Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki język programowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem ,że przestanę tracić czas na przeglądaniu bezsensownie internetu w poszukiwaniu jego końca i zacznę naukę jakiegoś języka programowania. Ale jakiego? Dodam ,że dopiero zaczynam, wczesniej miałem styczność jedynie z pascalem, chce zrozumieć krok po kroku, nauczyć się czegoś. Jaki język byłby najoptymalniejszy? (dla laika oczywiście)

Opublikowano

Na początek polecam przeczytać to:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238
Osobiście polecam Python'a, ponieważ ma bardzo łatwą składnię, brak typów zmiennych, zamiast begin i end masz znak ':' i tabulatory. Ten język uczy też ładnego formatowania kodu oraz jest wieloplatformowy. (Więcej poradników znajdziesz pod wersje 2.7.x niż 3.3.x) Python jest też używany jako język skryptowy do wielu programów i gier np. Metin 2, World of Tanks.
Jeżeli chcesz coś na wyższym poziomie, polecam: C++, Java.
Opublikowano

Większość mówi, że C++ nie jest dla początkujących, mimo to ja od niego zaczynałem. Teraz jest mi bardzo łatwo przesiąść się na inny język. Gorąco ci go polecam.

Opublikowano

brak typów zmiennych

To jest wada IMO i w dodatku strasznie złe dla początkujących. Nie będzie miał o tym pojęcia, a jest to bardzo ważne.
Opublikowano

@up
Nie jest to ważne, jeżeli chce pisać skrypty w Pythonie czy Lua lub strony w PHP czy JS. Natomiast do aplikacji desktopowych typy zmiennych są bardzo ważne. Jednak brak typów może pomóc w opanowaniu ogólnego programowania.

Opublikowano

Nie jest to ważne, jeżeli chce pisać skrypty w Pythonie czy Lua lub strony w PHP czy JS. Natomiast do aplikacji desktopowych typy zmiennych są bardzo ważne. Jednak brak typów może pomóc w opanowaniu ogólnego programowania.

Programowanie to nie tylko znajomość języka, czy klepania kodu, ale także wiedza ogólna z zakresu informatyki, taka jak właśnie m.in podstawowe typy danych i ich cechy. To są podstawy. Ważne zresztą. Co mu po tym, że umie napisać nie wiem co w pythonie jak nie rozumie działania tego na niższym poziomie.
Opublikowano

Jeżeli będzie pisał wyłącznie w językach takich jak Python czy Lua, ewt. JavaScript, to taka wiedza nie będzie niezbędna.
Ale masz rację. Jeżeli będzie chciał dobrze programować, to taka wiedza jest przydatna.

Opublikowano

Posumowując Sopelek jaki język polecasz?

Taki jaki już polecałem co najmniej 10 razy. Znajdź sobie temat sprzed kilku dni chociażby.
Opublikowano

Ja zaczynałem od Javy ale możesz wybrać C++ też dobry język :D

Java albo C++, obecni faworyci...

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...