Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile osób utrzymam (domowy dedyk)

Kerq Lazarus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć tak jak w tytule tematu chciałbym się mniej więcej dowiedzieć ile osób mogę utrzymać na swoim komputerze , jestem w trakcie tworzenia dosyć dużego projektu ots (tibia) .

Z góry bardzo przepraszam jeżeli temat powtarza .

Parametry mojego komputera :

Procesor : AMD FX 6300 zegar 3,5ghz , 6 rdzeni.

Ram : 4 GB DDR3 1333mhz

Karta Graficzna (Nie wiem czy potzrebna ale wpiszę.) -GTX 660 TI 2GB

Łączę - 18 mb operator Netia .

Czego chciałbym oczekiwać ?

Planuje stworzyć serwer na około 400 osób , wiem, że na pewno trzeba wprowadzić zmiany w moim sprzęcie lecz nie wiem dokładnie co zmienić ...

Mam możliwość dokupienia Ramu oraz zmiany operatora na mobilny internet z zewnętrznym IP (LTE) .

Czy warto zakupić dedyka?

Z tym jestem średnio przekonany ... Jestem wyposażony w bardzo dobre chłodzenie dzięki któremu komputer może chodzić non-stop . Nie wiem tylko jak z łączem i co dokładnie musiałbym zmienić

chadasygn.png

"Boże chroń mnie przed przyjaciółmi z wrogami sam sobie poradzę . "

Opublikowano
Jestem wyposażony w bardzo dobre chłodzenie dzięki któremu komputer może chodzić non-stop

Masz własne mieszkanie, płacisz rachunki za prąd ?

Jeśli nie, to odpuść budowanie dedyka na FX, bo zawsze chodzi o to, aby maszyna, która służy za serwer pobierała jak najmniej energii. Karta graficzna ?!

Kup dedyka, przynajmniej masz pewniaka.

Opublikowano

Masz własne mieszkanie, płacisz rachunki za prąd ?

Jeśli nie, to odpuść budowanie dedyka na FX, bo zawsze chodzi o to, aby maszyna, która służy za serwer pobierała jak najmniej energii. Karta graficzna ?!

Kup dedyka, przynajmniej masz pewniaka.

Człowieku czy ja prosiłem o morały ? Czy o konkretną odpowiedź? Jakiego pewniaka?..

Z góry oświecę Cię - płacę natomiast na serwerze też mogę zarobić..

Czekam na następne odpowiedzi..

chadasygn.png

Opublikowano

Komputer nie uciągnie 400 slotów. O tym zapomnij. Jak uciągnie 50-100 osób to będzie dobrze. Co innego było by na internecie LTE, ale jakby weszło koło 250 osób, to cały pakiet największy zejdzie w kilka godzin. Do tego ogromne koszty prądu i brak możliwości korzystania z komputera. Do serwera potrzeba więcej ramu, procesor jest dość cienki do serwerów. Lepiej zakupić dedyka niż modernizować ten sprzęt. Przynajmniej będziesz mieć pewność, że wbije te 400 osób, bo tak nikt ci jej nie da.

Opublikowano

Człowieku czy ja prosiłem o morały ? Czy o konkretną odpowiedź? Jakiego pewniaka?..

Z góry oświecę Cię - płacę natomiast na serwerze też mogę zarobić..

Czekam na następne odpowiedzi..

A potrafisz czytać ?

Napisałem, że to idiotyzm zakładać serwer na sprzęcie zupełnie do tego nieprzystosowanym.

Opublikowano

Zatem czy ktoś mógłby polecić mi dobrego dedyka ? Takiego by serwer utrzymał 300 osób?

chadasygn.png

Opublikowano

To już musisz sam sobie szukać dobrych ofert..

Masz w dziale mt2 listę możliwych stron z dedykami.

Nie poradze Ci jak duży ten dedyk ma być ponieważ

a. nie wiem ile 1 osoba zżera ramu

b. nie wiem ile masz budżetu

graphic.png
Opublikowano

BTW GG WP stawiać dedyka na radiówce aka LTE (zapewne z plusa z limitem 15GB na miesiąc).

Podaj jaki masz konkretny budżet i wtedy możemy porozmawiać, bo tak to nic nie wiadomo.

436951440626370320491.png

Opublikowano

300 zł dla dedyka .

wyczytałem , że 1 upload daje - 100 graczy .

ile zżera ramu nie mam pojęcia .

- kiedyś stawiając tego typu serwer amatorsko mieściłem 40 graczy na 1 gb ramu i starym procku intela (łączę upc 2 mb było)

chadasygn.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...