Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przyciski zagnieżdżone działające jak dźwignie, resetujące się nawzajem

VanKiller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od dłuższego czasu chciałem zbudować elektronikę dla przycisków tak aby po kliknięciu jednego jego sygnał działał a inne się wyłączały i działał jedynie ten kliknięty. Zbudowałem olbrzymie konstrukcje które były bezsensowne, jednak dzisiaj odkryłem jak w prosty sposób rozwiązać ten sposób- za pomocą komparatora. Składa się z:

-Przerzutników (opis dostępny w poradniku PoSiaka tutaj: http://www.mpcforum.pl/topic/641451-tut-plytkaprzycisk-dzialajacy-tak-jak-dzwignia/)

-Belki resetującej łączącej wszystkie przyciski

-Komparatorów- na każdy przycisk przypada jeden.

-No i oczywiście czerwonego proszku, czerwonej pochodni i kilku przekaźników.

Projekt ten był mi potrzebny do budowy stacji kolejowej. Po wciśnięciu odpowiedniego przycisku tory ustawiają się w odpowiednią stronę i jedziemy tam gdzie chcemy :-)

W poradniku pokaże to na przykładzie 3 przycisków jednak można je robić praktycznie w nieskończoność. Należy jednak pamiętać aby przedłużać sygnał na belce jeśli mamy do czynienia z więcej niż ok. 5 przyciskami (w zależności jak je łączymy). Projekt można zmniejszyć jednak ja buduje otwarcie żeby była lepsza widoczność dla was ;-)

1. Budujemy ściankę z przyciskami, od każdego odprowadzamy dwa kabelki- jeden do Belki, drugi kebelek do Przerzutnika. Do belki dajemy przekaźnik, aby sygnał się nie wracał.

2. Budujemy belkę nad przewodami i łączymy przewód leżący na niej z przekaźnikami.

3. Kładziemy komparatory. Do boku dochodzi sygnał z belki, z tyłu wolny kabel, a z przodu łączy się z kabelkiem idącym od przycisku.

4. Czas na Przerzutniki. Sygnałem wchodzącym jest kabel od przycisku

5. A z drugiej strony łączymy wspomniany wcześniej wspomniany kabel z wyjściem Przerzutnika i wyprowadzamy z ich połączenia przekaźnik który będzie dawał sygnał po naciśnięciu przycisku, a przestanie po ponownym naciśnięciu jego lub innego z tego układu.

SS: (kolory w tekście odpowiadają kolorowym kropkom na ss)

post-1093903-0-18606300-1391356443_thumb.png

Te zejścia pod ziemię za Przerzutnikami to dodatek. Łączą się z lampami pod przyciskami widocznymi tu:

post-1093903-0-94999200-1391356455_thumb.png

Dzięki temu gracz wie który zestaw jest uruchomiony. Jedynym minusem układu jest to, że nie można zbyt szybko naciskać przycisków (1x na sekundę max) bo uruchomią się dwa na raz :D

Pozdrawiam z mojego pierwszego poradnika!

Opublikowano

Heh Właśnie tego potrzebowałem do zrobienia oświetlenia , lepiej wyglądającego niż te na dźwignię :)

Dzięki :)

"Chce­my być obec­ni w życiu in­nych ludzi, w ich roz­mo­wach, myślach, marze­niach, pla­nach. Chce­my czuć się pot­rzeb­ni i zauważani. A może po pros­tu boimy się, że nikt nie zauważy naszej nieobecności. "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...