Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum? Na Grafika Komputerowego

McMorfin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do jakiej szkoły muszę iść po gimbazie by mieć profil na grafika komputerowego? Czy jest jakaś taka opcja ponieważ nie chce iść na zwykłą grafikę bo w realu rysować nie umiem a na komputerze za pomocą gimpa, photoshopa coś mi wychodzi ;) I chciałbym w przyszłości robić jakiś takie layouty itp na zamówienia

Opublikowano

U mnie jest: Technik Cyfrowych Procesów Graficznych. Chyba tak. I tak pewnie za dużo się tam nie nauczysz, krokiem do nauki grafiki jest uczenie się samemu ;)

he?

Opublikowano

Ok ale jak mogę nauczyć się tego sam są jakieś kursy na necie ( tyko nie jakieś pojedyncze tuty )

Opublikowano

Chcesz coś robić w internecie i nie potrafisz z niego korzystać? Zrezygnuj.

on ma być grafikiem a nie programistą fuck logic

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Technikum itd. nic nie da. 90% grafików to samoucy a jedyną rozsądną opcją do nauki jest ASP/porządne studium (nie studia!) graficzne.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Technikum itd. nic nie da. 90% grafików to samoucy a jedyną rozsądną opcją do nauki jest ASP/porządne studium (nie studia!) graficzne.

Dokładnie. Jeśli chcesz być grafikiem... bądź nim. Szukaj wiedzy, ucz się, ćwicz. Sam pomyśl, czego może nauczyć się w szkole nauczyciel grafiki? Gdyby był w tym taki dobry, to czy zamiast nauczaniem... nie zajmowałby się tym i nie osiągałby w tej działce sukcesów? Nie jestem fanem systemu edukacji i powiem Ci, że wszystkie osoby które znam i coś osiągnęły, zawdzięczają to wyłącznie swojej ciężkiej pracy i poszukiwaniu autorytetów na własną rękę. Powiem więcej - nikomu kogo znam, szkoła w niczym jeszcze nie pomogła ;)

Opublikowano

Dokładnie. Jeśli chcesz być grafikiem... bądź nim. Szukaj wiedzy, ucz się, ćwicz. Sam pomyśl, czego może nauczyć się w szkole nauczyciel grafiki? Gdyby był w tym taki dobry, to czy zamiast nauczaniem... nie zajmowałby się tym i nie osiągałby w tej działce sukcesów? Nie jestem fanem systemu edukacji i powiem Ci, że wszystkie osoby które znam i coś osiągnęły, zawdzięczają to wyłącznie swojej ciężkiej pracy i poszukiwaniu autorytetów na własną rękę. Powiem więcej - nikomu kogo znam, szkoła w niczym jeszcze nie pomogła ;)

Zgadzam się z przedmówcami, moim zdaniem lepiej wybrać profil bardziej przyszłościowy po którym coś będziesz miał.

A grafiki komputerowej uczyć się na własną ręke.. z takiej szkoły raczej nie wiele wyciągniesz.

Po za tym nie masz pewności że w przyszłości będziesz zajmował się tym zawodowo.

Dlatego ja polecam wybrać inny kierunek, a grafiki uczyć się osobno swoją drogą na własną rękę. Pozdro

1392970192-U247153.png

Zadaj pytanie czy naprawdę jesteś wolny?

Opublikowano

on ma być grafikiem a nie programistą   fuck logic 

Co za różnica? Najlepszy grafik to freelancer, który dam wszystko sobie załatwi, sam znajdzie materiały i sam się nauczy szukać, dzięki czemu powstanie jego wyjątkowy styl.

Opublikowano

Sprawa wygląda tak: sam jestem w technikum informatycznym o rozszerzonym profilu graficznym. Z grafiki to jedynie mamy podstawy photoshopa i corela, więcej skupiamy się na przedmiotach programistycznych, czyli coś, co nie za bardzo mi odpowiada. Nauczyciel nam co lekcje uświadamia, że ta szkoła nie jest dla nas (może kilka osób tutaj pasuje, bo się tym interesuje, przychodzą do domu i odpalają sobie strony o tej tematyce). Osobiście nie widzę sensu jechania w takiej szkole na średnich ocenach, bo i tak nie wiążę z nią dalszej kariery, ale cóż, przedostatnia klasa to trzeba ukończyć. Zastanów się kilkanaście razy zanim wybierzesz.

Możecie spotkać mnie pod nickiem Haapaj

Beztytulu_hsnqrqr.png

Opublikowano

Jeżeli osoba która chce iść na profil informatyczny (rozszerzenie sam wybiera sobie) i nie potrafi zrobić czegoś co jest w jego kierunku (chodzi o jakąś łatwą część) to nawet niema co iść dalej w tą stronę ponieważ straci tylko czas...

W pierwszej klasie informatycznej gdy rozpocząłem naukę było 43 osoby.
Dzisiaj [2klasa] jest niemal 21 osób...

Więc zastanów się czy na pewno chcesz iść w ten kierunek.

Opublikowano

Aktualnie jest mało kierunków związanych z grafiką, większość to są już studia, ewentualnie szkoły prywatne. Na takim kierunku jedyne co się nauczysz to teorii, którą musisz sam nauczyć się wykorzystać w praktyce. Równie dobrze możesz iść do jakiegokolwiek innego technikum bądź liceum a grafiki uczyć się sam. Masz pełno stron z poradnikami, jeżeli chcesz się nauczyć teorii kup sobie książkę photoshopa, bądź jakąś o tematyce graficznej, jednak musisz mieć chęci do czytania i pojmowania pojęć. I nie zapominaj, że grafika jest to zabawa kreatywna, rozwijaj swój umysł kreatywnie, abyś miał więcej pomysłów i staraj się je przelewać "na kartkę". 

Co do profilu informatycznego, na spokojnie możesz tam iść, ale licz się z tym iż będziesz mieć sporo nauki, jak i pojęć do zapamiętania, jeżeli nie masz smykałki do tego, to stracisz tylko czas. 

Gb2zMZi.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...