Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dot gier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu myślałem nad własną grą i chciał bym się zapytać czy znając HTML5,CSS3 podstawy php dam radę coś uskrobać i chciał bym się dowiedzieć czy istnieje możliwość zrobienia gry w html5 i canvas 

oabpsw.png
Opublikowano

Canvas obsługuje się w javascript. Jeśli umiesz javascript to nie ma problemu z napisaniem prostej gry.

Ale żeby napisać prawdziwą grę, trzeba wiedzieć jak taka gra naprawdę powinna wyglądać.

Do tego trzeba umieć fizykę i matematykę. 

gamedevmania.com

Opublikowano

Jesli umiesz html5 i css3 oraz podstawy php to mozesz cos fajnego napisac. Niemniej warto by sie podszlifowac w canvas i tworzyc fajna dynamiczna gierke.

HTML5 I CSS3 umiem a z php to tak jak mówiłeś podstawy ciekaw jestem czy grę multiplayer można by było zrobić :D

oabpsw.png
Opublikowano

@Up. Jest to możliwe. Aktualnie robię serwer do gry. 

Ale żeby zrobić fajną grę multiplayer trzeba dobrze znać javascript. PHP nawet nie jest potrzebny, bo wszystko można obsługiwać po stronie serwera w JS.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Up. Jest to możliwe. Aktualnie robię serwer do gry. 

Ale żeby zrobić fajną grę multiplayer trzeba dobrze znać javascript. PHP nawet nie jest potrzebny, bo wszystko można obsługiwać po stronie serwera w JS.

Ahaa czyli tak jak myślałem :) tylko np w takiej grze była by rejestracja i logowanie do tego już musi być php to by musiało być jakoś poukładane.

oabpsw.png
Opublikowano

Ale mając do dyspozycji jedynie serwer www, to multiplayer można zrobić tylko w oparciu o AJAX. A nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie.

Ja robię aplikację klient-serwer, więc serwer będzie w node js. - ale to już jest dla osób, które ogarniają js.

Jeżeli chcesz robić grę 2d to najpierw skup się na gameplay'u.

A potem się martw o logowanie itp - to jest akurat najprostsze.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ale mając do dyspozycji jedynie serwer www, to multiplayer można zrobić tylko w oparciu o AJAX. A nie jest to najwydajniejsze rozwiązanie.

Ja robię aplikację klient-serwer, więc serwer będzie w node js. - ale to już jest dla osób, które ogarniają js.

Jeżeli chcesz robić grę 2d to najpierw skup się na gameplay'u.

A potem się martw o logowanie itp - to jest akurat najprostsze.

Aha czyli lepiej skupić sie na samym "engine" niż na jakimś logowaniu bo zrobienie logowania i rejestracji jest proste :D  chyba dobrze zrozumiałem ;) a mam pyt czy w takim html'u 5 i js canvas można by było zrobić coś al'a margonem ?

oabpsw.png
Opublikowano

Jeżeli zaczynasz tworzenie gier - to twoja pierwsza gra nie będzie jakaś super. A można dodać, że na pewno będzie do dupy. Takie są realia.

Najpierw stwórz sobie jakąś prostą małą grę, byle by działała. Lepiej się tak nauczysz, niż jakbyś miał zrobić coś wielkiego ale niedziałającego.

Skorzystaj z gotowych bibliotek lub jakiś silników.

W canvas można zrobić wszystko.

gamedevmania.com

Opublikowano

Dokładnie jak @Writen mówi.

Ja osobiście chyba byłem 1 na tym dziale ,który zaczynał pisać w NodeJS mimo ogromnego hejtu na niego. Fakt musisz ogarniać JavaScript ,ale to dasz radę wtedy ;).

Żeby zrobić margonem musiałbyś znać HTML, CSS, JS, NodeJS (czyli notabene JS) oraz dodatki socket.io (NodeJS) oraz niemal niezbędny - JQuery (JS) i wtedy mając ja wiem 2 miesiące czasu i siedząc 24/7 pisząc grę to akurat kod skończysz. Ja osobiście piszę właśnie w tych językach oraz frameworkach grę i ma się ona bardzo dobrze ;).

Jeśli chodzi o PHP jako multiplayer to średnio polecam ,gdyż powinieneś wtedy użyć czegoś co przyspiesza PHP w dużym stopniu ,a i tak to nie daje ci chociaż w 1/5 efektu tak dobrego jak NodeJS + socket.io.

Pewnie spotkasz się z opiniami ,że NodeJS to rak, że to gówno, że tylko idioci w nim piszą ,że ma pełno luk itd.

