Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka języka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwielbiam się uczyć nowych języków, oraz mieć tą świadomość swobodnego porozumiewania się z obcym narodem. Coraz częściej ślęczę przy książkach, aby pogłębić moją znajomość rosyjskiego, jednakże chciałbym jeszcze nauczyć się chińskiego. Wiem, że jest trudny. Ale dla chcącego nic trudnego.

Chciałbym wiedzieć jakie są korzyści znajomości owego języka, oraz czy w ogóle się opłaca i ile mi zajmie nauka.

A jeżeli nie chiński to jaki?

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Nie wiem za bardzo jak wygląda sprawa z chińskim, ale wiem, że warto uczyć się języków skandynawskich w szczególności norweskiego, bo jak wiadomo w Skandynawii można dostać jakaś tam w miarę dobrą robotę i raczej nie będzie to praca za 1.5 tyś euro jak w np. w Niemczech.

Opublikowano

Mam rosyjskie korzenie. Przyjemnie jest porozmawiać z rodziną. Po rosyjsku można także dogadać się w wielu krajach. A co do chińskiego to właśnie się pytam.

Opublikowano

Mam rosyjskie korzenie. Przyjemnie jest porozmawiać z rodziną. Po rosyjsku można także dogadać się w wielu krajach. A co do chińskiego to właśnie się pytam.

Lepiej naucz się angielskiego albo niemieckiego, bo Chińskiego bardzo trudno się nauczyć, a wymowa jest praktycznie niemożliwa dla Europejczyka. A jeśli upierasz się przy Chińskim to lepiej Japoński. W Japonii są lepsze perspektywy.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nie ma trudnych języków... Jedne języki mają coś trudniejszego i coś łatwiejszego.

Emm... A kto mówił, że nauka języka = przymusowa przeprowadzka do rodzimego kraju owego języka.

Nienawidzę angielskiego. Całe lata się go uczyłem. Nie rozumiem go, a te całe lata nauki obrzydziły mi ten język aż po wsze czasy. A Niemiecki ;-; Nie podoba mi się po prostu.

Opublikowano

Uczysz się rosyjskiego? Polecisz jakieś podręczniki? Od roku uczę się z telewizji, rozmów oraz gier... Mimo to ledwo co potrafię się porozumieć. :( Co do chińskiego... Czy przyda ci się? Wyjazdy do wschodniej Azji = TAK

graphic.png

RANK - THE GLOBAL ELITE - 1028H

PROFIL STEAM → CLICK

Opublikowano

Nie ma trudnych języków... Jedne języki mają coś trudniejszego i coś łatwiejszego.

Emm... A kto mówił, że nauka języka = przymusowa przeprowadzka do rodzimego kraju owego języka.

Nienawidzę angielskiego. Całe lata się go uczyłem. Nie rozumiem go, a te całe lata nauki obrzydziły mi ten język aż po wsze czasy. A Niemiecki ;-; Nie podoba mi się po prostu.

A chińskiego próbowałeś?

Lepiej japoński jak już pisałem.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Angielski to podstawa, jeden z prostszych języków, ale skoro nie...
Moim zdaniem nauka chińskiego trochę nie ma sensu, bo po pierwsze raczej nie opanujesz go do perfekcji (nie chodzi o twoje zdolności), po drugie język ten ma tak specyficzną wymowę, że jeśli nie posługujesz się nim od wczesnego dzieciństwa, to po prostu nie będziesz w stanie wymówić poprawnie niektórych zgłosek.
Proponuję esperanto (ogromna popularność biorąc pod uwagę cały świat), hiszpański (chociażby dla przyjemności, mi bardzo się podoba) lub włoski.
Jakoś nigdy nie byłem zwolennikiem francuskiego ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ostatnio jak patrzę tak na oferty pracy to w niektórych szukają osób ze znajomością chińskiego/japońskiego. W sumie opłaca się znać ten język, bo jest to język czysto handlowy jak angielski, większość ludzi go zna ( gdyż w tej większości są prawie sami Azjaci). Reasumując masz sporo korzyści, typu możliwości lepszej pracy, jednakże jak masz się go nauczyć to wygodniej iść do jakiejś szkoły językowej niż samemu, gdyż to bardzo rozległy język z wieloma znakami, słowami etc.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Uczysz się rosyjskiego? Polecisz jakieś podręczniki? Od roku uczę się z telewizji, rozmów oraz gier... Mimo to ledwo co potrafię się porozumieć. :( Co do chińskiego... Czy przyda ci się? Wyjazdy do wschodniej Azji = TAK

Sam z podręcznika tego języka się nie nauczysz. Musisz, po prostu MUSISZ mieć nauczyciela. W rok żadnego języka się nie nauczysz. Po 4 - 6 latach będziesz mógł dopiero swobodnie rozmawiać, lecz nadal popełniając błędy. Prawdę mówiąc to zawsze będziesz robił błędy. A jak już znajdziesz nauczyciela to on już poda ci "knigę" przy której i on będzie mógł łatwo i przyjemnie nauczać.

-----------------------------------------------------------------------------

Nie miałem zamiaru samemu się uczyć. To ślimacza katorga n_n

Opublikowano

Aktualnie do ruskiego mam PROGULKA 1, nie lubię tego języka. Angielski to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...