Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mój komputer a League of Legends - problem FPS.

Spartakus97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam komputer:

- Intel i5-3350P ( 4x 3,1 GHz )

- karta graficzna GTX 660 Ti 2 GB

- dysk twardy 1 TB

- 8 GB RAM

I mój problem jest następujący na takiej maszynce przy najwyższych ustawieniach mam max 40-45 fps, przy teamfightach potrafi spaść do 10-15, więc musiałem zacząć grać na wysokich - 53 fps. Problem tkwi w tym, że koledzy o znacznie słabszych PC utrzymują na najwyższych te 60 FPS i wszystko chodzi płynnie. Wiem to tylko 15 fpsów więcej, ale czemu mam mieć mało fps, skoro PC powinien dać sobie radę z Lolem. Jest tak tylko w tej grze ponieważ np dla porównania GTA IV full detal - 60,8 FPS. A gdzie tu porównywać wymagania GTA IV z Lol'em.

Opublikowano

Przeczyść kompa AdwCleanerem. Może masz jakiś syf który zapycha dysk. Skoro w TF fpsy ci tak spadają, to wina procka, który jest za bardzo obciążony. Ustaw priorytet lola na najwyższy i powyłączaj wszystkie aplikacje podczas gry. Jak to nie pomoże to reinstall Pmb.

Opublikowano

Komputer co dwa, trzy dni czyszczony jest programem CCleaner. Spada przy TF, ale takich, w których 5v5 używa sporo skilli, które mają długie animacje podrzuty itd.

Dodatkowo mam też World of Tanks, gdzie full detal to stabilne 57-62 fps, gdzie wymaganiami Lol się przy tym chowa.

Co do aplikacji to najczęściej chodzi tylko przeglądarka i openfm, czasami torrenty.

Opublikowano

Może akurat przy lol'u nawalają Ci sterowniki do karty graficznej,w owym celu polecam Ci aktualizacje ich do tego sprawdź temperatury podzespołów bazowych.

Opublikowano

Vertical Sync - synchronizacja pionowa, kolega wyżej nie wie co to za opcja... Ogranicza ona fps do częstotliwości odświeżania monitora czyli do 60 fps najcześciej. Skoro masz mniej niż 60 to akurat ta opcja nic nie zmieni.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Może komputer Ci się grzeje? Może to brzmieć dość dziwnie, ale w lolu mam 60-70 fps'ów, a w BF4 mam nawet do 80 i mimo kolosalnej różnicy wymagań lol o dziwo ma ich mniej. Spróbuj rozebrać komputer, weź pędzelek i go całego przeczyść - poprawi Ci to wydajność nie tylko w lolu, stary dobry pomysł, który zawsze pomagał. :P

Opublikowano

Co do grzania to nie zauważyłem różnicy w temperaturach.. Raz tylko miałem kartę graficzną rozgrzaną na 72 stopnie, ale to przez to, że komputer stał przed kaloryferem. Tak nie powinno być problemów. Zaraz sprężonym powietrzem przeczyszczę go troszkę.

Zasilacz 500W jest.

Edit:

Doszła nowa aktualizacja do grafiki, więc zainstaluje ją + zrobię update całego systemu Win 7.. 1,5 GB aktualizacji systemowych..

Opublikowano

A ustawiłeś limit FPS?

Bo ja mam 90 fps na najwyższych kiedy ustawiam nieograniczone, a jak 60fps max to mi spada do 15 nawet.

Play to have fun, not to win.

Opublikowano

Dobra zaktualizowałem wszystko co się dało, sprężonym powietrzem wyczyściłem wszystkie komponenty z kurzu. Odpalam lola i zaraz powiem wam ile mam FPS.

Edit:

Ustawienia na maksymalne.

Brak ograniczeń fps. Rozdzielczość 1440x980

78-85 fps w 5-10 minucie, przy starcie miał 170-190 fps.

Opublikowano

Dobra zaktualizowałem wszystko co się dało, sprężonym powietrzem wyczyściłem wszystkie komponenty z kurzu. Odpalam lola i zaraz powiem wam ile mam FPS.

Edit:

Ustawienia na maksymalne.

Brak ograniczeń fps. Rozdzielczość 1440x980

78-85 fps w 5-10 minucie, przy starcie miał 170-190 fps.

Myślę, że pomoglem, a w ramach rewanżu zostaw lajka jeśli możesz. ;)

Opublikowano

Nowy pc ten to szajs :-)

Serio? Mój pc to szajs? Wydałem na niego 3 kafle, a Ty twierdzisz, że to szajs? Wystarczy mu trochę chłodzenia dodać i będzie wszystko dobrze.

Nie przegrzewa się nigdy, tylko nagrzewa. 

Opublikowano

Wyłącz synchronizacje pionową , prawdopodobnie masz jakiegoś wirusa

lub brak sterów zrób formata i zainstaluj zalecane sterowniki. 

Listę tematów znajdziecie na moim profilu :)
4fun
Czemu mam tyle - ? Bo je zbierałem! Teraz zbieram "Lubię to!"
Click ;D
Proszę o zdjęcie 10%

Opublikowano

Format odpada.

Synchro wyłączone

Co do wirusa, to skanowałem wszystkie powłoki w poszukiwaniu jakichkolwiek wirusów - bez efektu. AVG 2014 nie wykrył nic.

Edit: Jeśli nie miałbym sterowników to jakim prawem chodziłyby mi gry typu BF 4 / Assasins Creed IV Black Flag na ultra bez ścinek??

Problem z FPS mam TYLKO W LOLU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...