Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Xizt Guide #2 - Kha'zix, Komarek na midzie :f

Xizt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autor: Xizt

Spis treści

1. Summoner Spells
  2. Skills
  3. Skill order
  4. Masterki
  5. Runy
  6. Build
  7. Combo
  8. Jak grać
  9. CounterPicks

Summoner Spells

Flash.png Myślę, że jest to wybór dosyć oczywisty. Łatwe uniknięcie śmierci w przypadku ganka.

Ignite.png Biorę tego summonera ze względu agresywność Kha’Zixa na linii. Ignitem wywieram presję na midzie oraz ułatwiam sobie zabójstwo.

Skills

pasyw.png

• Pasyw - Unseen Threat – Gdy Kha Zix jest niewidzialny, jego następny atak spowalnia przeciwnika i zadaje dodatkowe magiczne obrażenia.
    PRO TIP: Po użyciu combo E+ AA+ Q, gdy macie chwilę wytchnienia na linii, wejdźcie w krzaki aby pasyw się zresetował.

q.png

• Q - Taste Their Fear –Kha’Zix zadaje obrażenia pojedynczemu celowi. Dodatkowo, pasywnie oznacza przeciwnika odizolowanego od reszty jego teamu i zadaje mu zwiększone obrażenia. Ewolucja: Kha Zix zadaje 8% missing health
    TIP: Q Kha Zixa ma większy zasięg niż auto attaku.

w.png

• W - Void Spike – Skill shot, który zadaje obrażenia i spowalnia przeciwników. Jeśli Kha’Zix znajduje się w zasięgu – także się leczy. Powinien być ewoluowany tylko wtedy, gdy przegraliśmy sromotnie linię i totalnie nie mamy jak farmić.

e.png

• E - Leap –jest to najważniejszy skill Kha’Zixa, na nim polega jego „mechanics”. Należy go jednak umiejętnie używać ze względu na długi CD.

Opłaca się poświęcić drugą ewolucje na tego skilla. Dzięki temu dostajemy reset po killu lub asyście, a także mamy zwiększony zasięg.

r.png

• R - Void Assault – Ultimate Kha Zixa.Możemy aktywować go dwa razy. Skill ten wywołuje pasywkę oraz zwiększa movement speed. Po ewolucji (na levelu 16) może być użyty trzy razy, a także sprawia, że Kha’Zix otrzymuje zredukowane obrażenia.

Skill Order

skill%20order.png

Evolution Order:
Q > E > R

Masterki

masterki.png

Masteries mają na celu jak największe wzmocnienie zadawanych obrażeń oraz lekkie dopakowanie obrony. 9 punkt w defence jest sytuacyjny -polepszamy armor resist lub magic resist w zależności od przeciwnika.

Runy

runy.png

Magic resist oraz armor mają na celu wzmocnienie obrony Kha’Zixa w teamfightach oraz w walkach 1 v 1 na linii. Physical Damage dobrze scaluje się z „Taste Their Fear”, więc polecam zainstalowanie takowych.

Build

itemy%20startowe.png

Dzięki takiemu zestawowi itemów nie tracimy na potędze Komara w early, a wręcz zyskujemy, ponieważ częściej możemy skakać na przeciwnika i poke’ować go. Z takiego setu wyciągniemy więcej niż z tak bardzo mainstreamowego Doran Blade’a.

1%20powrot.png

Szybki armor Penetration + wizja + dodatkowy sustain zawsze na propsie. Zmniejszenie cooldownu dzięki brutalizerowi zwiększa ilość użytych Q w walkach 1 v 1 i teamfightach.

2%20powrot.png

Dopak sustainu i obrażeń, czyli wszystko czego Kha Zix potrzebuje.

3%20powrot.png

Hydra + dodatkowy armor penetration + buty zTenacity,dzięki którym jesteśmy w stanie dłużej trzymać się w teamfighcie oraz zwiększamy swoje szanse przeżycia jeśli damy się zestunować.
Tip: Większość ludzi robi Bloodthirstera niedoceniając Hydry. Muszę Was poinformować, że obecnie Bloodthirster jest opłacalny tylko i wyłącznie na ADC. Na Hydrze tracimy tylko 25 obrażeń zyskując damage co 10 sekund za full AD + reset auto attacku + szybszy wave clear. Totally „Worth It”.

