę.
Teraz robota na smartphonie/tablecie/drugim komputerze.
Odpalamy przeglądarke.

Jeśli robimy to na telefonie z Android'em koniecznie odpalamy Chrome'a. Powody są.
Zostaniecie zaspamowani mnóstwem error'ów jeśli wybierzecie klasyczną przeglądarke. Nie od razu, ale zostaniecie.
Jeśli macie Androida i wam nie działa przeczytajcie punkt żółty, w którym jest wyjaśniona inna metoda. Jest ona tak słaba, że odradzam używanie jej.
Jeśli robimy to na iOS niekoniecznie musi się udać. W internecie natknąłem się na nieco skarg na ten temat.
Jeśli robicie to na Windows Phoni'e... cóż, moi drodzy hipsterzy - nie mam bladego pojęcia nie mam czy zadziała.
Jeśli robicie to na komputerze z Internet Explorer to puknijcie się mocno w łeb i ściągnijcie Firefox'a bądź Chrome'a.

Wpisujemy w pasek adresu to:
http://[tutaj_wstaw_adres_IP]:8111
Powinna nam się wyświetlić mapa.
Część żółta opowiada o alternatywnym sposobie, ekskluzywnym dla posiadaczy Androida:
Robimy część czerwoną.
Robimy część niebieską.
Ściągamy "War Thunder tactical map".
Link do Google Play, znanego niegdyś także jako Android Market lub Sklep Play.

Odpalamy apkę.
Klikamy ustaw IP i wpisujemy tam nasz adres IP.
Cieszymy się prostszą w odpaleniu apką, lecz trudniejszą w użytkowaniu(dlaczego, to za chwilę).

Teraz małe omówienie, bo każdy sposób ma kilka minusów.
Jeśli będziemy próbować przeglądarką, trzeba wiedzieć że da się przewijać tylko trzymając ekran poza mapą. Niektórym pomaga przybliżenie ekranu.
Jeśli ściągniemy apkę, przygotujmy się na piekło. Jeśli wybierzemy widok swobodny, ekran będzie nam latał przy zmianie kamery bo aplikacja będzie próbowała wyświetlić nam to na co patrzymy. Jeśli wybierzemy śledzenie samolotu przy byle skręcie ekran będzie się obracał.

To koniec.
PS: Proszę o dodanie do spisu i zdjęcie kilku punktów.

Opublikowano

Mógłbyś dodać kod do zeskanowania ;) Tak to wszystko OK lecz nie wiem do czego się to przyda i czemu ma to służyć.

Dodałem kod, a ta minimapa jest po to żeby nie zasłaniać sobie nią całego ekranu tylko mieć tuż obok smartfona na którego można zerknąć.

Opublikowano

Dodałem kod, a ta minimapa jest po to żeby nie zasłaniać sobie nią całego ekranu tylko mieć tuż obok smartfona na którego można zerknąć.

Chyba że tak ;)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...