Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Kamuflaż i spotowanie

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, bez zbędnego wstępu zacznę.

Każdy czołg ma podstawowy czynnik kamuflażu i możesz on zostać powiększony przez:

- Siatkę kamuflażową

- Umiejętność załogi "Kamuflaż"

- Malowanie czołgu

- Przez wentylacje, Consumables i BiA (nieznacznie)

- Stanie w krzakach (zależy od wielkości i gęstości)

Gdy czołg już ma to założone, ma daną wartość kamuflażu, którą można sprawdzić na stronie:

http://www.wotinfo.net/en/camo-calculator

Wybieramy nasz czołg i to co mamy założone.

Teraz o spotowaniu.

Każdy czołg ma wbudowany zasięg widzenia i może on zostać zwiększony przez:

- Osłoniętą optykę

- Lunetę polową (Nie sumuje się z optyką)

- Umiejętność dowódcy zwiad

- Umiejętność radioop. rozeznanie sytuacji

- Przez wentylacje, Consumables i BiA

Obliczyć, ile mamy łącznie 

Gdy jesteśmy w odległości mniejszej niż 50m, od czołgu wroga i my i on zostajemy automatycznie wykryci. Maksymalną odległością, z jakiej możemy wykryć wroga to 445m.

A co jeśli czołg ma na start 400m i go zwiększymy, np. Chaffee? Już Wam mówię :)

Chaffee może mieć łącznie 577m zasięgu spotowania, ale jak mówiłem może wykryć cokolwiek maksymalnie z 445 metrów. Czy to oznacza że te 80m zostanie stracone? Nie! Jeśli mamy więcej niż 445m zostaje to odjęte od kamuflażu przeciwnika i dzięki temu, gdy ktoś ma 10% camo zostaje wykryty już z 445 metrów. Normalnie, gdybyśmy mieli równe 445m zasięgu widzenia, zostałby wykryty z ok. 400m. 

Częstotliwość z jaką jest obserwowane otoczenie:

• 50m - 0.1s
  • 150 m - 0.5s
  • 270m - 1.0s
  • 445m - 2.0s

Tzn. że obecność czołgów w promieniu do 50m jest sprawdzana co 0.1s, do 150 co 0.5s i tak dalej.

Dodaj info że z 50m czołgi są wykrywane niezależnie od wszystkiego.

Czołgi pokazują się conajmniej przez 5 sekund. Czas trwania podświetlenia po straceniu wroga z oczu 'wygląda na losowy'.

Draw range otoczenia(obiekty niezniszczalne) to co innego od draw range obiektów dynamicznych(obiekty zniszczalne, czołgi). Otoczenia jest wyznaczany w ustawieniach(900m3/1100m3/1600m3), a obiektów dynamicznych to sześcian 1000m3. Ty jesteś w jego środku.

Jako ciekawostkę podam top 10 czołgów z najlepszym camo:

Renault UE 57>Electo>E-25>Object 416>T82>Hetzer>Jagdpanzer IV>SU-76=SU-76B>SU-85

Najgorsze camo:

WTF E-100<M6A2E1<Maus<G.W. E 100<KV-4

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie zastanawiałem się nad tym, na którym metrze automatycznie zaczynamy się widzieć na radarze. xD

ed.

czemu tylko 440~ metrów max? jak ja na francuskich radar X tier 750m ma wykrycia 

Opublikowano

Właśnie zastanawiałem się nad tym, na którym metrze automatycznie zaczynamy się widzieć na radarze. xD

ed.

czemu tylko 440~ metrów max? jak ja na francuskich radar X tier 750m ma wykrycia 

Nie, na taką odległość nadajesz informację o położeniu swoim i wroga.

Maksymalny zasięg widzenia to 500 metrów. Czołg który ma niby 577 spotuje tak samo jak ten który ma 500.

445. Czołg który ma niby 577 spotuje na taką samą odległość jak ten który ma 500, i jeden i drugi max z 445 metrów.

@top

Dopisz o tym jak długo trwa pokazywanie czołgu po straceniu go z pola widzenia. I zasięg rysowania, może się komuś przyda.