Rzadko ,ale to naprawdę rzadko zdarzy się ,że zgodzę się z częścią jakiejś opinii ,ponieważ 95% programistów to IDIOCI ,którzy wciąż nie nauczyli się myśleć ,bo myślą tak prosto ,że nie ma słów by to opisać (a uwierz mi ,że NodeJS jest jak media markt) - sądzą ,że nauczyli się myśleć ,ale taka nie jest kurwa prawda. Każdy programista wciąż jest idiotą. Sztuką jest ,by pokonać w sobie tego idiotę.

Opublikowano

Tej hejt na node js wychodzi od osób, które go nie ogarniają lub też naczytały się opinii "ekspertów". 

Mimo, że node.js nie jest najlepszy to daje nam wiele możliwości i masę bibliotek, które tylko ułatwiają sprawę. Ja widzę w nim przyszłość.

Równie dobrze można zrobić to samo w .NET - ale za to jakim kosztem czasu.

gamedevmania.com

Opublikowano

Może troszkę pospamię tutaj ale podczepię się do tematu ;-) Koledzy tutaj mówią ciągle o NodeJS. A czy waszym zdaniem stworzenie Serwer (powiedzmy w Javie bo jest multiplatformowa i prosta) i łączenie ajaxowe do skryptu PHP który ten ma połączenie socketowe z serwerem nie zda roli? Może mały schemat:

klient -> ajax (zapytanie do PHP) -> Skrypt PHP i socket -> Serwer -> (odpowiedź do PHP) Skrypt PHP -> (odpowiedź do ajaxa) Ajax i JS.

Na GameDev'ie nie za wiele się znam dlatego takie małe zapytanie. Może sam się czegoś dowiem

hcq0.png

Opublikowano

AJAX jest trochę uciążliwy, bo żeby odebrać jakieś dane trzeba najpierw do serwera coś wysłać.

@Nygol. Jak widzisz twoje rozwiązanie jest trochę długie.

W aplikacji klient-serwer gdy klient wysyła jakieś dane, to inni klienci mogą odebrać te dane bez zbędnego odpytywania serwera. Po to właśnie w przeglądarkach są websockety.

gamedevmania.com

Opublikowano

Jeżeli zaczynasz tworzenie gier - to twoja pierwsza gra nie będzie jakaś super. A można dodać, że na pewno będzie do dupy. Takie są realia.

Najpierw stwórz sobie jakąś prostą małą grę, byle by działała. Lepiej się tak nauczysz, niż jakbyś miał zrobić coś wielkiego ale niedziałającego.

Skorzystaj z gotowych bibliotek lub jakiś silników.

W canvas można zrobić wszystko.

Dokładnie jak @Writen mówi.

Ja osobiście chyba byłem 1 na tym dziale ,który zaczynał pisać w NodeJS mimo ogromnego hejtu na niego. Fakt musisz ogarniać JavaScript ,ale to dasz radę wtedy ;).

Żeby zrobić margonem musiałbyś znać HTML, CSS, JS, NodeJS (czyli notabene JS) oraz dodatki socket.io (NodeJS) oraz niemal niezbędny - JQuery (JS) i wtedy mając ja wiem 2 miesiące czasu i siedząc 24/7 pisząc grę to akurat kod skończysz. Ja osobiście piszę właśnie w tych językach oraz frameworkach grę i ma się ona bardzo dobrze ;).

Jeśli chodzi o PHP jako multiplayer to średnio polecam ,gdyż powinieneś wtedy użyć czegoś co przyspiesza PHP w dużym stopniu ,a i tak to nie daje ci chociaż w 1/5 efektu tak dobrego jak NodeJS + socket.io.

Pewnie spotkasz się z opiniami ,że NodeJS to rak, że to gówno, że tylko idioci w nim piszą ,że ma pełno luk itd.

Rzadko ,ale to naprawdę rzadko zdarzy się ,że zgodzę się z częścią jakiejś opinii ,ponieważ 95% programistów to IDIOCI ,którzy wciąż nie nauczyli się myśleć ,bo myślą tak prosto ,że nie ma słów by to opisać (a uwierz mi ,że NodeJS jest jak media markt) - sądzą ,że nauczyli się myśleć ,ale taka nie jest kurwa prawda. Każdy programista wciąż jest idiotą. Sztuką jest ,by pokonać w sobie tego idiotę.

Macie rację najpierw stworzę jakiegoś arkanoida :P o node js słyszałem ;) i mam zamiar  z niego korzystać a możecie mi powiedzieć jak by to było z rejestracją to już bym musiał w php zrobić ??

A HTML5,CSS3 ZNAM ;) js można szybko się nauczyć ;))

oabpsw.png
Opublikowano

Rejestracja w PHP najlepiej. 

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Rejestracja w PHP najlepiej. 

Aha :P

@edit

A ma ktoś jakiś dobry poradniczek do canvas'a ? muszę go podszlifować

oabpsw.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...