Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Visual C++ 2012 ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem, nie mogę połączyć 2 FORM ! w visual c++ deklarowałem w include te biblioteki mam np form2.h i form1.h do ja chce aby w form1.h jest guzik i on otwiera form2.h no kurde za nic się nie da!!! patrzyłem CAŁE GOOGLE i nic nie ma a jak jest to nie działa proszę help.. -,- zaaczynam dopiero xD

Opublikowano

Dobrze ale zauważ że form2 mi nie chce się wczytać... Nie wykrywa go wcale ! ;( o to ten problem nawet jak dałem include ... a np: w wersji 2005 visuala to działa bez problemu .. ;( help :D

Opublikowano

WIem Phoenix ale chciałbym właśnie bo robie projekt strony na 6 z infy a tu patrze jest komponent webbrowser to mam sprawę załatwioną hEhe :), i tak np mam projekt internety i w nim klikam prawym add -> class -> form aplication a potem dodałem nową dla sprawdzenia add -> new,item -> form application i nic kurde nie chce działać.. słyszałem że c++ to ten język jest do takich spraw np: silniki a nie do aplikacji wizualnych ... Myślałem nad java ale nie wiem czy to dobry pomysł :D Doradzisz? xD

Opublikowano

Ja bym ci polecił do aplikacji okienkowych Qt (oczywiście kod piszesz w C++). Zawiera obsługę sieci, Designer i inne bajery ;P.

Opublikowano

Jak @up, C++ = QT albo Winapi klasyczne, nie ma sensu się pierniczyć z CLI bo to najgorsze ścierwo.

Ale jak już ci zależy to ci ogarnę jakoś...

Dodajesz formę klikając na projekt w Solution Explorerze i wybierając Add -> New Item

EGXAha4.png

Potem wybierasz UI i New Form

68BzLSU.png

Pokaże ci się ewentualnie info że projekt zostanie przekonwertowany do CLI, akceptujesz.

Czekasz chwilę i powinna się utworzyć nowa formatka.

Jeśli będzie ci rzucać errorami, to klikasz na projekt i Properties a następnie zmieniasz pole Common Language Runtime Support na Common Language Runtime Support (/clr)

WgF7ObR.png

Kod pokazania drugiego GUI wygląda następująco:

Dodajesz include formy którą chcesz pokazać na początku kodu (po #pragma once)

bU34d2j.png

A potem taki kod pokazuje formę:

MyForm2^ form2 = gcnew MyForm2;
form2->Show(this);
846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

ok działa tylko jest problem taki że jak debugguje to mi wyświetla inne okno to okno które jest robione w WIN API.. może ktos mi pw jak to zmienić? ;)

Opublikowano

No i błąd ;(

1>  .NETFramework,Version=v4.0.AssemblyAttributes.cpp
1>LINK : fatal error LNK1561: entry point must be defined
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...