Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka klasa na początek?

piotrekkkkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Chciałbym abyście powiedzieli mi jaką klasa wybrać jako 1. char. Dobrze byłoby gdyby była to klasa, którą dam rade efektywnie expić w pojedynkę, bo żaden ze znajomych nie gra w AIONa, ale oczywiście jest to opcjonalne, bo z tego co się orientuję to dużo osób teraz gra w tą grę :) Nie pogardzę jeśli napiszecie + i - każdej z postaci :D oraz wytłumaczycie mi jakie korzyści dają bonusu typu koncentracja itp. :)

Jeśli temat już był to zapodajcie linka bo nie mam już siły szukać :D

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Zagraj normalnie Magiem. :)

Mag badzo dobra klasa , i co najważniejsze nie nudzi się (przynajmniej mi) jednak cały Aion jest grą nie ciekawą i zapewniam , że samemu i bez ''Weterena'' nic nie osiągniesz, bo bez konta premium nie możesz nawet handlować z innymi. :)

Z fartem dla dzieciaków na osiedlach,

bo nawet Ci z szarych blkoów mają Wielkie serca.

Jt6Q7Jv.png

Opublikowano

Zagraj normalnie Magiem. :)

Mag badzo dobra klasa , i co najważniejsze nie nudzi się (przynajmniej mi) jednak cały Aion jest grą nie ciekawą i zapewniam , że samemu i bez ''Weterena'' nic nie osiągniesz, bo bez konta premium nie możesz nawet handlować z innymi. :)

konto premium to gold pack, tak? Jeśli o to chodzi to jakoś to sobie załatwię. A co do rozgrywki to pewnie znajdę jakiś klan/gildię/legion, chodziło mi tutaj bardziej o początek gry :)

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Tak. :)

Polecam naprawdę maga, bardzo dobra postać. :)

Na wyższym levelu ładnie się obraca w towarzystwie PvP :)

Z fartem dla dzieciaków na osiedlach,

bo nawet Ci z szarych blkoów mają Wielkie serca.

Jt6Q7Jv.png

Opublikowano

Do solo to Cler/kantor, sorc/sm, bard. Tu mam oczywiście na myśli exp. Te postacie mają najłatwiej i bardzo często widać, ze dają sobie rade same (chociażby w UG na elitkach, gdzie inne klasy w solo by padły na kilka ciosów).

Opublikowano

A czy sinem trudno gra się w pojedynkę? Bo z tego co wyczytałem po różnych formach to jest to jedna z lepszych postaci :)

Obama wie, co robisz!!!

LTE Play Opole

Opublikowano

Na początek odradzam sina bo to jedna z najtrudniejszych postaci, jednak jeśli Ci sie podoba to graj.

Polecam Ci zacząć grę najpierw strzelcem albo klerykiem.

Strzelec silna postać, bardzo łatwa a kleryk bardzo dobry w expie solo oraz w grupie ze względu na moce atakujące oraz leczące.

Opublikowano

Macie może linki do poradników dla newbie o sinie i clerze? Czy możecie podać mi wady i zalety tych klas?

Obama wie, co robisz!!!

LTE Play Opole

Opublikowano

Cler to naprawdę dobra postać. Ma dwa rodzaje, tak jakby ścieżki (DPS oraz heal). Jest to oczywiście tylko i wyłącznie predyspozycje gracza i chodzi tutaj o stworzenia "łańcucha skilli" ze stygmatow (specjalnych kamieni dających skille).

Niektórzy idą tylko w dps, inni w heal, a sa i tacy, którzy łącza te dwa atrybuty. Co by tutaj o nim ogólnie powiedzieć.. Może zaczne od zalet i wad:

Zalety:

• Ciężki do pokonania w pvp ze względu na możliwość leczenia oraz "tarcze obronną"
  • Profesja wręcz rozchwytywana na instancje. Nie ma możliwości przejścia 90% instancji bez posiadania w party clera.
  • Postać może expić sama, nawet na mobkach o wyższych lvl
  • Dość tania w utrzymaniu
  • Posiada możliwość noszenia tarczy i buzdyganu (broni jedno ręcznej), jak i staff 9zabij mnie, nie pamiętam polskiej nazwy...włóczni). Jednym słowem, może expic używając tarczy, a pojedynkować sie ze staffem lub na odwrót, zależy, jak komu przypasuje.
  • Na wyższych lvl bardzo silna, skille wymiatają potrafią wręcz zniszczyć przeciwnika.
  • Brak skomplikowanych "combosów" w skillach

