Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zrobi mi ktoś program?

Rekomendowane odpowiedzi

Uczeń
Opublikowano

Mój brat ma dziś urodziny (komputerowiec) i chciałbym mu wysłać życzenia mailem, ale nie zwykłe życzenia tylko program o formacie .exe, który jak się otwiera to nagle się pojawia wciśnij dowolny klawisz, aby kontynuować i tam życzenia :)

Opublikowano

Nie prosimy o gotowce... ale mam dobry dzień i ci wyślę wzór ;D

#include <iostream>
#include <conio.h>

using namespace std;

int main()
{
cout << "Wcisnij dowolny klawisz aby kontynuowac" << endl;
_getch();
cout << "Wszystkie najlepszego z okazji urodzin braciszku  Abyś pisał coraz lepsze programy :D" << endl;
_getch();
}

Jak ładnie poprosisz to podaj mi własne życzenia to ci podeśle gotowy .exe

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Wzruszyłem się.

Masz, zrobiłem w konsoli, ale też wygląda zajebiście. Życzenia bierze z pliku. nie obsługuje polskich znaków.

Pobierz

skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/93020f0c8e804cb79eb3cf966e8daba4a90b081238c5c0c722c3de47cd68a069/analysis/1391340303/
@OczkoSX cli ssie. ja kompilowałem w GCC i to zadziała wszędzie, bez względu na to czy masz frameworki i vc++ czy nie.

i zamiast robić

cout << "Wcisnij dowolny klawisz aby kontynuowac" << endl;
_getch();
mógłbyś zrobić po prostu

system("pause");
//rzeczywiście, nie doczytałem że ma być samo .exe więc odpada. trzeba wsadzić bezpośrednio w kod.
846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Nie powinien brać życzeń z pliku... On chce przesłać jeden plik .exe a tak to musi .txt dołączać .... Z tym pause to co jak brat ma ang. windows? I o co chodzi z cli?

3587513.png

Opublikowano

_getch()
po tym widać że używasz visuala i składni cli/c++ która do działania potrzebuje visual c++ i frameworków na komputerze. GCC nie potrzebuje bo wszystko w exe pakuje.

@OczkoSX ale się musisz z ustawieniami projektu bawić, i czasami to nie wychodzi. W przypadku takiego małego programu to tak, ale jak w vc++ chcesz coś większego zrobić to jest problem bo trzeba się pomęczyć żeby biblioteki były w exe i wszystko działało (przynajmniej ja tak miałem). dlatego wolę gcc dla programów które mają działać wszędzie.

846331404756772371599.jpeg
Uczeń
Opublikowano

Chodzi mi tylko o jeden plik, a nie dwa, Oczko już Ci wysłałem coś na PW :)

Opublikowano

Phoenix, jaki problem zincludowac biblioteki? Wszystko bez problemu działa i jest w jednym exe

Dopiero teraz zobaczyłem, że mi odpowiedziałeś w poprzednim poście :) Mógłbyś mi trochę wyjaśnic o co chodzi z ta składnią? Albo dac link gdzie mogę to przeczytac... Tak! Szukalem na google, ale nie znalazłem niczego ciekawego ;)

Dobra już mam http://pl.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B/CLI :D Wpisywałem złą frazę...

3587513.png

Opublikowano

MASZ! :D

https://www.dropbox.com/s/pgb2ww6cvmk7oos/Zyczenia.exe

Przepraszam, że tak pózno, ale byłem na innym komputerze i musiałem pobrac środowisko i skonfigurowac projekt (C++/CLI...). Spóżniłem się niestety 2 minuty ale mam nadzieję że krzywda wielka się nie stała :D Dodałem do tego też ładny kolorek ;) I jeszcze jest obsługa polskich znakow, musiałem kodowanie zmienic ;)

Skan: https://www.virustotal.com/pl/file/7b43820ca6b2c4aa8e8b1a86212a99e86f98ab6d5e952fc5bed1b72f88cda20b/analysis/1391346363/

3587513.png

Opublikowano

Wielkie dzięki !!!

Temat do zamknięcia.

Jak będziesz coś potrzebował to pisz ;)

3587513.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...