Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przeprogramowanie gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Dałoby się przeprogramować grę z Javy na C++?

Weźmy na przykład takiego Minecrafta. Przez to, że jest napisany w javie, są fatalne lagi biorąc pod uwagę skromną grafikę. Dużo lepiej działałby na c++. Trzeba byłoby programować grę od podstaw?

Opublikowano

Hej.

Dałoby się przeprogramować grę z Javy na C++?

Weźmy na przykład takiego Minecrafta. Przez to, że jest napisany w javie, są fatalne lagi biorąc pod uwagę skromną grafikę. Dużo lepiej działałby na c++. Trzeba byłoby programować grę od podstaw?

Trochę roboty by było ;) Gdybyś to zrobił to odwaliłbyś kawał dobrej roboty, biorąc pod uwagę Minecraft'a, który jest napisany w Javie, a Terrarie, która jest napisana w C++. Terraria mimo że jest bardziej rozbudowana to chodzi 10x szybciej :D

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

A co im to szkodzi? Dodają jakieś nic nie warte duperele, skupiają uwagę na czymś nie ważnym kosztem bardzo słabej wydajności. Bardzo dobre komputery mają po 60 fpsów. Na grę, w której są klocki, a Battlefieldy czy inne dobrze rozbudowane gry mają więcej fpsów niż gówniane klocki.

Jak ukończę kurs programowania zajmę się tym. Może Notch weźmie pod uwagę przekwalifikowania tej gry, żeby zwiększyć jej jakość.

Opublikowano

Weżmiemy wszystkich MPC Coders'ów i do roboty :D Ja jedyne co potrafię to napisać menu... w konsoli :)

3587513.png

Opublikowano

@OczkoSX powodzenia, my od OpenGL nie jesteśmy, możemy jedynie kombinować z dekompilacją kodu ale z samym kodem już niewiele zrobimy bo z tego co wiem to nikt w aż takim stopniu się na tym nie zna i nie interesuje mocno silnikami graficznymi. Chyba że czegoś nie wiem :D

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

@Phoenix_PL szkoda :< Czyli musimy żyć z myślą, że na komputerze z OC i5 3570k, 16GB ramu i GTX660 OC Edition MSI Minecraft na najwyzszych pójdzie z TXT i Shader'ami na 100fps, a BF4 spokojnie na ultra...Właśnie! W czym był pisany Frostbite?

3587513.png

Opublikowano

Wielkie dzięki, widzę że się znasz i to dobrze ;-) pomogłbyś mi może z moim programem? Temat z nim jest tu na forum, a zapytanie bym ci wysłał na pw, z góry dzięki :-)

3587513.png

Opublikowano
a Terrarie, która jest  napisana w C++

facepalm. Terraria jest w C# xna. A wydajnością też nie grzeszy.

Przez to, że jest napisany w javie, są fatalne lagi biorąc pod uwagę skromną grafikę.

Grafika może i jest skromna, ale to nie jedyny czynnik. Są dużo ważniejsze, jak choćby ilość renderowanych trójkątów, która w minecraftcie na płaskien mapie na far wynosi co najmniej 256^2*2 256^2*4 (góra o dół)

Jakby się dało to już dawno by to twórcy zrobili.

Cały czas stopniowo optymalizują i poprawiają renderowanie.

Może Notch weźmie pod uwagę przekwalifikowania tej gry, żeby zwiększyć jej jakość.

notch nie zajmuje się minecraftem od dwóch lat

'przepiszemy na C++'

1. najpierw zdobądź prawa autorskie

2. to nie jest łatwe

Jak ukończę kurs programowania zajmę się tym.

yhy

Wydaje mi się, że nawet nie macie pojęcia o tym o czym tu rozmawiacie.

Opublikowano

facepalm. Terraria jest w C# xna. A wydajnością też nie grzeszy.

What programing language is Terraria created in?

C# in the XNA Game Studio.

Masz rację, pomyliłem się ale każdemu może się zdarzyć ;) Chodziło o fakt, że jest napisana w innym języku a chodzi o wiele razy szybciej

3587513.png

Opublikowano
Chodziło o fakt, że jest napisana w innym języku a chodzi o wiele razy szybciej

Nadal porównujesz gre 2d gdzie ilość renderowanych obiektów jest znikoma z minecraftem?

Opublikowano

Masz racje, tym porównaniem się strasznie poniżyłem. ale należy wziąć pod uwagę fakt ile klocków się mieści na ekranie w MC a ile w terrarii. Przecież one są malutkie, ale co prawda ilość renderowanych obiektów jest dużo mniejsza :-P

3587513.png

Opublikowano

Minecraft? bitch please od tego jest fernflower.

A przepisanie kodu to cake walk biorąc pod uwage, że to ogl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...