Wady:

• Początkowe lvl (-50) to lekka męczarnia. Większość skilli początkowych to "heal", mało atakujących. Dodatkowo dmg jest dość słabe, a czas "ładowania" dość długi. Nie mam tu na myśli cooldown, tylko czas od przyciśnięcia "ikonki ze skillem" do jego zastosowania.
  • Nosi wstrętne kolcze ubranko (hehe, to moja opinia kobiety :P Mało jest skinóc/zbroi kolczych, które ładnie wyglądają na postaci kobiecej :D)
  • Postać potrzebuje ogarniętego gracza, który będzie potrafił nią operować. Zwłaszcza na wyższych lvl, kiedy to gra z pve, zamienia sie na pvp.
  • Dmg w porównaniu do innych profesji jest "średnie". Oczywiście mówie tutaj o dmg przy posiadaniu średniego ekwipunku, a nie tego, na który "zarabia" się prawie rok.

Sin:

W sumie nigdy nie grałam tą postacią, jednak z obserwacji i opinii znajomych, którzy nimi grają moge napisać, że:

Zalety:

• Mocny, szybki dmg
  • Możliwość ukrywania sie i atakowania z zaskoczenia
  • Buffki wspomagające
  • Na wyższych lvl kosa. Duże dmg+ szybkość ataku+ boski kamień wsadzony w dwa sztylety na paraliż i przeciwnik zanim się obejrzy juz leży na glebie.
  • Tani w utrzymaniu, jego manestony (kamienie many) sa "jednymi z najtańszych z tych najdroższych". :)

Wady:

• Postać najtrudniejsza do ogarnięcia
  • Duzo skilli i "combosów". Trzeba naprawdę dobrze ją poznać, by wiedzieć, jak skutecznie ich używać
  • Atak z bliska, co czasami przy atakowaniu przez wielu graczy nie zdaje sie najlepiej :)

To chyba tyle, ode mnie.

Opublikowano

...

• Posiada możliwość noszenia tarczy i buzdyganu (broni jedno ręcznej), jak i staff 9zabij mnie, nie pamiętam polskiej nazwy...włóczni). Jednym słowem, może expic używając tarczy, a pojedynkować sie ze staffem lub na odwrót, zależy, jak komu przypasuje.

...

Staff to kostur  :P

Ogółem zgadzam się praktycznie w pełni z tym co napisała Wredna. Dorzuciłbym jeszcze, że:

• Główną taktyką Clera na PvP z klasami bijącymi fizycznie to bieganie i kiteowanie przeciwnika w celu rzucania mu dot oraz co chwilę roota.

• Sina stanowczo odradzam jeśli wiesz, że masz wysoki ping w grze (możesz sprawdzić komendą /ping). Jeśli wartość przekroczy powiedzmy 100ms to według tego co piszą bardziej zaawansowani sinowie na różnych forach możesz zapomnieć o grze tą klasą. Jest tak ponieważ sin musi burstować target zanim ten się zorientuje co się dzieje i jakikolwiek lag po wyskoczeniu z hide czy między skillami może oznaczać porażkę. Clerem jeszcze się da grać z wyższym pingiem ale sin odpada.

Ja osobiście (ponieważ się jeszcze tu nie wypowiadałem) na początek z dwóch, które wymieniłeś polecił bym clera jednak musisz się liczyć z tym, że na wielu instanjach nie ma zmiłuj - musisz leczyć. Jeśli lubisz robić za support - będzie to idealna klasa dla Ciebie. Jeśli natomiast wolałbyś głównie robić za DPS to możesz zrobić pod to swoją postać ale jednak na end-game instancjach ludzie wolą wziąć support clera i zwykłego DPSa.

Jeśli byś jednak stwierdził, że sin i cler to nie są klasy dla Ciebie osobiście polecę Sorcerera - Czarodzieja. Postać do robienia dużego DPSu, trochę kosztowna gdyż korzysta z kamieni pod Magic Boost - Moc magiczną (korzysta z nich większość klas) ale jest banalnie prosta w prowadzeniu oraz jak już zrobisz nawet podstawowy set to będziesz w stanie zacząć nią na siebie zarabiać.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, myślę że temat do zamknięcia

Obama wie, co robisz!!!

LTE Play Opole

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...