Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy HTML5 nadaje się do tworzenia gier?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy HTML5,CSS3,JS nadają się tak na prawdę do tworzenia gier na przeglądarkę bądź androida ? co wy o tym myślicie czy to jest opłacalne ? i czy znacie jakieś gry w html'u5

oabpsw.png
Opublikowano

Od kiedy w HTML pisze się gry?

HTML, to nie język programowania, tylko język znaczników, który jest odczytywany przez przeglądarkę i wyświetlana jest jakaś treść. Nie da się w nim napisać gry, bo jest do zupełnie innego celu. ;-)

Opublikowano

Od kiedy w HTML pisze się gry?

HTML, to nie język programowania, tylko język znaczników, który jest odczytywany przez przeglądarkę i wyświetlana jest jakaś treść. Nie da się w nim napisać gry, bo jest do zupełnie innego celu. ;-)

Chodzi o html5 i canvas ziomek ;)

http://helion.pl/ksiazki/html5-tworzenie-gier-jacob-seidelin,htm5tg.htm?nr=54916&url=htm5tg
oabpsw.png
Opublikowano

Fajne gry można zrobić przy użyciu wyłącznie HTML5, jednak pozostaje problem z kompatybilnością.

Opublikowano

Fajne gry można zrobić przy użyciu wyłącznie HTML5, jednak pozostaje problem z kompatybilnością.

No właśnie zastanawia mnie czy jest możliwość zrobienia gry rpg w html 5 WebGL java script

oabpsw.png
Opublikowano

Jeśli chodzi o androida, to dużo gier czy aplikacji, jakie znajdują się na Twoim telefonie, jest napisanych w HTML5/js/css. Jest to sposób dający podobne możliwości, co pisanie w czystej jarbie.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Jeśli chodzi o androida, to dużo gier czy aplikacji, jakie znajdują się na Twoim telefonie, jest napisanych w HTML5/js/css. Jest to sposób dający podobne możliwości, co pisanie w czystej jarbie.

Nom tylko jak zrobić aby ta aplikacja działała na androidzie jakoś przekonwertować ?

oabpsw.png
Opublikowano

Gry na androida pisane są w Javie.

Więcej informacji o programowaniu na platformę androida here:

http://developer.android.com/samples/index.html

A ciekawe :) To pewnie w tej książce komuś się tytuł pomylił:

http://helion.pl/ksiazki/android-tworzenie-aplikacji-w-oparciu-o-html-css-i-javascript-jonathan-stark-brian-jepson,andrta.htm

W HTML, JS, CSS można tworzyć aplikacje na andro, podobnie jak w Javie. Nie zgłębiałem się w ten temat, ale wiem, że taka możliwość istnieje.

708121422388637873334.png

Opublikowano

html5 to przyszłość i nic tego nie zmieni. z czasem wszystkie strony odejdą od flasha, co youtube stopniowo też uczynia.

129699016383.png

Opublikowano

html5 to przyszłość i nic tego nie zmieni. z czasem wszystkie strony odejdą od flasha, co youtube stopniowo też uczynia.

to prawda nie podważalna ;) lecz chodzi mi jak na razie o grę ;) a dokładniej tworzenie gry w html'u 5

oabpsw.png
Opublikowano

HTML5 świetnie się nadaje do gier typu 2d/3d. Teraz większość silników gier do konsoli mobilnych opiera się na html5 odsuwając c++/jave. Jednym z poważniejszych plusów jest crossover czyli możliwość uruchomienia gry w H5 na wielu urządzeniach. Program Intel XDK umożliwia przeniesienie aplikacji zrobionej w H5 na platwormy min. android, iOS, Windows store, windows phone, Tizen, amazon, Nook, Wii. Więc moim zdaniem ten język niedługo zdominuje inne. 

Opublikowano

@dałem spis silników JS

HTML5 i JS idealnie nadaje się do tworzenia gier bo morzna go połączyć z PHP i ASP.NET.

Przykładem niech będzie kopia Minecrafta napisana bodajże w VoxelJS.

Poza tym można pisać rozszeżenia do Apache, bodajże w C, które mogą ci w czymś pomóc.

Opublikowano

Czytam i się śmieję, jak niektórzy piszą, że w HTML5 nie zrobisz gry <lol>

Widzieliście Browser Quest od Mozilli? Jeśli tak, to sami powinniście sobie odpowiedzieć na to, czy HTML5 nadaje się do tworzenia gier.

bewitched_ehqsaha.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...