Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

CPU czy płyta główna?

dragon45879

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mój problem polega na tym, że miałem Win XP (32B) wszystko śmigało. Gdy zainstałowałem Win 7 (64B)Też było ok. Chciałem zainstalować program 32b(WinThuster czy jakoś tak) i wyskoczył mi błąd, że mój procesor nie obsługuje 32B. O co chodzi? (wcześniej instalowałem bez problemu 32B programy) Czy to wina CPU, płyty głównej czy może samego programu?
Z góry dziękuję za pomoc i daję za najlepszą odpowiedź (z najlepszym wyjaśnieniem???) naj i like :)

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wina systemu, programu - możliwe, że program ten nie obsługuje interfejsu większego niż 32 bit, czyli na system 64 bit najlepiej instalować programy z tej struktury, ponieważ 32 bit a 64 bit to dwie struktury, gdzie 64 bit jest tą rozszerzoną, to tak jak masz np. limit ram-u na płycie głównej, jeśli max to 8 gb to 16 gb ci nie pójdzie. Pisze, że nie obsługuje 32 bit ( taka wersja programu) a na taką strukturę programu 32 bit nie pójdzie na 64 bit, rozglądaj się za wersją 64 bitową programu bo możliwe, że program na 64 bit ma w ogóle inna strukturę programową niż ta podstawowa z 32 bit.

Q: Ale niektóre programy 32 bit się instalują i chodzą normalnie !

A: Możliwe, że program ma inną strukturę systemową czyli 32 bit nie pójdzie na 64 bit i odwrotnie, trzeba dopasować program do ilości bitów. Dlatego np; Adobe Premiere nie chodzi na 32 bit, ponieważ jego komędy składają się z 64 cyfr a nie z 32 a w dwóch komędach nie uruchomisz jednej.

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...