Opublikowano

Up maksymalny zasięg spotowanie to co innego niż maksymalny zasięg widzenia.

Wyspotujesz czołg który jest max 445m ale mając 500 m widzenia będzie to łatwiejsze.

860331433165800174608.png

Opublikowano

Up maksymalny zasięg spotowanie to co innego niż maksymalny zasięg widzenia.

Wyspotujesz czołg który jest max 445m ale mając 500 m widzenia będzie to łatwiejsze.

To jest to samo. Jeśli teoretyczny zasięg widzenia/spotowania jest większy od 445(np. 500) to nadwyżka jest przeznaczona na obniżenie kamo wroga.

Opublikowano

ed.

Na mapie widzisz z tylu metrów, na ile pozwala Ci radio. W przypadku tego radia, widzisz z 750m. Jeśli chodzi o zasięg wykrywania pojazdów maksymalnie jest 445m i z większej odległości nie ma szans na wykrycie.

Dopisz o tym jak długo trwa pokazywanie czołgu po straceniu go z pola widzenia. I zasięg rysowania, może się komuś przyda.

Czołg znika po 3 sekundach z tego co pamiętam, + ewentualne perki na przedłużenie tego, a co do zasięgu rysowania to nie wiem. Oświeć mnie, bo nie chce mi się szukać ;p.

Opublikowano

Zasięg rysowanie czyli kwadrat o bokach 1000 na 1000. Czołg jest w środku takiego i wyznacza on obszar na którym może zobaczyć wrogi czołg. Jako ze jest dokładnie w środku to w liniach prostopadłych do boków jest 500 metrów ale już na na przekątnej mamy 707m.

W planach jest zmiana kształtu zasięgu rysowania z kwadratowego na okrągły.

Opublikowano

Zasięg rysowanie czyli kwadrat o bokach 1000 na 1000. Czołg jest w środku takiego i wyznacza on obszar na którym może zobaczyć wrogi czołg. Jako ze jest dokładnie w środku to w liniach prostopadłych do boków jest 500 metrów ale już na na przekątnej mamy 707m.

W planach jest zmiana kształtu zasięgu rysowania z kwadratowego na okrągły.

Ale chodzi Ci w końcu o zasięg renderowania terenu, czy o zasięg z którego możemy strzelać w czołgi? Z tego co wiem, ten 2 zależy od zasięgu widzenia, a renderu chyba nie 1000x1000 bo tyle to cała mapa, a jest ustawienie "Zasięg rysowania" "Wysoki" itp.

Opublikowano

Zasieg renderowanie to obszar na ktorym widzimy szczegolowe tekstury i efekty a zasieg rysowania to obszar na ktorym widzimi czolgi.

Zasieg widzenia nie wplywa na to z jakiej odleglosci mozemy strzelac do przeciwnika.

Opublikowano

Juri, dopisz to bo to dość ważne rzeczy:

• 50m - 0.1s
  • 150 m - 0.5s
  • 270m - 1.0s
  • 445m - 2.0s

Tzn. że obecność czołgów w promieniu do 50m jest sprawdzana co 0.1s, do 150 co 0.5s i tak dalej.

Czołgi pokazują się conajmniej przez 5 sekund. Czas trwania podświetlenia po straceniu wroga z oczu 'wygląda na losowy'.

Draw range otoczenia(obiekty niezniszczalne) to co innego od draw range obiektów dynamicznych(obiekty zniszczalne, czołgi). Otoczenia jest wyznaczany w ustawieniach(900m3/1100m3/1600m3), a obiektów dynamicznych to sześcian 1000m3. Ty jesteś w jego środku.

Opublikowano

Juri, dopisz to bo to dość ważne rzeczy:

• 50m - 0.1s
  • 150 m - 0.5s
  • 270m - 1.0s
  • 445m - 2.0s

Dzięki, zrobione.

• 4 tygodnie później...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [WoT] Kamuflaż i spotowanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...