Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sposób na zarobek

Sajjuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka :)

Chciałbym się zapytać, czy znacie może jakiś sposób na zarobek w Aionie? Powoli kończą się fundusze, więc przydałoby się zarobić :)

Z góry dzięki :)

4770714280454741315510.png
Opublikowano

Wbić 65 lvl i siedzieć w podziemiach katalam? Albo zajac sie alchemia, czy jakims innym craftem ;)

Opublikowano

Wszystko zależy od tego czy masz odpalony GP (bo zakładam, że nie masz konta Veteran). Jeśli tak to masz parę możliwości.

1. Przed end-game podczas expienia wystawiać wszystkie mniej przydatne itemy, manastone jakich nie użyjesz i inne na brokera (agenta handlowego czy jakoś tak w PL wersji - shugo od tablicy).
  2. Podczas robienia wszelkiego rodzaju instancji solo bijesz wszystkie moby i sprzedajesz z nich cały drop. Nie ważne, że coś da Ci 1k czy 5k golda - zbierasz wszystko co się nie nadaje do użytku i sprzedajesz. Itemy białe, zielone, niebieskie - ja to wszystko zawsze zbieram i sprzedaję.
  3. W bardziej zaawansowanym etapie gry możesz przerabiać złote / eternalowe / mythicalowe itemy na enchant stone - kamienie do podbijania na + przy użyciu "kombinerek" od każdego NPCa sprzedającego itemy jak scrolle do miasta i inne. Tu dużo zależy od szczęścia. Mi do itemów z 4.0 rzadko dropiły jakieś ciekawe kamienie na sell tak na obecnym end-game powiedzmy po tygodniu robienia samych Katalamize i Runadium (dwie dość ciężkie end-game instancje na 65lvl) oraz sprzedawaniu kamieni jakie mi spadają z itemów eternalowych i mythicalowych uzbierałbym na 1-2 GP na Nexusie. Wszystko jednak jak wcześniej napisałem zależy od szczęścia bo raz Ci z eternalowego itemu spadnie kamień lv120, a innym razem 5x lv60.
  4. Na 65lvl możesz robić to co napisała twiins - siedzieć w Underground Katalamie (Podziemny Katalam) i farmić moby. Spadają z nich unikatowe manastone, masa białych i innych itemków do NPCa , kamienie służące do tworzenia kluczy na Katalamize i Runadium, balicowe materiały do craftów oraz Ancient Coiny - Antyczne Monety służące do kupowania eq w tej lokacji o wyjątkowym skinie oraz przydatnych statystykach PvE (najbardziej opłacalna jest broń ale niektórzy zbierają całe sety). Jedna taka monetka na Nexusie Asmo kosztuje i po 200k/szt przy czym masz 3x daily quest po 5 monet każdy oraz całą serię questów dającą ok. 700 lub 800 monet gdy zrobisz wszystkie zadania. Farmienie w Underground Katalamie jednak wiąże się z ryzykiem zaatakowania przez przeciwną frakcję więc musisz uważać.
  5. Zawsze możesz zacząć zbierać Aether wiszący nad różnymi lokacjami. Zaczynasz w Altgardzie u Asmo lub Verteronie u Elyosów i wbijasz go na max po czym lecisz na spoty z aetherem 400-499p (Magical Aether - Magiczny Eter), zbierasz go i sprzedajesz... Lub wykorzystujesz go do sposobu 6.
  6. Rozwijasz alchemię by crafcić potki/scrolle lub cooking by robić jedzenie dające dodatkowe statystyki. Bardzo się do tego przydaje rozwinięty już Aethertapping (zbieranie eteru) bowiem stajesz się samo wystarczalny gdyż zebrany Aether możesz przemorphować na materiały potrzebne Ci do craftu.
  7. Ostatnią opcją jaka mi teraz przychodzi do głowy to sprzedawanie ciekawych skinów na brokera. O tym jak "zdjąć" skin z itemu czy wrzucić jeden na drugi możesz trochę poczytać:
    http://www.mpcforum.pl/topic/1111110-remodeling-zmiana-wygladu-itemu/

i polega to mniej więcej na tym, że spada item z interesującym według Ciebie skinem, zrzucasz skin na biały item i wystawiasz go na brokera. Ta opcja jest bardzo dobra gdy zostaje wprowadzone coś nowego ponieważ na starszych serwerach każdy znudzony bieganiem w tym samym chce to mieć jako pierwszy. Jeśli teraz się dobrze zareklamujesz to możesz sprzedawać np. skiny fajnych czapek po 10kk/szt. Tylko wszystko zależy od tego na kogo trafisz - kto będzie przeglądał.

Jeśli nie masz GP to pozostaje farmienie golda z mobów / questów. Na pewno opłaca się robić prawie wszystkie questy w Katalamie powyżej 60lvl bo wpada tam przynajmniej na czysto 20-30kk, a przynajmniej tyle miałem z paru godzin jakie mi zajęło ciągłe expienie z 61 na 65.

Opublikowano

Dodatkowo podpinając się pod to, co napisał Xanan w 5 i 6 pkt. W Twierdzach masz npc "Kwatermistrz", który sprzedaje specjalne wzory na "Przemianę substancji". Jest to umiejętność, którą posiada każdy Daeva. Do przemiany potrzebny jest eter oraz BM (magiczna moc, ten zielony pasek pod PM i PŻ). Na tym tez można zarobić, ponieważ wiele itemków na wyższych lvl już nie dropi, a nadal mają popyt ze względu na wykorzystanie w crafcie (np tak bardzo popularne i potrzebne w alchemii kamienie żywiołów). Jak nabije Ci się dużo BM i wiesz, że nie wykorzystasz go na skill (lub jak jesteś w posiadaniu żelek eterowych) zawsze możesz sobie jakiś itemek "wytworzyć tym sposobem", a później sprzedać.

Edit: Masz 40-którys lvl aktualnie. Na tym lvl mało co zarobisz. Poczekaj do 50 lvl+. Wtedy nawet białe itemki, które Ci lecą, u npc sprzedasz za od 500k do 2kk ;)

No i oczywiście jeszcze kamienie many. Najbardziej wartościowe kamyki many to: zwiększenie mocy magicznej, kryt oraz atak. Taki kamyczek np zwiększenie magicznej mocy +25, który juz powinien Ci dropić (lub dropi po 50 lvl) sprzedasz za około 600k na barusie :)

Edit2: Jeszcze sobie coś przypomniałam :D Na zbieraniu esencji tez jesteś w stanie ładnie zarobić. najbardziej popularne itemki to:

• Ruda lapis Lazuli (20-40k) ze względu na to, że potrzebna jest do misji
  • Wszystkie "świeże" roślinki. Potrzebne do wytwarzania "natychmiastowych" mikstur, czyli takich, które od razu dają ci określona ilość pż/pm np świeża ferilla, świeży zelt itp
  • Diament (ruda diamentu) potrzebna do wytworzenia dużego zwoju biegu (20-50k szt)

Pewnie jeszcze by się paro takich znalazło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...