4%20powrot.png

Kończymy Brutalizer i zaczynamy budować sustain. Najczęściej jest to Randuin’sOmen, lecz to jest sytuacyjny item. Równie dobrze może być to Banshee’s Veil lub chociażby rush na Guardian’s Angel.

5%20powrot.png

Ostatnim itemem „raczej”, podkreślam,„raczej” powinno być GA. Nawet jeśli damy się złapać możemy się z nieprzyjemnej sytuacji wykaraskać w najgorszym przypadku damy czas drużynie na wygranie walki.

Combo

E > HYDRA > AA > Q > W > UlTI AA > Q ULTI > AA > Q >HYDRA

Jak grać?

Większość ludzi grających moim ulubionym Komarkiem nie zdaje sobie sprawy z jego potencjału. Najważniejsze jest to, aby zachować cierpliwość. Rozbiję ten wywód na trzy części.

Early Game:
W początkowej fazie gry Kha’Zix ma bardzo duży kill potential. Na levelu drugim staramy się wbić w przeciwnika i harrasnąć go tak mocno jak tylko się da, ALE TYLKO WIEDZĄC GDZIE JEST PRZECIWNY JUNGLER!!!!!,lub poprosić Twojego junglera o pomoc w szybkim zabiciu przeciwnika. Drugim ważnym aspektem jest farmienie, staramy się last hitować co tylko się da, grając versus ranged postaciom jest to dosyć ciężkie więc sugeruję szanowanie creepów pod wieżą i spokojne zabijanie ich.

Mid Game:

• Środkowa faza gry zaczyna się na Kha’Zixie od 6 levelu, kiedy jesteśmy w stanie roamować z ultimatem. Są trzy sposoby na rozegranie tego etapu gry:
  • Schodzisz na bot lub top i próbujesz zabić lub zmusić do cofnięcia przeciwnika.
  • Groupujecie się na dragonie i zabijacie go. PRO TIP: Kha Zix jest w stanie Outsmitnąć wrogiego junglera do levelu 11-12, nie będąc nafeedowanym, dzięki swojemu Q.
  • Nie mogąc nic zdziałać farmisz ile tylko się da robiąc przy okazji wraithy.

Late Game:
Tutaj zaczyna się najważniejsza rola Kha’Zixa. Late game powinien kojarzyć się Wam od razu z walkami drużynowymi - i prawidłowo. A więc, jak walczyć aby wygrać? Po pierwsze nie wbijamy jako front line tylko czekamy aż przeciwnik zrobi się dosyć low, w przypadku carries jest to około 60% HP. Cała mechanika Kha’Zixa opiewa się o dostanie resetu. Po zdobyciu killa nie używajcie pochopnie swojego skoku, rozejrzyjcie się spokojnie i dopiero potem podejmujcie decyzję. Nie martwcie się jeśli zaczynacie przegrywać teamfight, nie śpieszcie się z wbiciem do środka.Jeśli zobaczycie, że ulty zostały popalone, ktoś znowu jest na low - DZIAŁAJ!

9. CounterPicks

#1 LeeSin.png

#2 126_Web_0.jpg

#3 Jax.png

#4 Yorick.png

#5 Pantheon.png

#6 ryze.png

Jutro dopiszę dlaczego dane postacie go kontrują, dzisiaj już nie mam czasu.

Opublikowano

ogolnie poradnik fajny, ale dla mnie na 6 lvl o wiele lepsza bedzie ewolucja E, piszesz zeby roamowac na tak, ale z E mozemy lepiej gankowac niz z Q, na lini tez ze skokiem jestesmy bardziej mobilni = trudniej nas zgankowac

7/10

Opublikowano

Fajne, ale co do tego potencjału na kill we wczesnym early troche bym się nie zgodził. W tak wczesnej fazie jest to bardzo ryzykowne, jeżeli Ci się udaje to ok. Ja wole skupić się na farmie i po dopiero po kupieniu kilku itemków pod ad dopiero moge się pokusić o jakieś fragi. Kha ze skilli w early nie ma takiego dmg jak np taka riven, czy rengar, dlatego uważam to za ryzykowne.

