Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor

Hardzikk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam pytanie:

Od dawien dawna (2009r.) mam komputer, którego nieustannie ulepszałem. Został mi procesor.

Zawsze irytowało mnie to, że albo gry słabo działają (niskie FPS, drobne ścinki) lub słabo współgrają z włączonymi komunikatorami (Skype, TeamSpeak 3). Jest również parę innych problemów ale chodzi mi głównie o te co opisałem. W 2011 roku była słaba prędkość internetu (boże, prędkość ściągania powalająca! - 7 Kb/s!) więc zmieniłem na lepszy (teraz to ja mam 1,2 MB/s :D). W 2012 roku miałem kiepską jakość grafiki w dodatku coraz to nowsze gry, miały coraz mocniejsze wymagania. Więc kupiłem sobie nowszą kartę graficzną (miałem jakiś zabytek z 2004 roku :D). W 2013 roku wymieniłem swój RAM, jednak nie wiem czy nie popełniłem błędu. Z 1GB (prawdopodobnie nieużywanego) przerzuciłem się na 2GB (używany) i wydaje mi się, że komp działa gorzej, ale to może tylko moje wydawanie się, gdyż jak pamiętam to jak włączałem Mój Komputer to musiałem z 10 sekund poczekać :D Teraz od razu się odpala, lecz wydaje mi się, że to kwestia tego, że zrobiłem Format razem z wymienieniem RAMu. Aktualnie chcę jeszcze bardziej ulepszyć kompa, gdyż jak zauważyłem u mojego przyjaciela: mimo 7 lat bez formatu i syfu na kompie, doskonale mu działa każda gra na najwyższej grafice oraz może mieć odpalonego Steam'a, Skype, TeamSpeaka, 4Story (taki program od gry) + że gra w League Of Legends i działa mu bez ścin. Czasem lagiem walnie, ale jak powyłącza pare programów to lata jak ta lala.

Teraz pytania:

- Czy dobrze zrobiłem wymieniając RAM? Czy lepiej kupić nieużywany?

- Czy to wina procesora, że gry działają kiepsko oraz nie współgrają z komunikatorami?

- A może coś innego wymienić?

Mój komp:

Intel®

Celeron® CPU 2,66GHz

2,67 GHz, 2 GB RAM (nie wiem czemu ale jak teraz to pisze to wyświetla mi 1,93 :D. Pewnie błąd...)

Karta Graficzna - NVIDIA GeForce 9500 GT  (1GB RAM karty)

Internet: (speedtest.pl)

Download - 12.12 MB/s

Upload - 1.81 MB/s

Ping - 56 ms

Dodam, że internet jest prawdopodobnie nastawiony na szybkość, nie na jakość. Pobieram internet prosto z anteny, więc chyba nie da się przestawiać :D  Jeśli dobrze pamiętam, tamten internet (słabszy w szybkości) działał raczej na jakość i w grze Metin2 (wtedy jak miałem słabego neta, to jak ściągnąłem Metina to nie grałem w nic więcej co trzeba ściągać, bo na tą grę musiałem czekać 48h!!!) nie miałem lagów (nawet w głównym mieście na rynku) ale na Counter-Stike 1.6 miałem pingi po 120-180.

Z tego co wiem, przyjaciel ma dwurdzeniówkę 1,80 GHz oraz słabszy net w szybkości ale o niewiele (chyba 7-8 Mb ma)

Proszę o odpowiedź. Jestem graczem (nie no-lifem) i chciałbym pograć bez lagów.

wz05.png

Opublikowano

Dodatkowe pytanie: ile kosztowałby taki procesor fajny mniej więcej 3.4 GHz ?