Opublikowano

ogolnie poradnik fajny, ale dla mnie na 6 lvl o wiele lepsza bedzie ewolucja E, piszesz zeby roamowac na tak, ale z E mozemy lepiej gankowac niz z Q, na lini tez ze skokiem jestesmy bardziej mobilni = trudniej nas zgankowac

7/10

Nie...

Jezeli dla ciebie Ewolucja E jest oplacalna, podaj swoja Dywizje.

Q sie maxuje wszedzie, nawet w Jungli ( Sytuacyjnie E ) Do Counter Junglowania, na midzie NIESAMOWITEGO Dmg oraz Solo Drake o,o. Do Roamowania wystarczy Ulti.

Poradnik Fajny, jedynie co MNIE nie pasuje to Hydra =) Ale to tylko dlatego ze moj styl Kha Zixa jest Inny, Sustain z W mi wystarcza, Kha Zix nie uzywa auto atakow, potrzebuje Survi. Jego Q kumuluje sie z Przebiciem Pancerza na Lw, Black cleverze i Masteriesach.

Moj build: Buty cdr, Black clever, Last whisper, Ga, Warmog. 

Ja glownie chodze Kha na jungle wiec jako pierwszy item idzie Lizard, wtedy Kha zix kosi. Sytuacyjnie mozna zebrac Moc Trojcy.

Na mida zamiast Lizarda polecam Malmortiusa =)    

@Edit

Runki bym dal polowe znakow pod Armor Pen.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Fajny poradnik napewno się przyda chociaż co nieco można zmienić ;p dla początkujących jak najbardziej :) 

2579314424273501027542.png

Opublikowano

ryze kontruje kha hahahahha spar 1v1 kha vs ryze <3 ? ogólnie poradnik 2/10 złe masterki oraz maksowanie skilli

Podaj mi rękę, zaróbmy hajs... 

eh8pquc.jpg

Core i7- 4960X @ 4.5GHz

Asus P9X79 Deluxe

GTX 780 SC

HyperX Predator 16GB

Opublikowano

@up.

Dla Ciebie poradnik 2/10 ? Tak ? Dawaj zagramy 1v1 ja swoim buildem i ty swoim zobaczymy. Masz lepszy ? Zrób swój poradnik. Maksowanie skilli ? Ja osobiście tak maksuje oraz wielu innych typu: Nerva, Overpow. Masterki złe ? HAHAHAHAHA. Boshe, ta polska gimbaza. Szkoda nerwów.

@edit: reszcie dziękuje za wypowiedzi, pod wieczór dodam dlaczego dane postacie go kontrują :)

Opublikowano

@up.

Dla Ciebie poradnik 2/10 ? Tak ? Dawaj zagramy 1v1 ja swoim buildem i ty swoim zobaczymy. Masz lepszy ? Zrób swój poradnik. Maksowanie skilli ? Ja osobiście tak maksuje oraz wielu innych typu: Nerva, Overpow. Masterki złe ? HAHAHAHAHA. Boshe, ta polska gimbaza. Szkoda nerwów.

@edit: reszcie dziękuje za wypowiedzi, pod wieczór dodam dlaczego dane postacie go kontrują :)

szkoda nerwów, a się denerwujesz ty maksujesz skille tak jak wielu innych nerva overpow... hmmm a kto to jest? koledzy z boiska ;] ?

dostałeś negatywną opinie o swoim bardzo słabym poradniku który nie pomoże początkującym wręcz przeciwnie wprowadzi ich w błąd i już się spinasz jak plandeka na żuku ;> pozdro poćwicz

eh8pquc.jpg

Core i7- 4960X @ 4.5GHz

Asus P9X79 Deluxe

GTX 780 SC

HyperX Predator 16GB

Opublikowano

@2up. Jak nie znasz Overpow'a to uninstall game please. Szkoda mi nerwów na Ciebie bo jeszcze żadnego poradnika nie napisałeś - pokaż co potrafisz taki kozak :]

Opublikowano

3 up, tak nie znam overpowa nie wiem kto to jest nie oglądam yt ani streamów jak grają inni skoro sam gram na wyższym poziomie, a poradnik pisałem do kayle jakiś rok temu zanim wiedziałeś co to są rankedy i mpc. ;]

eh8pquc.jpg

Core i7- 4960X @ 4.5GHz

Asus P9X79 Deluxe

GTX 780 SC

HyperX Predator 16GB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...