Oraz bonusowe pytanie: Podobno procesory Intel i AMD różnią się tymi, iż jedne są do biura, drugie do gier. Które do czego są?

wz05.png

Opublikowano

Tak ,jak chcesz cos wymieniac to powiedz jaki masz zasilacz i plyte glowna i rowniez jaki masz budzet.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

BIOSTAR Group

p4m89-m7b

O to chodzi? :D

Budżet nielimitowany (chcę wiedzieć cenę) jednak nie chcę więcej mieć niż 4 GHz (nieważne ilu rdzeniowy, jednak najlepiej dwurdzeniowy) przykładowo: ile kosztuje taki procesor dwurdzeniowy po 1,8 GHz?

Chciałbym, aby gry chodziły bez lagów na conajmniej średnich ustawieniach razem z innymi programami włączonymi jednocześnie. Planuję nagrywanie na YT :D

Czyli:

1.Np. AION (gra o dość wysokich wymaganiach)

2. Skype / TeamSpeak 3

3. np. Fraps   (PROSZĘ O WYPOWIADANIE SIĘ NA TEMAT, A NIE POLECANIE MI LEPSZYCH PROGRAMÓW NAGRYWAJĄCYCH!)

wz05.png

Opublikowano

Złe rozumowanie.

Używany Athlon II x4 pod AM3, do tego MOBO z jakąś przyzwoitą sekcją, Fera Pro, 4GB RAM DDR2/3 (Athlony też mają kontroler DDR2 ?), Radon 5830, Deus G1 500W (chyba, że masz porządny zasilacz 400W wzwyż). Do tego HDD, jeśli nie jest pod S-ATA tylko nadal IDE.

Z nowych Pentium G3420 + AsRock H81 DGS + 4GB RAM DDR3 + Radeon  7770 + HDD + Deus.

Era sprzętu, który masz już dawno minęła, a wymiany były dokonywane chyba bez sensu.

Opublikowano

Sprawdź na stronie producenta płyty głównej, bo nawet rewizji nie podałeś.

Ten procesor to kupa, do starszych gier powinien być OK, ale jest już rok 2014 i jak by na to nie patrzeć to za mało dla gracza.

NOWY komputer to ~1400zł. Taki zestaw dupy nie urywa, ale już można na tym pograć : )

Opublikowano

Nie znam angielskiego, nie ogarne tego.

To powiedz mi w ten sposób:

Do współczesnych gier, dla przedstawiciela klasy średniej (chodzi o zarobki) jaki procesor byłby najlepszy. I jaki RAM? Bo moi koledzy zasuwają na 2 Ramówkach i wszystko im działa odpowiednio. DODAM - gram w gry typu multiplayer, czyli przeglądarkowe i na klienta. Nie obchodzi mnie FIFA 22 (wersja z 2021 roku :D) ani Battlefield 6 czy 7 (tak, wiem nie ma jeszcze, ale chyba wiadomo o co chodzi).

Mojemu koledze wystarczy jakoś Komp z jak dla was "cienkim" wyposażeniem. Podajcie mi tu kurka coś innego. Dajcie mi tu coś ze średniej jakości.

Procesor średniej jakości -  ?-rdzeniowy ? GHz       Mój informatyk potem dopasuje odpowieni

Pamięć - ? RAM              Dajcie przedział, bo moim zdaniem 2-4 GB wystarczy

Karta graficzna - np. moja: NVIDIA GeForce 9500 GT. (do większości gier, w które gram ta karta jest o wiele wyżej niż zalecany sprzęt)

Dodatkowe pytania: Czy da się podłączyć telewizor pod kompa jako monitor przez kabel USB? (USB - USB lub inny z USB?)

Czy mogę przestawiać swój internet z wydajności na jakość i na odwrót?

wz05.png

Opublikowano

9500GT to stara budżetówka, a wymagania nie pokrywają się często z prawdą.

Podaj budżet, będzie prościej.

Z nowych zestawów podałem Ci nazwy :

G3420 - 220zł

AsRock H61M DGS - 160zł

4GB RAM DDR3 - 140zł

Corsair Vs-450W.

No i masz solidną podstawę jest HDD pod S-ATA.

Mój informatyk potem dopasuje odpowieni

Napisz tu, bo jak na razie to trochę nietrafiona na konfiguracja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...